Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Νέο σχέδιο για εφεδρεία αλλά με... λίφτινγκ για τους δημόσιους υπαλλήλους

Νέο σχέδιο για εφεδρεία αλλά με... λίφτινγκ για τους δημόσιους υπαλλήλους. Θα είναι σε εφεδρεία για διάστημα τριών ετών με απολαβές που θα μειώνονται σταδιακά
          
Μια νέας μορφής... εφεδρεία φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει και να εξασφαλίσει περικοπές στο δημόσιο, αλλά και να μην ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις. Το σχέδιο αυτό, φέρεται να περιλαμβάνει την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, οι οποίοι θα τίθενται σε καθεστώς εφεδρείας για ένα διάστημα τουλάχιστον τριών ετών ώστε να μη βρεθούν αμέσως στην ανεργία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εφεδρείας, θα προβλεφθεί ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού ανά έτος, που θα περιορίζεται σταδιακά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», στο σχέδιο θα αποτυπώνεται με σαφή τρόπο δημοσιονομικό όφελος 1,2 δισ. ευρώ που προκύπτει από το μέτρο.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ήδη, στο πρώτο πακέτο των 21 φορέων που ανακοινώθηκαν και αναμένεται μέσα στον μήνα να εκδοθούν οι κανονιστικές ρυθμίσεις για την κατάργηση ή συγχώνευσή τους, απασχολούνται περισσότεροι από 5.000 εργαζόμενοι. Με ορίζοντα το 2015, η εφεδρεία θα ισχύσει και για άλλους 30.000 ώστε να καλυφθεί ο στόχος των 150.000 λιγότερων δημόσιων υπαλλήλων.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα αποδεχθεί το μέτρο της εφεδρείας και δεν θα επιμείνει στις απευθείας απομακρύνσεις υπαλλήλων με στόχο την άμεση μείωση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο. Επιπλέον, πρέπει να ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις των κυβερνητικών εταίρων, αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ εμμένουν στην αντίθεσή τους με την πρόταση για την εφεδρεία.

eklogika.gr