Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Απόσπασμα συνέντευξης του πρωην Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη στην εκπομπή "Ενημέρωση στη ΝΕΤ "

Για την συνάντηση του Α. Σαμαρά με την Α.Μέρκελ


.....Όποιος καλλιεργούσε μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες για μια ριζική αλλαγή της στάσης της Γερμανίας, εδώ στην Ελλάδα, φοβάμαι πως διαψευστηκε. Όλοι υπερασπιστήκαμε και ευχηθήκαμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για το καλό της χώρας και την υπέρβαση της κρίσης.
Ωστόσο βλέπω πως ο επικοινωνιακός σχεδιασμός στρέφεται στο προς το εσωτερικό.
Δεν πιστεύω πως "έσπασε κανένας πάγος", γιατί σε μια εποχή παγετώνων για την ευρωζώνη και για τους ευρωπαικούς λαούς,αυτό  θα το θεωρούσα ως έναν ενδιαφέροντα φιλολογικό ευφημισμό,αλλά τα πραγματικά σκληρά δεδομένα είναι εδώ και παραμένουν αναλλοίωτα.
Η σκληρή πραγματικότητα στην Ευρώπη δεν αλλάζει. Πιστεύω πως έδωσε την μάχη του ο πρωθυπουργός. Αν και θεωρώ πως πρέπει να επανεξεταστεί, στην βάση και των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ, η όλη μας εθνική στρατηγική εν όψει και της κρίσιμης συνόδου κορυφής του Οκτωβρίου.
Θα είναι καθοριστική για το μέλλον της ευρωζώνης. Πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες. Εαν δεν θέσουμε και πάλι στο ευρωπαικό επίπεδο το ζήτημα της Ελλάδας, εαν δεν θέσουμε και πάλι την αδιέξοδη στρατηγική της κοντόφθαλμης δημοσιονομικής πειθαρχίας της Γερμανίας, η οποία επαναβεβαιώθηκε και χθες στην συνάντηση του κ Σαμαρά με την κ. Μέρκελ, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.
Η συνάντηση αυτή στέλνει δυστυχώς ανησυχητικά μηνύματα. Όχι για την Ελλάδα μόνο. Εμείς έχουμε τα προβλήματα μας και επιχειρούμε να τα διαχειριστούμε. Δυο χρόνια αυτό προσπαθούμε με σωστές και λάθος αποφάσεις και μέτρα. Κάναμε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή την οποία επικαλέστηκε και ο πρωθυπουργός εχθές, στην συνάντησή του με την κ Μέρκελ,αλλά και στην συνέντευξή του στην εφημερίδα "Le Monde".
Tο πρόβλημα παραμένει ευρωπαικό και για την Ελλάδα και για την Ισπανία και για την Ιταλία αλλά και για την Γαλλία.


Για το θέμα της χρονικής παράτασης  της δημοσιονομικής προσαρμογής


......Εαν  δεν συμμαχήσουν  οι χώρες του Ευρωπαικού Νότου, της ευρωζώνης, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Είναι κρίσιμη λοιπόν η σύνοδος Κορυφής του Οκτωβρίου κι εδώ θα κάνω και μια πρόταση: Πρέπει να θέσουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Το ζήτημα της επιμήκυνσης δεν είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα. Αφορά την εθνική μας επιβίωση.

Σωστή είναι η έκφραση του πρωθυπουργού πως "έχουμε ανάγκη απο ανάσα".Θα μπορούσε κανείς έμμεσα να το εμρηνεύσει αυτό πως θέλουμε χρόνο, παράταση χρονική δημοσιονομικής προσαρμογής. Μακάρι να το είπε με πιο καθαρό τρόπο στην συνάντηση του με την κ. Μέρκελ. Εκεί βρίσκεται η ουσία όλου του στρατηγικού προβλήματος της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τις  τελευταίες ημέρες στον  γαλλικό τύπο τίθεται το ζήτημα  επιτακτικά και στην ίδια την Γαλλία. Ζητούν στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος και γενικότερα της Κεντροαριστεράς αλλά και της Κεντροδεξιάς απο τον κ. Ολάντ σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία να θέσει αυτό το ζήτημα άμεσα στην κ. Μέρκελ. Αφορά λοιπόν όλη την ευρωζώνη.Κινδυνεύουμε να τιναχτούμε στον αέρα.
Μην εφησυχάζουμε πως "έσπασε το τείχος του Βερολινου". Αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση. Τα στρατηγικά προβλήματα και τα αδιέξοδα για την χώρα υπάρχουν.
Πρέπει να παλέψουμε την προσαρμογή,παράλληλα όμως σεβόμενοι τις δεσμεύσεις μας κι αναδεικνύοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται πλέον η χώρα και η ελληνική κοινωνία. Αυτά πρέπει να τεθούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Για τα νέα μέτρα του Σεπτεμβρίου


...Δεν βγαίνει το πρόγραμμα !Πρέπει να το πουμε στον ελληνικό λαό καθαρά. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, τόσο θα διευρύνεται ο υφεσιακός κύκλος. Με ύφεση 7% ποιος μπορεί να πετύχει στόχους δημοσιονομικούς;
Επειδή είμαι πολύ κρίσιμη η σύνοδος κορυφής του Οκτωβρίου ,η τρικομματική κυβέρνηση δεν πρέπει να λάβει καμία απόφαση και κανένα μέτρο τον Σεπτεμβριο. Πρέπει να συζητήσουμε πολιτικά με τους κοινοτικούς μας  εταίρους στο όνομα της χρονικής επιμήκυνσης,όχι μόνο για την Ελλάδα.
Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πάει εσπευσμενα τον Σεπτέμβριο  να ψηφίσει μέτρα που θα βαθύνουν την ύφεση.Να μιλήσουμε για την χρονική επιμήκυνση χωρίς πρόσθετη χρηματοδοτική επιβάρυνση. και να διατάξουμε μέσα στο χρόνο τα σκληρά αυτά μέτρα.
Να απαλύνουμε ,τουλάχιστον, λίγο την κατάσταση. Δεν πάει άλλο!

Εμείς εκβιαστήκαμε,πήραμε σωστές αποφάσεις, κάναμε μεγάλα λάθη, ζήσαμε έναν τρομακτικό εκβιασμό στο πλαίσιο της ευρωζώνης απο την πλευρά της Γερμανίας. Αυτά πρέπει να τα πούμε κάποια στιγμή, γιατί ακούγονται πολλά προς τα έξω. Τα βλέπει σήμερα και ο πρωθυπουργός.Τον αισθάνομαι και συμπάσχω.Εχθές η γλώσσα του σώματος του έδειχνε ότι ήταν πολύ σκληρή η αντιμετώπιση απο την πλευρά της κ. Μέρκελ. Πρέπει να διαβάζουμε τους πολιτικούς.Τον συμμερίζομαι, γιατί υπερασπίζομαι την χώρα μου. Θέλω η χώρα μου να βγει απο την κρίση.
 Άρα, δεν πρέπει να πάρουμε τα μέτρα τον Σεπτέμβριο. Δεν έχουμε καταλάβει πού βρίσκεται η κοινωνία.
 Δεν αντέχει το πολιτικό σύστημα. Δεν αντέχει η τρικομματική κυβέρνηση, ούτε οι δημοκρατικοί θεσμοί. Εαν επισπεύσουμε την ψήφιση των μέτρων  θα είναι βούτυρο στο ψωμί της ακροδεξιάς, των πιο ακραίων λαικιστικών δυνάμεων."