Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Προς συμφωνία τρόικας - υπουργείου για ψαλίδι σε υψηλές συντάξεις και ΟΓΑ

Πιο κοντά βρίσκονται η τρόικα και το υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα του 2013

«Τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, τίποτε δεν έχει κλείσει, σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό» τόνισε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά από τη σημερινή ...πεντάωρη διαπραγμάτευση  του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ  προγραμματίστηκε νέα συνάντηση το πρωί του Σαββάτου η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο τον εγχώριο τραπεζικό τομέα (ανακεφαλαιοποίηση, συγχωνεύσεις, κ.λπ.).
Πιο κοντά φαίνεται πως βρίσκονται πλέον τρόικα και υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με τις πρόσθετες παρεμβάσεις το 2013, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη σημερινή συνάντηση των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 11 π.μ. Η υπαναχώρηση έρχεται από την ελληνική πλευρά, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε να περικόψει επιπλέον τις υψηλές συντάξεις και να συμπεριλάβει στις μειώσεις τους συνταξιούχους του ΟΓΑ, προκειμένου να εξοικονομήσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το επόμενο έτος.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν για «εμπροσθοβαρές» πακέτο, με τα περισσότερα μέτρα των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ να συγκεντρώνονται στο 2013, κάτι που οδηγεί το οικονομικό επιτελείο στο να προσδιορίσει για το ερχόμενο έτος μέτρα ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντί 7,8 δισεκατομμυρίων, που προέβλεπε το αρχικό πακέτο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ενίσχυση του πακέτου εξετάζονται μεγαλύτερες περικοπές στις υψηλές συντάξεις σε σχέση με αυτές που συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί (1.000-1.500 ευρώ 2%, 1.500-2.000 ευρώ 5% και πάνω από 2.000 ευρώ 10%). Συγκεκριμένα, για το κλιμάκιο των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ εξετάζεται να γίνουν περικοπές 15%. Επιπλέον, εξετάζεται κατάργηση του δώρου και από τις συντάξεις του ΟΓΑ, ωστόσο ενδέχεται να διατηρηθούν τα 30 ευρώ που επρόκειτο να περικοπούν από τις εν λόγω συντάξεις.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν, πάντως, τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2014, τα διαρθρωτικά μέτρα που θα αποτελέσουν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης και το μείζον θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας και της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού. Το οικονομικό επιτελείο ελπίζει ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα προσέλθει η κυβέρνηση τουλάχιστον με μια συμφωνία για τα μέτρα του 2013, ώστε να υπάρξει μια θετική δήλωση των υπουργών Οικονομικών. Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα υπάρξει μία θετική απόφαση για την Ελλάδα από την Ευρωζώνη και ότι μέσα στο Νοέμβριο θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση.

eklogika.gr