Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Φονική παγίδα η Αθηνών-Πατρών


Της Λινας Γιανναρου

Το όνομα Αχέροντας κατά μία εκτίμηση προέρχεται από τη λέξη «άχος». Τον ποταμό της θλίψης, σύμφωνα με τον μύθο, διέπλεε ο Ερμής, παραδίδοντας τις ψυχές στο βασίλειο του Αδη. Οσοι κινούνται τακτικά στην εθνική οδό Αθηνών - Πατρών, τον μόνο δρόμο από τον οποίο μπορεί κανείς να φτάσει στον Αχέροντα, χρειάζεται να διαλύουν μακάβριες σκέψεις που συνδέουν το σήμερα με τη μυθολογία. Ομως γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα ο διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ταξίαρχος Ι. Ορφανός, στην Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, στην Αθηνών-Πατρών, μήκους 216 χλμ., καταγράφηκαν το οκτάμηνο από 1 Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου 2012, 11 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα. Εντεκα τέτοια συμβάντα καταγράφηκαν το ίδιο διάστημα και στην Εγνατία Οδό (μήκους 670 χλμ.), 12 στην Αθήνας-Θεσσαλονίκης (515 χλμ.) και 7 στα 310 χλμ. του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης. Τα στοιχεία ανέλαβαν να «αποκρυπτογραφήσουν» τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα (η οργάνωση που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από συγγενείς θυμάτων τροχαίων), συσχετίζοντας το μήκος των δρόμων με τα καταγεγραμμένα θανατηφόρα τροχαία. Οπως προκύπτει, όσοι κυκλοφορούν στην Αθηνών-Πατρών έχουν πάνω από τριπλάσια πιθανότητα εμπλοκής σε θανατηφόρο τροχαίο σε σχέση με αυτούς που κυκλοφορούν στην Εγνατία (Ηγουμενίτσα-Κήποι Εβρου) και πάνω από διπλάσια πιθανότητα απ’ όσους κυκλοφορούν στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Αυξημένη πιθανότητα εμπλοκής σε τροχαίο έχουν και οι χρήστες του ΒΟΑ Κρήτης, «που όμως δεν συγκρίνεται μ’ αυτό που συμβαίνει στην Αθηνών-Πατρών».

Οπως επισημαίνουν, μάλιστα, στη σχετική ανάρτηση στο sostegr.wordpress.com, εάν οι στατιστικές απομόνωναν το ιδιαιτέρως προβληματικό τμήμα Κορίνθου-Πατρών (τα 141 από τα 216 χιλιόμετρα), όπου δεν υπάρχει καν διαχωριστική νησίδα, οι πιθανότητες εμπλοκής σε τροχαίο θα εκτινάσσονταν ακόμα πιο ψηλά. «Οι οδηγοί που είναι αναγκασμένοι να κάνουν συχνά αυτή τη διαδρομή συμμετέχουν σε μια ελληνική εκδοχή ρώσικης ρουλέτας», αναφέρουν. Οι επιγραφές που τους θυμίζουν ότι «στα επόμενα 3 χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα τροχαία» προσθέτουν ακόμη μια μακάβρια νότα στο θλιβερό σκηνικό.

Και όμως, η συγκεκριμένη οδός είναι για πολλούς η μόνη επιλογή. Η Πάτρα είναι η μόνη μεγάλη πόλη της χώρας που δεν συνδέεται με άλλο τρόπο με την πρωτεύουσα. Το έργο του προαστιακού ουδέποτε πραγματοποιήθηκε, ενώ σε υπολειτουργία βρίσκεται και το σιδηροδρομικό δίκτυο Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα, η ίδια η κατασκευή της Πατρών-Κορίνθου έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια, ενώ τα διόδια καταβάλλονται κανονικά.

Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στον αυτοκινητόδρομο της Ολυμπίας Οδού (Αθήνα-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα), οι εργασίες έχουν σταματήσει από τον Ιούνιο του 2010. Το Δημόσιο έχει καταβάλει έως σήμερα 242 εκατ. ευρώ, το 30% του συνόλου, χωρίς να έχει παραδοθεί νέο τμήμα. Επίσης το Δημόσιο έχει καταβάλει 91,1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για την καθυστέρηση στην έναρξη της παραχώρησης του έργου, 1,6 εκατ. ευρώ ως τόκους υπερημερίας, 9,1 εκατ. ευρώ για αρχαιολογικές εργασίες. Από διόδια, η κοινοπραξία έχει εισπράξει 366,8 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr