Το εμπορικό άνοιγμα της χώρας μας στην αχανή κινέζικη αγορά με έμφαση την πρωτεύουσα Πεκίνο των 20 εκατομμυρίων αλλά και τη Σαγκάη τη μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας, ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που έχει αρχίσει να υλοποιείται εδώ και μερικούς μήνες με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη και του αντιδημάρχου Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων Φώτη Προβατά σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα, καθώς ο κινέζος πρέσβης Du Qiwen, όπως επιβεβαιώνεται και από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην aftodioikisi.gr, επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση,
Η ιδέα είναι απλή και εύκολα υλοποιήσιμη: Να αλλάξουν προσανατολισμό τα μέλη της φθίνουσας (έχουν μείνει περίπου 25.000 από τους 35.000 των περασμένων ετών) , λόγω κρίσης, κινέζικης παροικίας στην Αθήνα και από μικροέμποροι εισαγωγείς να γίνουν εξαγωγείς των ιδιαίτερα δημοφιλών ελληνικών προϊόντων στην Κίνα, με έμφαση στον τομέα των τροφίμων (λάδι, κρασί, μέλι, ελιές, κρόκος) αλλά και τα ελληνικά μάρμαρα. Ήδη, πολλοί από τους εν Ελλάδι κινέζους έχουν ταξιδεύσει το προηγούμενο διάστημα στην πατρίδα τους και κυρίως, στο Πεκίνο, τη Σαγκάη, τη Γκουαντζού ή Καντώνα εμπορικό λιμάνι της νότιας Κίνας και την Τσινγκντάο, στα ανατολικά με τους δήμους των οποίων ο Δήμος Αθηναίων έχει υπογράψει ή πρόκειται να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας.
Στην Κίνα αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων
Επιπλέον το προηγούμενο διάστημα ταξίδευσε στην Κίνα αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηναίων με επικεφαλής τον κ. Προβατά, προκειμένου να συναντήσει αξιωματούχους των αντίστοιχων δήμων αλλά και κινέζους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να εισάγουν προϊόντα και να «εξάγουν» τουρίστες στη χώρα μας. Το επόμενο βήμα ήταν η εξαιρετικά πετυχημένη ημερίδα για το εξαγωγικό εμπόριο ειδών διατροφής που διοργανώθηκε από την αντιδημαρχία Διεθνών Σχέσεων στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά, την Παρασκευή, ενώ το μεθεπόμενο προγραμματίζεται τον Ιανουάριο του 2013 με την επίσκεψη κινέζων επιχειρηματιών (εισαγωγέων) στην Ελλάδα προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τους έλληνες εξαγωγείς.
Άι τσιν με φόντο και την Ακρόπολη
Πλην των αγροτικών προϊόντων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον τουρισμό καθώς δεκάδες χιλιάδες κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας.
Το ρεύμα αυτό άρχισε να αυξάνει την τελευταία δεκαετία με αφορμή την προβολή μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς με τον τίτλο «Ερωτεύομαι στο Αιγαίο» που αναφερόταν σ' ένα ζευγάρι που ερωτεύτηκε στα ελληνικά νησιά του αρχιπελάγους και ιδιαίτερα στη Σαντορίνη. Καθώς μάλιστα η κινέζικη λέξη Άι τσιν που είναι ομόηχη με τη λέξη Aegean σημαίνει αγάπη, πολλά ζευγάρια νεαρών κινέζων επιλέγουν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σαντορίνη για να παντρευτούν.
Θέλοντας να εκμεταλλευτεί αυτό το μεγάλο ρεύμα ο Δήμος Αθηναίων , σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, σκοπεύει το επόμενο διάστημα να τελούνται γάμοι νεαρών κινέζων στο δημαρχιακό Μέγαρο της πλατείας Κοτζιά με φόντο την Ακρόπολη.