Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΚΕΔΕ-ΣΑΜΑΡΑΣ: «ΜΑΧΗ» ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ 813 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ



Σκληρή «μάχη» για τα οφειλόμενα του κράτους προς τους δήμους αναμένεται να δώσουν οι δήμαρχοι κατά τη συνάντηση* τους με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, παρόντος και του υπουργού Εσωτερικών Ε. Στυλιανίδη, την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης που βλέπουν τους δήμους και μαζί τους τις κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ κ.λπ.) να καταρρέουν, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, θα ζητήσουν να καταβληθούν άμεσα:
  • Η 4η δόση από τα Οφειλόμενα Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) που ανέρχεται σε 213,85 εκατ. ευρώ, είναι εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του 2012 -ΚΑΕ 6813 (07-120)- με τίτλο: «Εξόφληση Οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α΄Βαθμού» και εφόσον δεν δοθεί μέχρι το τέλος του έτους, με βάση τα σημερινά δεδομένα χάνεται.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δήμαρχοι, εφόσον τα χρήματα αυτά δεν δοθούν, είναι διατεθιμένοι να φτάσουν μέχρι και τη Δικαιοσύνη ώστε να τα διεκδικήσουν νομικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποστείλει από τις αρχές Αυγούστου επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος σε προηγούμενη συνάντηση με τους δημάρχους δήλωνε άγνοια για τα σχετικά κονδύλια, επιστολή στην οποία του επισημαίνουν σε ποιους κωδικούς είναι εγγεγραμμένα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει απάντηση.
  • Η ΣΑΤΑ (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), ύψους 299 εκατ. ευρώ, καθώς η σχετική ΚΥΑ έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Εσωτερικών, Ανάπτυξης και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών από τις 19 Ιουλίου αλλά οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ, καθώς δεν έχουν εκταμιευθεί τα σχετικά κονδύλια από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Να σημειωθεί ότι τα κονδύλια της ΣΑΤΑ αφορούν επενδυτικές δαπάνες, ωστόσο με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για λειτουργικές, εφόσον υπάρχουν έκτακτες ανάγκες, όπως στην παρούσα συγκυρία.

Κυβέρνηση: Προς το παρόν χωρίς γραμμή πλεύσης
Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη σαφή γραμμή πλεύσης απέναντι στα αιτήματα των δήμων και, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στο υπουργείο Εσωτερικών που δηλώνουν ότι συμφωνούν με τα αιτήματα των δημάρχων, αναμένουν συνάντηση πιθανότατα σήμερα με το στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διερευνήσουν τι περιθώρια υπάρχουν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή στο οικονομικό επιτελείο «να εξαντληθεί κάθε περιθώριο» (για σχετικό παρασκήνιο κάντε κλικ εδώ) με στόχο να αποτραπεί μία μετωπική σύγκρουση δημάρχων-κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα της συγκυβέρνησης αλλά και να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα και για άλλες συγκρούσεις, αυτή τη φορά στο κοινωνικό πεδίο.

* ΕΔΩ