Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η Sandy πλησιάζει στη Νέα Υόρκη απειλητικά! – Δείτε LIVE εικόνα – Αγνοούνται επτά Γάλλοι


- Αργά το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) περιμένουν να... "χτυπήσει" - Φόβοι πως το νερό από τις πλημμύρες θα φτάσει τα 3 μέτρα
- Με ισχυρές βροχοπτώσεις ξεκίνησε η... επιδρομή του τυφώνα Sandy στη Νέα Υόρκη – Συνοδεύεται από ανέμους 75 μιλίων την ώρα
- Περισσότεροι από 370.000 πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους
- Κόκκινος συναγερμός και σε: Ουάσιγνκτον, Βαλτιμόρη, Βοστώνη
- «Το πέρασμα του τυφώνα μπορεί να είναι καταστροφικό» δηλώνουν αξιωματούχοι
- «Πάρτε το σοβαρά» η... συμβουλή Ομπάμα προς τους Αμερικανούς σε έκτακτο διάγγελμα

Σακιά με άμμο στους δρόμους. Κόσμος να αδειάζει τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Στους δρόμους δεν κινείται τίποτα. Ούτε λεωφορεία, ούτε τρένα, ούτε μετρό. ΤΙΠΟΤΑ. Αυτή είναι η εικόνα της Νέας Υόρκης και των περισσότερων πόλεων στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες.
Μια από τις μεγαλύτερες και πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου οχυρώνεται και περιμένει το πέρασμα του τυφώνα Sandy. Το οποίο μπορεί να είναι από άσχημο έως καταστροφικό, όπως διαμήνυσε αξιωματούχος της ακτοφυλακής.
Το ίδιο και όλες οι πόλεις στην ανατολική ακτή. Μέριλαντ, Ουάσιγνκτον, Βαλτιμόρη, Νιού Τζέρσεϊ...
Ο κυβερνήτης του Κονέκτικατ, Ντάνελ Μαλόι μίλησε για τη μεγαλύτερη απειλή για την ανθρώπινη ζωή "που έχουμε δει σε όλη μας τη ζωή" και ευχαρίστησε τον πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα γιατί αποδέχτηκε το αίτημα να κηρυχθεί η πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Ο «κόκκινος συναγερμός» που έχει σημάνει στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από 24 ώρες παραμένει σε ισχύ. Τις τελευταίες ώρες ο Sandy ενισχύθηκε και αναμένεται πως θα φτάσει στις ακτές του Ατλαντικού τη νύχτα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε έκτακτο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ζήτησε από τους πολίτες να πάρουν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και το κάλεσμα των αρχών για προληπτικές εκκενώσεις. Σε ορισμένες περιοχές, όπως οι παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Υόρκης, η εκκένωση είναι... διαταγή! Ήδη 370.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Έχουν φτιάχνει καταφύγια και για τους πολίτες και για τα ζώα! Η Sandy αναμένεται να φτάσει στις ακτές των ΗΠΑ αργά τη Δευτέρα, φέρνοντας θυελλώδεις ανέμους, πλημμύρες, ακόμη και βαριές χιονοπτώσεις.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν ακινητοποιηθεί από το βράδυ της Κυριακής, καθώς οι πλημμύρες που αναμένεται να προκαλέσει το πέρασμα της Sandy μπορεί να είναι φονικές. Δεν αποκλείεται το μέτρο να επεκταθεί τη Δευτέρα ή ακόμη και την Τρίτη. Τη Δευτέρα δε θα ανοίξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ούτε και τα γραφεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν αποκλείεται η Wall Street να μη λειτουργήσει ούτε την Τρίτη.
Εκατοντάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί. Η British Airways ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη την Κυριακή και θα αναστείλει τις περισσότερες προς την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Τα μεσάνυχτα (0:00 GMT), ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι.
Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά. Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι αυτοί κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.
Στο Ατλάντικ Σίτι, οι δρόμοι έχουν ήδη πλημμυρίσει. Τα κύματα στο Κόνι Άιλαντ «φουσκώνουν». Ο τυφώνας Sandy πλησιάζει και απειλεί 50 εκατ. πολίτες στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.
Ο τυφώνας έχει βαπτιστεί «Frankenstorm» και στο πέρασμά του από την Καραϊβική σκότωσε 66 άτομα! Θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ



Οι άνεμοι κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκονται σε απόσταση 615 χιλιομέτρων νοτιο-ανατολικά της Νέας Υόρκης, που θυμίζει... έρημη πόλη. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν ακινητοποιηθεί, τα σχολεία έχουν κλείσει, το ίδιο η Wall Street, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ.
Περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν πάρει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι αρχές προειδοποιούν πως το πέρασμα του Sandy θα είναι καταστροφικό.
Σχεδόν όλες οι ανατολικές ακτές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχουν δημιουργηθεί καταφύγια ακόμη και για ζώα.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΙΤΙ

Φυσικά, το πέρασμα του τυφώνα επηρεάζει και το προεκλογικό πρόγραμμα των δυο υποψηφίων προέδρων, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρομνεϊ. Ο πρώτος ακύρωσε την επίσκεψή του στη Φλόριντα για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο κι από εκεί να επιβλέπει την κατάσταση. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως ο τρόπος αντίδρασης των δυο υποψηφίων θα κρίνει πολλά για στη μάχη των εκλογών...
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Στο μεταξύ, το ιστιοφόρο Bounty, αντίγραφο του ιστορικού ομώνυμου πλοίου, που είχε «δέσει» ανοιχτά της Βόρειας Καρολίνας, εγκαταλείφθηκε από το 17μελές πλήρωμά του γιατί βρέθηκε στην πορεία του τυφώνα Sandy. Τα κύματα ανοιχτά του ακρωτηρίου Χάτερας ξεπερνούν τα 5,5 μέτρα.
Η αμερικανική ακτοφυλακή έχει αποστείλει στην περιοχή αεροσκάφος Hercules C-130 και επεξεργάζεται σχέδια για τη διάσωση του πληρώματος.
Το τρικάταρτο ιστιοφόρο ναυπηγήθηκε το 1962 για την ταινία "Η Ανταρσία του Μπάουντι". Έκτοτε έχει εμφανισθεί σε πολλά ντοκιμαντέρ και σε ταινίες, όπως "Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Το Σεντούκι του Νεκρού".
Όλα αυτά ενώ όπως έγινε γνωστό, έξι ή επτά Γάλλοι πολίτες αγνοούνται στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Μαρτινίκα και τον Δομίνικο. Οι μέχρι στιγμής έρευνες, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS

newsit.gr