Σε δύο σημαντικά μέτρα, με στόχο την ανακούφιση των ελληνικών οικογενειών που υποφέρουν από την κρίση, προχωρεί το υπουργείο Παιδείας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου δίδεται η δυνατότητα:1) Σε συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοετών φοιτητών αυτής της χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, να μεταγραφούν το επόμενο εξάμηνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλου Ιδρύματος, προκειμένου να μειώσουν το κόστος διαβίωσής τους.
2) Στους επί πτυχίω φοιτητές να συμμετέχουν σε έκτακτη εξεταστική περίοδο τον Φεβρουάριο του 2013, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λίγους μήνες νωρίτερα.
Ο υπουργός προσέθεσε ακόμη ότι ήδη έχει αυξηθεί ο αριθμός των δωρεάν σιτιζόμενων φοιτητών από τη Φοιτητική Μέριμνα, από τους 57.000 στους 70.000.
«Ο στόχος μας είναι το 2013 να σιτίζονται δωρεάν 90.000 φοιτητές, προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες. Αντίστοιχη είναι και η προσπάθειά μας σε ό,τι αφορά στη στέγαση των φοιτητών», δήλωσε ο υπουργός, και προσέθεσε:
«Γνωρίζουμε ότι με αυτό τον τρόπο δεν λύνουμε τα πολλά και μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Αυτά τα κοινωνικά μέτρα μπορούμε, όμως, να λάβουμε αυτήν τη στιγμή, προκειμένου να μειώσουμε τα οικονομικά βάρη, εκείνων που υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της κρίσης, και να βοηθήσουμε τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους».
newsit.gr
Τα μέτρα αυτά, και προπαντώς η επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής, γέμισαν με χαρά, και σίγουρα έκπληξη, όλους τους φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων, που κρίνοντας απο το δικό μου “news feed” του facebook δεν σταματούν να αναβάζουν και να σχολιάζουν την είδηση. Όμως είμαι βέβαιος ότι χαροποίησε ιδιαίτερα το γκρουπ φοιτητών της Παντείου που είχε συσπειρωθεί σε μια ομάδα (Παρέμβαση Φοιτητών Παντείου για Δημιουργία Εμβόλιμης Εξεταστικής) και είχε απευθυνθεί στο Πρύτανη κ. Τσάλτα. Πολλοί από αυτούς, μαζί και εγώ, ίσως το θεωρήσουν επιτυχία τους. Άλλοι πάλι όχι.
Κάποιοι θα πουν, και πιθανών να έχουν δίκιο, ότι η κρίση και οι δύσκολες περιστάσεις έφεραν αυτά τα αποτελέσματα. Ρεαλιστική προσέγγιση. Όμως εγώ θα πω όχι σε αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση, όχι “να ναι καλά η κρίση”. Θα πιστέψω, και οφείλουμε να το κάνουμε σε μία τέτοια περίοδο-αν είναι να τα ρίχνουμε όλα στη περίοδο της κρίσης-, να πιστέψω σε εμάς, στις προσπάθειες μας, στις δυνατότητες μας να κάνουμε τη διαφορά, την αλλαγή, και να πούμε ο κάθε ένας από εμάς, όσο νέος, αδύναμος, και ίσως ανώριμος ακόμα αισθάνεται, ότι, ναι, θα κάνω τη διαφορά, θα κάνουμε τη διαφορά, την αλλαγή. Και αν είμαστε τυχεροί, όπως ήταν η ομάδα της Παντείου, θα υπάρχει ένας απο τους μεγάλους, ένας απο αυτούς που προσπαθούν και κάνουν τη διαφορά τώρα, ένας κ. Τσάλτας, να μας ακούσει και να σταθεί πλάι μας, όταν όλοι οι άλλοι στέκονται απέναντι μας.
Και έτσι ξεκινάνε όλα…αλλάζουμε προς το καλύτερο εμάς, το σπίτι μας, το πανεπιστήμιο μας, τη κοινωνία μας, τη χώρα μας, και γιατί όχι..το κόσμο όλο. Και όπως λέει μια ατάκα σε μια ταινία που είδα πρόσφατα, “Pity to those who will stand against us!”
Γιώργος Πλεύρης / ysterografa