Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ο Πούτιν προτιμά τον… Ρόμνεϊ

Vladimir-Putin
Σε ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον της άρθρο, η ιστοσελίδα Spiegel-online απαντάει στο υποθετικό ερώτημα, ποιον θα προτιμούσε ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ως νικητή των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ και εξηγεί το γιατί.
Είναι γνωστή η διάσταση απόψεων μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων ως προς την αντιπυραυλική ασπίδα που επιθυμεί η Ουάσινγκτον, μάχεται όμως με κάθε μέσο το Κρεμλίνο. Οι μεν εμφανίζονται διαλλακτικοί και υποχωρητικοί, οι δε επιδιώκουν να προχωρήσουν το πρόγραμμα από εκεί που το άφησε ο George W. Bush, αψηφώντας τις όποιες αντιδράσεις της Ρωσίας. Επιπλέον, είναι ακόμα νωπές οι δηλώσεις του υποψηφίου των ρεπουμπλικάνων για την προεδρία Mitt Romney, ο οποίος χαρακτήρισε τη Ρωσία «αδιαμφισβήτητο υπ’ αριθμόν ένα γεωπολιτικό αντίπαλο των ΗΠΑ», θεωρώντας πως μαζί με την Κίνα στέκεται μονίμως στο πλευρό των χειρότερων «παικτών» της διεθνούς σκηνής, όπως του Ιράν, της Βόρειας Κορέας ή της Συρίας.
Ενώ όμως, κανείς θα περίμενε ότι όλα αυτά θα έκαναν τον Putin ένθερμο οπαδό του Barack Obama, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ο λόγος είναι ότι ο Vladimir Putin, μετά την επιστροφή του στην προεδρία της Ρωσίας και την επαναδραστηριοποίηση σκληροπυρηνικών πολιτικών στο Κρεμλίνο, έχει υιοθετήσει την γραμμή σαφών διαχωρισμών με την Δύση. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, αυστηροποιήθηκαν οι κανόνες λειτουργίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, ενώ οργανώσεις όπως η Greenpeace και η «Golos» (επιτηρήτρια εκλογικών διαδικασιών) χαρακτηρίζονται πλέον σαν «ξένοι πράκτορες». Παράλληλα, περιορίσθηκε το δικαίωμα διαδήλωσης και απομακρύνθηκαν τα φιλελεύθερα στελέχη της εποχής του πρώην Προέδρου Dmitry Medvedev.
Ο Ρώσος νυν Πρόεδρος, που βλέπει τον αλλοτινό ενθουσιασμό για το πρόσωπό του να σβήνει σταδιακά, επενδύει στον πατριωτισμό και στην αναπαλαίωση παλαιών εχθρών. Ως παράδειγμα αναφέρει το άρθρο προηγούμενη δήλωση του Putin, ο οποίος χαρακτήρισε τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για παρατυπίες κατά τις εκλογές του προηγούμενου Μάη εντολοδόχους του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ στο τέλος του περασμένου μήνα εκδίωξε μέλη της αμερικανικής υπηρεσίας ανάπτυξης ονόματι USAID, με το αιτιολογικό ότι προσπαθούσαν να αποκτήσουν επιρροή σε πολιτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών.
Το άρθρο καταλήγει λοιπόν στο συμπέρασμα, ότι για τον Πρόεδρο Putin, που αναζητά εναγωνίως (κατασκευασμένο) αντίπαλο, η εκλογή του Mitt Romney, παρά τις ενδεχόμενες αναταράξεις που θα προκαλούσε μια αναβίωση της ταραχώδους εποχής Bush, θα ήταν προτιμότερη από την συνέχιση της «άνευρης» περιόδου Obama.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ / ysterografa.gr