Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

“Χρειαζόμαστε μια νέα ατζέντα για την Ελλάδα”

Olga-Kefalogianni-in-London
Ένα… άρωμα γυναίκας, είναι αλήθεια ότι το χρειάζεται επειγόντως η πολιτική. Όχι όμως στη βάση της υποτιμητικής και εν πολλοίς ρατσιστικής προσέγγισης της αξιοποίησης γυναικών λόγω… ποσόστωσης, αλλά ως αυτονόητη ανάγκη και φυσική εξέλιξη του κοινοβουλευτικού συστήματός μας.
Μια γυναίκα στον ελληνικό τουρισμό λοιπόν. Τη βαριά βιομηχανία της χώρας, όπως κουραστικά και μονότονα επαναλαμβάνεται ως κλισέ εδώ και πολλές δεκαετίες, εξηγώντας εν πολλοίς την έλλειψη εναλλακτικών δράσεων και αφηγήσεων στην οικονομία της αγοράς. Μια γυναίκα που, μεταξύ άλλων, στην πρώτη κιόλας εμφάνισή της στην πιο “επώνυμη” περιφέρεια της χώρας, πέτυχε να καταλάβει την πρωτιά, μπροστά από ιστορικά στελέχη της παράταξής της.
Για την Όλγα Κεφαλογιάννη φυσικά ο λόγος, που διατηρεί την Κρήτη (και το Ρέθυμνο) στην καρδιά της, για την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο όμως είναι η πρώτη βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών, εκεί όπου επέλεξε να “μετακομίσει” μετά τη σχετική παρότρυνση του Αντώνη Σαμαρά να ενισχύσει το “γαλάζιο” ψηφοδέλτιο.
Στην πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά, με τη στήριξη και αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, η Όλγα Κεφαλογιάννη επελέγη για το υπουργείο Τουρισμού. Έχει δηλαδή την πολιτική επιστασία του τομέα από τον οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός περιμένει έσοδα και βαθιές ανάσες… ψυχολογίας.
Ο εκάστοτε Υπουργός Τουρισμού ωστόσο, είναι και ο πολιτικός πρεσβευτής της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, ένας πιο ευέλικτος Υπουργός Εξωτερικών, χωρίς τις δεσμεύσεις που επιβάλλει η παραδοσιακή γραφειοκρατία της ελληνικής διπλωματίας.
Στα χρόνια της μεγάλης κρίσης λοιπόν, ο τουρισμός αντέχει και ανακάμπτει. Η Όλγα Κεφαλογιάννη μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Νίκο Καραχάλιο: Εκπόνησαν και παρουσίασαν ένα σχέδιο re-branding της χώρας, που αφορά συνολικά την παρουσία της Ελλάδας “μετά την κρίση”, και όχι απλώς και μόνο τον τουριστικό αυτοπροσδιορισμό της. Μια γρήγορη ματιά σε ένα μέλλον που έρχεται.
Με τη συνέντευξή της στα “Υστερόγραφα”, η Όλγα Κεφαλογιάννη δεν… κομπιάζει για τίποτα. Μιλά για την κυβέρνηση και την (πολλές φορές μοναχική) μάχη του Αντώνη Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της εθνικής αξιοπρέπειας. Για την Α’ Αθήνας, την πρωτιά, τις… περίεργες ματιές και τη φημολογία για υποψηφιότητά της στον Δήμο Αθηναίων, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014. Για το… flash mob του ΕΟΤ, που κόντεψε να αναχθεί σε “εθνικό πρόβλημα”. Και φυσικά για το re-branding. Της τουριστικής (και όχι μόνο) Ελλάδας.

