Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Μνημόνιο 3: Τι χάνουν οι δικαστικοί - Συγκαλείται εκτάκτως ο Άρειος Πάγος

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα συγκληθεί τελικά την Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2012, και όχι μεθαύριο στις 8 Νοεμβρίου, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, προκειμένου να εξετάσει εάν είναι συνταγματικές ή όχι οι νέες περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου συγκαλείται έπειτα από αίτημα αρεοπαγιτών, το οποίο έγινε δεκτό από την πρόεδρο του δικαστηρίου Ρένα Ασημακοπούλου. Παράλληλα, κατά μια μέρα μετά, δηλαδή για μεθαύριο Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου μετατέθηκε η προγραμματισμένη για αύριο, συγκέντρωση- διαμαρτυρία των δικαστών και εισαγγελέων στην είσοδο του Πρωτοδικείου (πρώην Σχολής Ευελπίδων) στις 11 μ.μ., καθώς κατά την ημέρα συζήτησης των μέτρων (7.11.2012), τα προεδρεία των δικαστικών ενώσεων θα παρασταθούν στη συνεδρίαση της Βουλής.

Οι δικαστικοί λειτουργοί διαμαρτύρονται για τις νέες περικοπές των αποδοχών τους που προβλέπει το νομοσχέδιο «μαμούθ» το οποίο κατατέθηκε χθες στην Βουλή. Οι συνολικές περικοπές των αποδοχών των δικαστικών και εισαγγελέων -δηλαδή αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα μαζί με τις προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο- φτάνουν στο 38%.

Αναλυτικότερα, με το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπεται νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές με το οποίο καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν.

Οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών ανωτάτων δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (πρωτοδικών κ.λπ.).

Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και, σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο, επέρχονται μειώσεις της τάξης των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μικτός μηνιαίος μισθός να περιοριστεί στα 5.489 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπόλοιπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές ανάλογα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Οι συντελεστές έχουν ως εξής:

α. Πρόεδρος ΣτΕ, πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος του ΕΣ, γενικός επίτροπος της επικρατείας του ΕΣ, γενικός επίτροπος της Επικρατείας των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων, συντελεστής 1,70.

β. Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, του ΑΠ και του ΕΣ, επίτροπος της Επικρατείας του ΕΣ και επίτροπος της Επικρατείας των ΤΔΔ, συντελεστής 1,62.

γ. Σύμβουλος της Επικρατείας, αρεοπαγίτης, αντεισαγγελέας του ΑΠ, σύμβουλος και αντεπίτροπος του ΕΣ, αντεπίτροπος Επικρατείας των ΤΔΔ, πρόεδρος και εισαγγελέας εφετών και πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων. συντελεστής 1,42.

δ. Πάρεδρος του ΣτΕ, εφέτης, αντεισαγγελέας εφετών, πάρεδρος του ΕΣ και εφέτης διοικητικών δικαστηρίων, συντελεστής, 1,27.

ε. Πρόεδρος και εισαγγελέας πρωτοδικών, πρόεδρος πρωτοδικών διοικητικών δικαστηρίων και ειρηνοδίκης Α’ τάξης, συντελεστής 1,13.

στ. Εισηγητής του ΣτΕ και του ΕΣ, πρωτοδίκης, αντεισαγγελέας πρωτοδικών, πρωτοδίκης διοικητικών δικαστηρίων και ειρηνοδίκης Β’ τάξης, συντελεστής 1,00.

ζ. Δόκιμος εισηγητής του ΣτΕ και του ΕΣ, πάρεδρος πρωτοδικείου, πάρεδρος εισαγγελίας, πάρεδρος πρωτοδικείου των Διοικητικών Δικαστηρίων και ειρηνοδίκης Γ’ τάξης, συντελεστής 0,85.

η. Ειρηνοδίκης Δ’ τάξης, συντελεστής 0,77.

Παράλληλα, το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων, καθώς και για την αντιστάθμιση δαπανών στις οποίες υποβάλλονται κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους (δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οργάνωση γραφείου), το οποίο σήμερα ανέρχεται περίπου στα 650 ευρώ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο καθορίζεται (μειώνεται) ανά βαθμό ως εξής:

α. Ειρηνοδίκες Γ’ και Δ’ τάξης, δόκιμος εισηγητής του ΣτΕ και αντίστοιχοι βαθμοί των άλλων δικαστηρίων 316 ευρώ,

β. Εισηγητής του ΣτΕ και αντίστοιχοι βαθμοί 420 ευρώ,

γ. Πρόεδρος πρωτοδικών και αντίστοιχοι βαθμοί 456 ευρώ,

δ. Πάρεδρος του ΣτΕ και αντίστοιχοι βαθμοί 460 ευρώ,

ε. Πρόεδρος Εφετών, Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι βαθμοί 470 ευρώ,

στ. Αντιπρόεδρος και αντίστοιχοι βαθμοί 485 ευρώ και

ζ. Πρόεδρος 500 ευρώ.

Ακόμη, η πάγια αποζημίωση, λόγω των ειδικών συνθηκών προσφοράς υπηρεσιών (πολύωρη παραμονή στην έδρα, απασχόληση χωρίς ωράριο εργασίας, κατ’ οίκον εργασία, προσφορά υπηρεσιών σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές), ορίζεται για τους δικαστικούς λειτουργούς από το βαθμό του προέδρου πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του προέδρου ανωτάτου δικαστηρίου στα 560 ευρώ και από το βαθμό του ειρηνοδίκη Δ’ Τάξης μέχρι και το βαθμό του εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων βαθμών των άλλων, 460 ευρώ.

Επίσης, η αποζημίωση εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό προέδρου, αντιπροέδρου και συμβούλου επικρατείας ή αντίστοιχους, οριζόμενη κατά βαθμό ως εξής:

1) Πρόεδρος ΣτΕ και αντίστοιχοι βαθμοί 242 ευρώ, 2) αντιπρόεδρος ΣτΕ και αντίστοιχοι βαθμοί 161 ευρώ και 3) σύμβουλος επικρατείας και αντίστοιχοι βαθμοί 121 ευρώ.

Τέλος, μετατίθενται για τα επόμενα δύο έτη (2013 και 2014) η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών αποδοχών που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου.

newsit.gr