Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου


Ο διάσημος καρδιοχειρουργός Παναγιώτης Σπύρου έφυγε σήμερα από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 76 χρόνων.
Ο Παναγιώτης Σπύρου υπέκυψε σήμερα το μεσημέρι στις 14.20 στα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Μετά από αλλεπάλληλα εγκεφαλικά επεισόδια, ο γιατρός είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον και τα τελευταία δύο χρόνια νοσηλευόταν σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης.
Γεννημένος το 1936 στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας, σπούδασε στη Θεσσαλονίκη και μετεκπαιδεύτηκε στην Αμερική στη χειρουργική θώρακος.
Στα 1983 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε τη θωρακοκαρδιοχειρουργική κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, το πρώτο καρδιοχειρουργικό κέντρο της χώρας ανακόπτοντας την μαζική διαρροή ασθενών-καρδιοπαθών σε νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας και της Αμερικής.
Ο Παναγιώτης Σπύρου διηύθυνε την κλινική μέχρι το 1997, οπότε ανακηρύχθηκε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, θέση από την οποία αποχώρησε λίγο καιρό αργότερα.
Είναι ο μοναδικός πολίτης σε ένδειξη συμπαράστασης του οποίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Αριστοτέλους την εποχή που κατηγορήθηκε -και τελικά αθωώθηκε- για χρηματισμό (φακελάκια). Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν ασθενείς του και οι συγγενείς τους.
Ήταν νυμφευμένος και πατέρας δύο παιδιών.
Η υγεία του είχε κλονισθεί από το 2006 -μετά το θάνατο της 26χρονης κόρης του Σοφίας.
Διατέλεσε πρόεδρος της ομάδας μπάσκετ του Άρη.
Η κηδεία του θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Οκτωβρίου από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
 newsit.gr