Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Οι πέντε swing states που βγάζουν πλανητάρχη

Electoral college map
Η ψυχολογία του διαμορφωτή του εκλογικού αποτελέσματος, είναι κοινή. Σε κάθε χώρα, σε καθε κοινωνία, ανεξαρτήτως των όποιων επιμέρους ιδιαιτεροτήτων ενδεχομένως έχει. Στις σημερινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, υπάρχουν πέντε Πολιτείες-κλειδιά, από τις λεγόμενες swing states, που σχεδόν μετά βεβαιότητας θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Από τη στιγμή λοιπόν που τα ξημερώματα θα αρχίσουν να έρχονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, η προσοχή των πολιτικών αναλυτών θα είναι στραμμένη στο Οχάιο, τη Φλόριντα, το Γουισκόνσιν, τη Βιρτζίνια και το Νιού Χαμσάιρ.
Το Οχάιο και η Φλόριντα είναι οι πιο προβεβλημένες, ένα υπόγειο ρεύμα το οποίο δεν είναι ακόμη εύηχο στις υπόλοιπες όμως, θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα στα χέρια μας. Και λένε ότι, αν δεν “πέσει” το Οχάιο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συγκεντρώσει τον αριθμό εκλεκτόρων που απαιτείται για να επανεκλεγεί Πρόεδρος, ακόμη κι αν βρεθεί πίσω από τον Μιτ Ρόμνεϊ στη λαϊκή ψήφο.
Το Οχάιο είναι η Πολιτεία… φετίχ των δημοσκόπων. Κανένας Ρεπουμπλικανός δεν έγινε Πρόεδρος χωρίς να έχει κερδίσει, ενώ το 2004, η οριακή επικράτηση του W, του έδωσε τον αριθμό των εκλεκτόρων που χρειαζόταν απέναντι στον Τζον Κέρι. Η Obama team  εστίασε υπερβολικά στην Πολιτεία, σε μια μάλλον ριψοκίνδυνη ζαριά, με κεντρικό μήνυμα ότι “ο Μιτ Ρόμνεϊ δεν είναι ένας από εμάς”, απευθυνόμενο προς τους κατοίκους του Οχάιο. Έχει 18 εκλεκτορικές ψήφους.
Το Γουισκόνσιν είναι η έδρα του υποψηφίου Αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών Πολ Ράιν. Έχει Κυβερνήτη τον Ρεπουμπλικανό Σκοτ Γουόκερ, φαντάζει ωστόσο ένα εξαιρετικά σύνθετο μωσαϊκών ετεροτήτων. Η μυθικών διαστάσεων γραφειοκρατική οργάνωση των Ρεπουμπλικανών τους δίνει θεωρητικά το πλεονέκτημα, οι Δημοκρατικοί ωστόσο εκτιμούν ότι μπορούν να πετύχουν μια μεγάλη ανατροπή. Έχει 10 εκλεκτορικές ψήφους.
Η Φλόριντα ήταν η Πολιτεία που έκρινε τις εκλογές του 2000, τις εκλογές στις οποίες ο Αλ Γκορ πέρασε στην ιστορία ως ο “unelected President”. Κέρδισε στη λαϊκή ψήφο τον Τζορτζ W Μπους, δεν είχε υπολογίσει όμως τον Κυβερνήτη της Φλόριντα και αδελφό του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου του, Τζεμπ Μπους. Οι καταγγελίες για νοθεία έχουν ήδη ξεκινήσει από την πλευρά των Δημοκρατικών. Έχει 29 εκλεκτορικές ψήφους.
Η Βιρτζίνια “λάτρεψε” το 2008 τον Μπαράκ Ομπάμα, κάτι άλλωστε που είχε κάνει ολόκληρη η Αμερική, και του είχε δώσει τη νίκη με 53%-46% απέναντι στον Τζον ΜακΚέιν. Για έναν… περίεργο λόγο, οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι στη Βιρτζίνια έχει εστιάσει υπογείως τη στρατηγική του το επιτελείο Ρόμνεϊ. Προσδοκώντας ότι, αν κερδίσει, θα “πέσει” και το Οχάιο, ως ντόμινο. Έχει 13 εκλεκτορικές ψήφους.
Το Νιού Χαμσάιρ έχει μόλις 4 εκλεκτορικές ψήφους. Το σενάριο ωστόσο που “παίζει” τις τελευταίες ώρες στις ΗΠΑ αναφέρει τα εξής: Αν ο Ομπάμα χάσει το Οχάιο αλλά κρατήσει το Γουισκόνσιν, το Κολοράντο και τη Νεβάδα, χάρη στο ξεκάθαρο προβάδισμά του μεταξύ των Λατινο-Αμερικανών, και ο Μιτ Ρόμνεϊ από την πλευρά του κερδίσει τη Φλόριντα και τη Βιρτζίνια, εκτός από το Οχάιο, οι 4 ψήφοι του Νιού Χαμσάιρ θα “βγάλουν” Πρόεδρο.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterofrafa.gr