- Το κλισέ είναι γνωστό: Ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Είναι όμως και αυταπόδεικτο, μιας και από τον κλάδο την πολιτική ευθύνη του οποίου έχετε, μπορεί να εξαρτηθεί ο βαθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Βλέπετε φως στο βάθος του τούνελ;
Ναι, βλέπω φως στο τούνελ. Ξέρετε κάποιον άνθρωπο να εργάζεται πυρετωδώς, με ρυθμούς καταιγιστικούς καθημερινά, χωρίς στόχο και όραμα; Θα πρέπει να προχωρήσουμε με βήμα σταθερό και αποφασιστικό στις αλλαγές που θα θεμελιώσουν ένα νέο περιβάλλον, πρώτα για τον Έλληνα πολίτη κι εν συνεχεία για τον ξένο επισκέπτη. Έχετε απόλυτο δίκιο, ισχυριζόμενος ότι ο τουρισμός είναι βαρόμετρο. Είμαι αισιόδοξη διότι κάνουμε στο εξωτερικό τις αναγκαίες κινήσεις ώστε να αποκατασταθεί πλήρως η εικόνα της χώρας. Πιστεύω με βεβαιότητα ότι οι Έλληνες μπορούν και ότι θα τα καταφέρουν. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά πλέον δεν είναι αδιάβατος.
-Κληρονομήσατε ένα τοπίο κατακερματισμένο. Με αρτηριοσκληρωτικούς και γερασμένους Οργανισμούς, αλλά και με νοοτροπίες άλλων εποχών, τέτοιων που συνέβαλαν στο να οδηγηθεί η Ελλάδα στη σημερινή κρίση. Πόσο εύκολο θα είναι να αλλάξουν όλα αυτά; Και πόσο σύντομα μπορούμε να περιμένουμε αποτελέσματα;
Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι συστήσαμε το υπουργείο εξ αρχής. Σχεδόν από τα θεμέλια. Έτσι έχουμε την ευχέρεια να φτιάξουμε τα πράγματα όπως πρέπει να είναι. Γενικά όμως το σύστημα είναι άλλων εποχών και νοοτροπιών που δεν συνάδουν με τη σύγχρονη εποχή και με το όραμα που έχουμε εμείς, η νεώτερη γενιά, για τη χώρα μας.
Οφείλουμε να κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να αλλάξουμε τα πράγματα. «Όλα από την αρχή» είναι το σύνθημα μας. Η επαναφορά στον ίσιο δρόμο είναι στην περίπτωσή μας δύσκολη και επίπονη. Όμως αν βήμα-βήμα προχωρήσουμε στα αναγκαία μέτρα και τις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να γίνουν θα μπορέσουμε σύντομα, εντός του 2013, να δούμε απτά αποτελέσματα.
- Ο εκάστοτε Υπουργός Τουρισμού είναι ο πιο ευέλικτος και δραστήριος πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό. Κάτι σαν Υπουργός Εξωτερικών, με πολύ πιο “μάχιμο” στην καθημερινότητά του, χαρτοφυλάκιο όμως. Τι κλίμα εισπράττετε στις επαφές σας, για την Ελλάδα “μετά την κρίση”;
Κατ’ αρχάς να επισημάνω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό εισπράττω, γι’ αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε να ομφαλοσκοπούμε και να γίνουμε εξωστρεφείς. Πρέπει να αλλάξουμε πλήρως την εικόνα της Ελλάδος. Πρέπει να δημιουργήσουμε άμεσα άλλη θεματολογική ατζέντα για τον ξένο Τύπο. Με θετικές ειδήσεις για τη χώρα μας. Με τη φωτεινή πλευρά της Ελλάδας. Η εξωστρέφεια, το άνοιγμα της χώρας προς τις μεγάλες τουριστικές αγορές της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης ήταν από τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου.
- Πρόσφατα παρουσιάσατε ένα σχέδιο “re-branding” της Ελλάδας, που ουσιαστικά υπερβαίνει τα όποια στενά όρια της τουριστικής πολιτικής. Αφορά τη νέα ταυτότητα της χώρας. Μια νέα “εθνική ατζέντα”. Μπορεί το “σύστημα” να ανταποκριθεί και να τολμήσει; Να αφήσει πίσω αγκυλώσεις και συμφέροντα;
Πράγματι μαζί με το Νίκο Καραχάλιο, τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, παρουσιάσαμε προσφάτως τον στρατηγικό σχεδιασμό μας. Πρωτοπορούμε σε ιδέες και σε εφαρμογές. Καταστρώσαμε τα σχέδιά μας με γνώμονα τις συνθήκες που βιώνουμε. Με ελάχιστα κονδύλια. Γνωρίζουμε σε ποιές συνθήκες ζούμε στη σύγχρονη Ελλάδα και ότι το πιο δύσκολο έργο μας θα είναι μάλλον να αποκρούσουμε τις «φίλιες» επιθέσεις στο εσωτερικό. Όπως κάθε καινούργιο εγχείρημα έτσι και ο σχεδιασμός μας προκαλεί αντιδράσεις στη χώρα μας. Κατεστημένες αντιλήψεις υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν συμβιβαζόμαστε. Έχουμε το σθένος να συνεχίσουμε στο δρόμο που επιλέξαμε, διότι πιστεύουμε ότι αυτός θα βγάλει από την κρίση.
