Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Mυρίζει μπαρούτι το Σαββατοκύριακο η παρέλαση και τα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής σε Πάτρα, Αίγιο και Κόρινθο

Πάτρα: Mυρίζει μπαρούτι το Σαββατοκύριακο- Το Δημοτικό, η παρέλαση και τα εγκαίνια της Χρυσής Αυγής   Ένα διήμερο επετείου και επεισοδιακών καταστάσεων που ίσως οδηγήσουν σε επεισόδια και εκτροπές
Μπαρούτι μυρίζει το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα,  στην Κόρινθο αλλά και  στο Αίγιο  όπου η Χρυσή Αυγή εγκαινιάζει γραφεία της Τοπικής της Οργάνωσης χοροστατούντος του Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβροσίου και ετοιμάζει φιέστα και επίδειξη δύναμης, με τη συμμετοχή στελεχών της και από την Αθήνα. Η αστυνομία φοβάται πιθανή εκτροπή λόγω της παρουσίας αντεξουσιαστικών στοιχείων που ίσως επιχειρήσουν να... απαντήσουν στην πρόκληση του Μητροπολίτη μετά των ναζιστών.
Σε ανακοινωσή που εξέδωσε , για  εγκαίνια του Αιγίου .ο ΣΥΡΙΖΑ Αιγιάλειας , αναφέρει τα εξής : "Στα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής στο Αίγιο, θα παραβρεθεί μεταξύ άλλων, για να δοξολογήσει τους ναζί και τη γιάφκα τους, και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Εν πρώτοις, αναρωτιέται κανείς τι δουλειά έχει ένας ανώτερος εκπρόσωπος της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας σε εκδήλωση μιας νεοναζιστικής συμμορίας. Αναρωτιέται κανείς πια χριστιανική αρχή επιτάσσει , δικαιολογεί και επιτρέπει την φανερή πια ταύτιση ενός εκπροσώπου της χριστιανικής πίστης με την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.
Σε θρησκευτικό επίπεδο, η Εκκλησία είναι αρμοδιότερη να του θυμίσει ότι οι θεωρία του ναζισμού είναι κατά της χριστιανικής αγάπης προς τον πλησίον και της κατανόησης προς τον διαφορετικό.
Σε θεσμικό επίπεδο, υπενθυμίζουμε στον ίδιο ότι κατέχει θεσμική θέση, στο πλαίσιο της οποίας δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του αλλά όλη την επίσημη Εκκλησία, άρα και τους πιστούς.
Η ανοιχτή στήριξη προς τη Χρυσή Αυγή, δεν συνάδει με τη Δημοκρατία, την οποία η Χρυσή Αυγή πολύ θα ήθελε να καταργήσει. Θυμίζουμε επίσης στον κ. Αμβρόσιο, όσο και αν δεν αρέσει σε αυτόν και στους ομοτράπεζούς του, ότι οι κανόνες της Δημοκρατίας δεσμεύουν και την Εκκλησία, η οποία τελεί σε ειδική σχέση υπαγωγής στο ελληνικό κράτος.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο κ. Αμβρόσιος οφείλει να σέβεται το αίμα που έχουν δώσει οι δημοκρατικοί Καλαβρυτινοί και Αχαιοί, που θυσιάστηκαν μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα των ιδεολογικών προγόνων των Χρυσαυγιτών, το αίμα των γυναικόπαιδων των αχαϊκών χωριών που εκτελέστηκαν ή κάηκαν από τους ταγματασφαλίτες, τους οποίους οι φασίστες της Χ.Α. Αποκαλούν πατριώτες.
Και αυτό το σεβασμό προς τα θύματα του Ναζισμού και τον δωσίλογων τον απαιτούμε από όλους.
Γι' αυτούς τους λόγους, ο κ. Αμβρόσιος, δεν μπορεί και να εγκαινιάζει νέα γραφεία μαφιόζικων συμμοριών και να χοροστατεί στο μνημόσυνο των εκτελεσμένων στα Καλάβρυτα.
Και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ανεπιθύμητος".
Την επομενη μέρα η απειλή της έντασης μεταφέρεται στην Πάτρα και στην Κόρινθο με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου να αποτελούν αφορμή εκτόνωσης της λαίκής οργής για τα οικονομικά μέτρα. Λαίκές Συνελεύσεις, πολιτικές οργανώσεις όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ και απλοί πολίτες ετοιμάζονται για πορεία και... παρέμβαση στις εξέδρες των επισήμων μαζί με το πατροπαράδοτο γιουχάισμα, ενώ ακόμη δεν έχει ανιχθευτεί η στάση που θα τηρήσουν οι μαθητές που θα παρελαύνουν. Στην Κόρινθο επίσης  την Κυριακή στις 13.30μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τοπικής Οργάνωσης Κορινθίας της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ( οδός Κύπρου 64 ) .Σε ετοιμότητα η αστυνομία για παν ενδεχόμενο, αλλά η ένταση θεωρείται σχεδόν βεβαία.

O Ιερώνυμος κατά της Χρυσής Αυγής
"Η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες" λέει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο οποίος επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει κάθε μορφή βίας και ρατσισμού.
Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο Ιερώνυμος προτρέπει ιδιαίτερα τους νέους να μελετήσουν την ιστορία της Χρυσής Αυγής, τα ιδεολογικά της πιστεύω και τα σύμβολά της, όπως αναφέρει η εφημερίδα Επενδυτής.
«Η Χρυσή Αυγή και ο οποιοσδήποτε, αφού εκθέσει με σαφήνεια τις θέσεις του στο λαό, έχει κάθε δικαίωμα να ζητήσει την ψήφο του» λέει ο Αρχιεπίσκοπος.
Επισημαίνει, παράλληλα, ότι η Εκκλησία ως πνευματικός οργανισμός έχει απέραντο σεβασμό στο ανθρώπινο «πρόσωπο» έχει σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει σε κανένα κόμμα, είτε αριστερό, είτε δεξιό, είτε ακροδεξιό, να αναλάβει τη στήριξή της.