Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Πυρηνική δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα!


Kim-Jong-UnΤο αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών κατέγραψε έντονη σεισμική δραστηριότητα ύψους 4,9 ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα, στις ίδιες γεωγραφικές συντεταγμένες με την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα το 2009.
Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι το καθεστώς της Βόρειας Κορέας προχώρησε σε πυρηνική δοκιμή, παρά τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ενώ στην επιβεβαίωση της σχετικής είδησης προχώρησαν και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.
Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει τη Βόρεια Κορέα με τη λήψη σκληρών μέτρων, στην περίπτωση πυρηνικών δοκιμών.
Την πραγματοποίηση πυρηνικής δοκιμής από την πλευρά της Βόρειας Κορέας επιβεβαίωσε και η Ιαπωνία.
Η Νότια Κορέα ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Αργότερα, με επίσημη ανακοίνωσή της, η Βόρεια Κορέα παραδέχτηκε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία υπόγεια πυρηνική δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικά υλικά μεγαλύτερης ισχύος, και ότι η πυρηνική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε απόλυτα ασφαλή διαδικασία και χώρο.
Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή από την πλευρά της Πιονγιάνγκ, κάτι το οποίο έκανε και η κυβέρνηση της Ρωσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν από την πλευρά του έκανε λόγο για ξεκάθαρη και βίαιη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

REPORTER