Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Επίσκεψη Κινέζων μαθητών στον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη




 «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί εσείς, η νέα γενιά της Κίνας, θα αποτελέσετε τους καλύτερους πρεσβευτές της Πελοποννήσου και της Ελλάδας στη χώρα σας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου απευθυνόμενος στους μαθητές από την πόλη Ναντζίνγκ πρωτεύουσα της επαρχίας Jiangsu, νικητών των μαθητικών αγώνων με τίτλο «Καλωσορίζοντας την Ολυμπιάδα νέων του Ναντζίνγκ – Εορτάζοντας 40 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας» και τους αξιωματούχους που τους συνοδεύουν στο ταξίδι τους στην Πελοπόννησο, κατά την επίσκεψή τους στην έδρα της Περιφέρειας την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012.
Οι μαθητές εξέφρασαν το θαυμασμό τους στον Περιφερειάρχη για το φυσικό κάλλος των τοπίων της Πελοποννήσου, τη φιλοξενία των ανθρώπων της, ενώ στάθηκαν στο πρωτοφανές γεγονός ότι σε ένα τόσο μικρό μέρος συγκεντρώνεται τόσο μεγάλη ποσότητα αρχαιολογικών ευρημάτων που υποδηλώνει το εξαιρετικά πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα.
Ο Περιφερειάρχης, αφού συνεχάρη, δια μέσω του αρχηγού της αποστολής και μέλους της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Τσάνγκ, την Κίνα για τις επιτυχίες της στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τόνισε ότι η Ελλάδα και η Κίνα αποτελούν την κοιτίδα του Δυτικού και Ανατολικού πολιτισμού, στοιχείο που ισχυροποιεί τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.
Ο κ. Τσάνγκ δήλωσε την ευγνωμοσύνη της αποστολής για τη φιλοξενία, η οποία πραγματοποιείται επ’ ευκαιρία των 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας. Κάλεσε, τέλος, τον Περιφερειάρχη να επισκεφθεί το Ναντζίνγκ, όπου έχει προγραμματιστεί για το 2014 η διεξαγωγή της 2ης Μαθητικής Ολυμπιάδας.

Μετά το πέρας της επίσκεψης των μαθητών, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παραχώρησε συνέντευξη σε ένα από τα μεγαλύτερα δορυφορικά κανάλια της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπου τόνισε τη σπουδαιότητα των σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Κίνας.
«Οι σχέσεις φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας θα βοηθήσουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, της ανταλλαγής πολιτιστικού αποθέματος και κυρίως δια μέσου των νέων, οι οποίοι αποτελούν τους καλύτερους κήρυκες για το μέλλον», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της για την ανάπτυξη έχει επιτύχει τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος.
«Ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από μεγάλη Κινέζικη σύμπραξη για επενδύσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στον τομέα της ενέργειας και της μεταφοράς αγροτικών προϊόντων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, αναφερόμενος στην αναπτυξιακή αξιοποίηση της σχέσης με την Κίνα προς όφελος της Περιφέρειας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα, και ειδικότερα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο κ. Τατούλης τόνισε με ικανοποίηση ότι «είμαι αισιόδοξος ότι σε συντομότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τη χώρα η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα έχει βρει το δρόμο εξόδου από την κρίση, αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό να υλοποιείται ο σχεδιασμός μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αύξηση των εξαγωγών ύψους 42% σε σχέση με το μέσο όρο του 15% για το υπόλοιπο της χώρας, γεγονός που αποδεικνύει την επιτυχή εξωστρεφή πολιτική που έχουμε εφαρμόσει».      
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στη χώρα θα είναι η δυνατότητα που θα πρέπει να δώσει η κεντρική κυβέρνηση στις αιρετές περιφέρειες να κινηθούν αυτόνομα ως ιδιαίτερες μονάδες. Εμείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακολουθούμε αυτόνομη πολιτική για την εφαρμογή του προγράμματός μας, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση Ειδικής Οικονομικής Ζώνης με συγκεκριμένο χαρακτήρα, προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση της αγροτικής παραγωγής και ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγόμενη από Ανανεώσιμες Πηγές ενέργεια».