Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Εφεδρεία: Επιμένει ο Σαμαράς - Ρουπακιώτης: Ζήτημα συνταγματικότητας

Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφεδρεία 40.000 υπαλλήλων εμφανίζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, και αυτό παρά τις αντιρρήσεις της ΔΗΜΑΡ, που εκφράστηκαν διά μέσω του προέδρου της Φώτη Κουβέλη, μετά την τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, αλλά και του υπουργού, προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ Αντώνη Μανιτάκη (ο οποίος θα κληθεί να την εφαρμόσει). Αντιρρήσεις εξεδήλωσε και το ΠΑΣΟΚ, διά μέσω του αρμόδιου τομεάρχη Γιώργου Ντόλιου, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Α. Μανιτάκη και είπε πως η εφεδρεία δεν προβλέπεται στην Προγραμματική Συμφωνία.
Αντίθετος και ο υπουργός Δικαιοσύνης
Από την πλευρά του, το έτερο στέλεχος της κυβέρνησης που τοποθετήθηκε από τη ΔΗΜΑΡ στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αντώνης Ρουπακιώτης, έθεσε -με δηλώσεις του στο ΒΗΜΑfm- ζήτημα αντισυνταγματικότητας του μέτρου της εφεδρείας.
«Πρέπει να σας πούμε με ένα τρόπο κάθετο, αποφασιστικό και πλήρη ότι εμείς είμαστε αντίθετοι στο καθεστώς της εφεδρείας. Απολύτως αντίθετοι. Εννοώ εγώ ως υπουργός Δικαιοσύνης με τη νομική σκέψη την οποία έχω πιστεύω ότι είναι μια δέσμη διατάξεων η οποία δεν οδηγεί πουθενά, πέραν από το ότι έχει επιβαρύνσεις συνταγματικού χαρακτήρα. Είναι αναποτελεσματικό το μέτρο, πέραν από την αναποτελεσματικότητα, μέχρι τώρα έχουν κριθεί σ ένα μεγάλο βαθμό, από τα δικαστήρια ότι οι διατάξεις της προσκρούουν και σε αντισυνταγματικές διατάξεις και αρχές», είπε χαρακτηριστικά.
Για το αν θεωρεί ο ίδιος αντισυνταγματικό το καθεστώς της εφεδρείας, ο υπουργός είπε ότι «η εφεδρεία μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητα ή την αντισυνταγματικότητα της. Και, δεύτερον, ότι τα δικαστήρια έχουν δεχτεί σειρά αιτήσεων για τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων κι έχουν δικαιώσει αυτούς που έχουν προσφύγει».
Τι μετέδωσε το Reuters
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο Reuters, η κυβέρνηση θα επαναφέρει ένα νέο μοντέλο του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας για 40.000 δημοσίους υπαλλήλους στην προσπάθειά της να επιτύχει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-14.
«Το σχέδιο της εφεδρείας θα προχωρήσει», είπε στο πρακτορείο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Την προηγούμενη φορά απλά δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε. «Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να μην φέρει δραματικές και άμεσες εξοικονομήσεις (σ..σ: δαπανών), αλλά θα προσδώσει αξιοπιστία σε όλες τις προσπάθειές μας για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε άλλος.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στους πολιτικούς αρχηγούς.

aftodioikisi.gr