- Τι ακριβώς “πουλάει” τουριστικά σήμερα η Ελλάδα; Και τι πρέπει να “πουλήσει” αύριο, ώστε να ανακτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο διεθνές περιβάλλον;
Ο πολιτισμός και οι φυσικές ομορφιές είναι αυτό που πουλάει και θα πουλάει η χώρα μας προς τα έξω. Εμείς εκεί που θέλουμε να διαφοροποιηθούμε από εδώ και στο εξής είναι στην ποιότητα. Μας ενδιαφέρει απόλυτα ο ποιοτικός τουρισμός. Στόχος μας επίσης είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς Ελλάδα δεν είναι μόνον τα νησιά, αλλά είναι και το ηπειρωτικό κομμάτι… Κάλλιστα έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε χειμερινό τουρισμό που τόσο έχει παραμεληθεί στη χώρα μας. Επίσης έχουμε ρίξει το βάρος μας και σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επί παραδείγματι, στον γαστρονομικό τουρισμό. Τόση διαφήμιση έχει γίνει, από τρίτους, για τη μεσογειακή διατροφή. Εμείς λοιπόν που μπορούμε να δώσουμε το προϊόν, από την παραγωγή στο πιάτο που λέμε, έχουμε μείνει πίσω στον τομέα αυτό. Πρέπει να αρχίσουμε τον αγώνα, που είναι μαραθώνιος, αλλά θα αντέξουμε.
- Τις τελευταίες μέρες, τη “μονοτονία” της εθνικής αγωνίας για την οικονομία, διέκοψε το θέμα του… flash mob. Που αναδείχτηκε από πολλούς περίπου σε “εθνικό πρόβλημα”. Εσείς και ο ΕΟΤ βρεθήκατε στο στόχαστρο έντονης κριτικής. Ένα σχόλιο-απάντηση;
Πραγματικά μου προκαλεί κατάπληξη το πως ένα βίντεο που παρήχθη στο πλαίσιο της παγκόσμιας τουριστικής έκθεσης που έγινε στο Λονδίνο και αφορούσε στις εκδηλώσεις αυτές, έγινε θέμα τόσο άδικης επίθεσης. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν, κατ’ αρχάς, ότι δεν πρόκειται για καμπάνια της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως ηθελημένα και κακοπροαίρετα διατυμπάνισαν ορισμένοι. Το βίντεο αυτό πρόκειται για μία από τις πολλές προωθητικές ενέργειες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης παγκόσμιας έκθεσης στη βρετανική πρωτεύουσα. Τις ημέρες της έκθεσης, την οποία επί τούτου επισκέφθηκα ώστε να συμβάλω στην προσπάθεια για την προώθηση της Ελλάδας, είχα πολλές συναντήσεις και έδωσα συνεντεύξεις εκτός από τον γραπτό Τύπο, στο CNN, στο BBC, στο CNBC, στο Euronews, στο Bloomberg για να προωθήσω τα ελληνικά συμφέροντα. Στις συνεντεύξεις αυτές οι οποίες προβλήθηκαν σε ώρες υψηλής τηλεθέασης, υπερασπισθήκαμε την εικόνα της Ελλάδας τις ημέρες που σας θυμίζω ότι στην Αθήνα είχαμε και πάλι επεισόδια. Αυτή ήταν η πραγματική καμπάνια για τα συμφέροντα της χώρας. Δεν είδα πολλούς όμως να το αναφέρουν αυτό. Πιστεύετε ότι θα είχα την ανάγκη να συμμετάσχω σε ένα βιντεάκι λίγων δευτερολέπτων για προσωπική προβολή, όταν μεγάλο μέρος της δουλείας του Υπουργού Τουρισμού είναι η συνεχής προβολή, η εξωστρέφεια και η συμμετοχή του σε εκατοντάδες δημόσια γεγονότα; Η προπαγάνδα έχει και τα όρια της.
