Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δημοσκοπήσεις: Ντέρμπι η πρωτιά για ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Δημοσκοπήσεις: Ντέρμπι η πρωτιά για ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ, αλλά ανεβαίνει ο Τσίπρας
Το ντέρμπι για την πρωτιά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» από την εταιρεία «Μetrisi» που δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 0,3% , έναντι 21,9% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 9,3%, το ΠΑΣΟΚ με 7,2%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,6%, και η ΔΗΜΑΡ με 3,9%. Στο 21,7% η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ προηγείται με 32,2% έναντι 30,6% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς «ψηφίζεται» από το 43,7% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι 29,2% του Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας αυτής, το 48,7% τάσσεται κατά της εξάντλησης της τετραετίας και το 52,9% υπέρ ανασχηματισμού
 Σε σημερινή δημοσκόπηση, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ και την Καθημερινή, σταθερά στην πρώτη θέση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, που αυξάνει, μάλιστα, ελαφρώς τη διαφορά του με τη ΝΔ στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με μικρές απώλειες. Σύμφωνα με την έρευνα, στην παράσταση νίκης και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ, ωστόσο στην ερώτηση για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. Ο Φώτης Κουβέλης βρίσκεται στην πρώτη θέση αναφορικά με τη δημοφιλία, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ανέβει, πάντως, στη δεύτερη θέση.
Σύμφωνα με το Βαρόμετρο Μαρτίου της Public Issue, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τον Φεβρουάριο, αυξάνοντας το ποσοστό του κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 29,5% και τη διαφορά του με τη ΝΔ (28%) στη μία ποσοστιαία μονάδα. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή, η οποία είδε το ποσοστό της να μειώνεται κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα στο 10%, ενώ στάσιμοι είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στο 8%. Άνοδο μισής ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε το ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας το 7,5%, ενώ ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ η οποία διατήρησε σταθερό το ποσοστό της στο 6%. Τέλος, ποσοστό 5,5% συγκέντρωσε το ΚΚΕ.
Στην παράσταση νίκης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέκτησε τα πρωτεία που είχε χάσει τον Φεβρουάριο από τη ΝΔ, και ανέβηκε στο 44%, προσθέτοντας στο ποσοστό του έξι ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, η ΝΔ υποχώρησε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, για να βρεθεί στο 41%.
Στο μεταξύ, το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί πως μία κυβέρνηση που αποτελείται από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας, τη στιγμή που μόλις το 25% προκρίνει ως καταλληλότερη λύση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά μεταξύ των δύο επιλογών παραμένει αμετάβλητη στις 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, ενώ το 31% των ερωτηθέντων (36% τον Φεβρουάριο) δηλώνει πως «κανένας από τους δύο» δεν συνιστά την καλύτερη λύση για την Ελλάδα.
Ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό 44%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 17 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (27%). Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται μειωμένη συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πλεονέκτημα 21 εκατοστιαίων μονάδων (46 έναντι 25%) έναντι του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας εκ των δύο ανδρών δεν είναι ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.
Χαμηλά η λαοφιλία
Στην πρώτη θέση στη λαοφιλία των κομμάτων «συγκατοικούν» πλέον η ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ (41% θετική γνώμη), με τη Δημοκρατική Αριστερά ωστόσο να υποχωρεί κατά 3 μονάδες σε σύγκριση με το Βαρόμετρο Φεβρουαρίου, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τη θέση του κατά 4 μονάδες. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η ΝΔ, με ποσοστό 40%. Ακολουθούν οι ΑΝΕΛ με 33% (+1 μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο), το ΚΚΕ με 25% (-3 μονάδες), το ΠΑΣΟΚ με 21% (-4 μονάδες), και ουραγός η Χρυσή Αυγή με 11% (-6 μονάδες).
Αναφορικά με τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο 7 μονάδων σε σχέση με τον Φεβρουάριο, αποσπώντας τη θετική γνώμη του 44% των ερωτηθέντων, και «σκαρφαλώνοντας» στη δεύτερη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πίσω μονάχα από τον Φώτη Κουβέλη. Πρώτος παραμένει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, αλλά στάσιμος, στο 46%, ενώ οριακά πίσω από τον κ. Τσίπρα κατατάσσεται ο Αντώνης Σαμαράς, με αμετάβλητο ποσοστό 43%. Τέταρτος έρχεται ο Πάνος Καμμένος, λαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 34% (+1 μονάδα συγκριτικά με τον Φεβρουάριο). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα με 30% (-1 μονάδα), ακολουθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος με 26% (+1 μονάδα), ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, υφιστάμενος πτώση 5 μονάδων και πέφτοντας στο 13%.
Στο θέμα της οικονομίας, είναι ενδιαφέρουσα η αλλαγή στάσης των Ελλήνων πολιτών για το ευρώ, αφού μόλις το 59% των ερωτηθέντων εκφράζει θετική άποψη για το κοινό νόμισμα, τη στιγμή που τον Φεβρουάριο θετικό εμφανιζόταν το 70% (πτώση 11 μονάδων). Παρομοίως, στο ερώτημα «τι γνώμη έχετε για την Ευρωπαϊκή Ένωση», το 50% των συμμετεχόντων απάντησε πως τρέφει «αρνητική γνώμη» για την ενωμένη Ευρώπη, ενώ θετική άποψη εξέφερε το 48%.
Τέλος, όλο και λιγότεροι υποστηρίζουν ότι η χώρα πρέπει «να συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα του Μνημονίου και να πληρώσει το χρέος της». Η θέση αυτή κινείται στο ιστορικό χαμηλό του 6% στο Βαρόμετρο Μαρτίου, ενώ υποστηριζόταν από το 29% τον Σεπτέμβριο του 2010.
eklogika.gr