Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Και ο Σημίτης… κύριε; Δεν φταίει;

Costas-Simitis-Lucas-Papademos
“Ο άνθρωπος που οδήγησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τους χειρισμούς του στο θέμα της κρίσης χρέους, επιδεινώνοντας το κλίμα στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος, και απειλώντας τη θέση του στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό”.
Έτσι ξεκινά το “Reuters” το θέμα που αφιερώνει σήμερα στον Κώστα Σημίτη, αναφερόμενο στο νέο βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού, και όσες αιχμές αφήνει σε αυτό για τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος υπέγραψε την προσφυγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου.
“Αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων. Αντέδρασε με καθυστέρηση και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία. Υιοθέτησε ουτοπικές θέσεις, όπως εκείνη για τα ευρωομολόγα. Οι επιτελείς του δεν είναι αρκετά έμπειροι για να διαχειριστούν ένα τόσο μεγάλο θέμα. Οι σύμβουλοί του, περισσότεροι από οποιουδήποτε άλλου πρωθυπουργού στο παρελθόν, συγκρότησαν διαφορετικές ομάδες, οι οποίες δεν κατάφεραν να συνεργαστούν, και λειτουργούσαν ανταγωνιστικά η μια έναντι της άλλης”, σημειώνει ο Κώστας Σημίτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παραλείπει να επιρρίψει ευθύνες και στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την άρνησή του να συναινέσει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σε μια περίοδο κατά την οποία οι κραδασμοί θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να είναι ελεγχόμενοι. Φυσικά, παραλείπει να παραδεχτεί ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποτελεί δικό του “δημιούργημα”, καθώς ήταν σύμβουλος του Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, κατά τη δεύτερη πρωθυπουργική θητεία του.
Φυσικά, από την αφήγηση του Κώστα Σημίτη δεν θα μπορούσε να λείπει και η πικρόχολη κριτική προς τον Κώστα Καραμανλή, για τον οποίο λέει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή… έκλεινε τα μάτια όταν ο διάδοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου “έκανε μεγάλες δαπάνες”, όπως καταγράφει στο βιβλίο του.
Το ρεπορτάζ του “Reuters” είναι μάλλον φιλικό για τον Κώστα Σημίτη. Μιας και αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός εντόπισε ευθύνες όλων των άλλων, πλην… του εαυτού του.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / ysterografa.gr