- Ανήκετε στην “επόμενη γενιά” πολιτικών. Στη γενιά που έρχεται να αντικαταστήσει ένα κουρασμένο σύστημα, στην κατεξοχήν γενιά των social media. Αισθάνεστε πίεση και “περίεργες” ματιές από τους συναδέλφους σας;
Αυτό που αισθάνομαι είναι πίεση από το καθήκον που έχω αναλάβει να φέρω εις πέρας. Και θα το ολοκληρώσω το έργο μου σε πείσμα εκείνων που αναπολούν παλιές ξεπερασμένες πολιτικές πρακτικές. Ξέρετε, στην κυβέρνηση αυτή, όλοι έχουν αναλάβει ένα έργο που καλούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες να τελειώσουν. Ουδείς ασχολείται με όποιες περίεργες ματιές.
- Η πρωτιά στην Α’ Αθηνών εκ των πραγμάτων πολλαπλασίασε εκείνους που έχουν λόγους να μην είναι… ενθουσιασμένοι μαζί σας. Είστε έτοιμη για τη “βουτιά” στα βαθιά;
Είμαι έτοιμη να εργαστώ σκληρά και να επωμιστώ το βάρος της πολιτικής έκθεσης. Δεν φοβάμαι διότι γνωρίζω τις κακοτοπιές. Ξέρω πολύ καλά ότι η πολιτική είναι άδικη. Γι’ αυτό και είμαι έτοιμη να υπερασπισθώ τον εαυτό μου από τη στιγμή που είμαι βέβαιη ότι βρίσκομαι στον ορθό δρόμο.
- Στη μάχη για την αποτροπή της χρεοκοπίας, ο Αντώνης Σαμαράς έμοιαζε πολλές φορές να είναι μόνος του. Με αρκετούς συναδέλφους σας, στη Βουλή αλλά και την κυβέρνηση να παρακολουθούν… διακριτικά τις εξελίξεις. Θα πρέπει το κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό να συνιστά ένα διαζύγιο με τις πολιτικές ισορροπίες;
Το τονίζω και πάλι. Όλοι στην κυβέρνηση αυτή δίνουν την προσωπική μάχη τους. Αισθάνομαι ότι όλοι, αυτούς τους πρώτους πέντε μήνες εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες αλλά παράγουν αποτελέσματα. Ο ελληνικός λαός ψήφισε στις εκλογές κι έδωσε το στίγμα του. Είστε έμπειρος δημοσιογράφος, οπότε δεν περιμένω, να πιστεύετε ότι θα προβώ σε όποιο σχολιασμό επί ενός αποκλειστικού προνομίου που έχει ο πρωθυπουργός, τον ανασχηματισμό.
- Από το νομικό γραφείο του Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, πρώτη γυναίκα βουλευτής στην Κρήτη. Και από εκεί, πρώτη στην Α’ Αθηνών και Υπουργός ενός μάχιμου χαρτοφυλακίου που σχετίζεται με την καθημερινότητα των πολιτών. Οι φήμες λένε ότι το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ο δημαρχιακός θώκος της Αθήνας. Θα μπορούσε;
Υπάρχει κατηγορία πολιτικών που ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι έχουν εξειδικευθεί στα ζητήματα αυτά. Γνωρίζουν τα προβλήματα και προσφέρουν έργο. Πιστεύω ότι τέτοιοι πολιτικοί χρειάζονται και στην Αθήνα. Προσωπικά βρίσκομαι στην κεντρική πολιτική σκηνή, υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις την Αθήνα και τους Αθηναίους συμπολίτες μου ως πρώτη βουλευτής και αυτό σκοπεύω να συνεχίσω να κάνω.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ /  ysterografa.gr