Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Το “παζάρι” και οι ανατροπές στο φορολογικό

Giannis-Stournaras
Σε ακόμα μία αλλαγή στη νέα φορολογική κλίμακα πριν αυτή φθάσει στη Βουλή, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών έτσι ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλάζουν την εικόνα των επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο φορολογικό, ειδικά στους φορολογούμενους με παιδιά, γεγονός που προκαλεί τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Κόμματα και υπουργείο Οικονομικών έχουν προθεσμία μέχρι την Τετάρτη προκειμένου να βρουν λύση, έτσι ώστε το Νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή, με τις πληροφορίες, να υποστηρίζουν ότι εάν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία, τη λύση θα δώσουν οι πολιτικού αρχηγοί.
Στην τελική της μορφή η κλίμακα προβλέπει συντελεστή 21% για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, από τις 18.000 έως τις 26.000 ευρώ συντελεστή 26%, ενώ για εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ θα εφαρμόζεται συντελεστής 45%.
Προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις μαμούθ λόγω της εφαρμογής του συντελεστή 45% από τόσο χαμηλά η έκπτωση φόρου των 1950 ευρώ που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα χωρίς απομείωση, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στα κόμματα.
Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα,
-για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ
-για φορολογούμενο με ένα παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώ
-για φορολογούμενο με δύο παιδιά, αύξηση φόρου 690 ευρώ.
Αντίθετα, για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ προκύπτει επιβάρυνση 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, ενώ σε σχέση με τα ισχύοντα:
-για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, η επιβάρυνση φθάνει τις 2.090 ευρώ
-για φορολογούμενο με ένα παιδί, η επιβάρυνση ανέρχεται σε 2.290 ευρώ
-για φορολογούμενο με δύο παιδιά, η αύξηση φόρου φθάνει στα 2.490 ευρώ.
Αυτή η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά που δεν καλύπτεται από τα νέα οικογενειακά επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1950 ευρώ, είτε να αυξηθούν τα επιδόματα.
Από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας, καθώς και ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1950 ευρώ, λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών, που δεν τη δικαιούνται.
Ορθότερη χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων επιδομάτων, κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 100 εκ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους –πολύτεκνους.
Στην αναζήτηση των ισοδύναμων έχει προταθεί:
- η περαιτέρω αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων στο 17,5%, αντί 15% που ήταν το αρχικό σχέδιο, έναντι 10% σήμερα
-η υψηλότερη φορολογία στη μεγάλη ακίνητη περιουσία
-η φορολόγηση όλων των εισοδημάτων με βάση την κλίμακα
-η αύξηση του τέλους επιτηδεύματος των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΤΣΑ / ysterografa.gr