Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

40αρια και άπνοια – Έκτακτο δελτίο καύσωνα από την ΕΜΥ – Τι να προσέχετε


Ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του καλοκαιριού είναι εδώ. Ο υδράργυρος  άγγίξε και σήμερα τους 40 βαθμούς. Δύσκολες οι επόμενες 6-7 μέρες!
Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, προειδοποιώντας πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν, με αυξομειώσεις, τις επόμενες έξι με επτά ημέρες, τουλάχιστον.

1.  Στο Ιόνιο κατά μέσο όρο η θερμοκρασία δεν θα υπερβεί τις πιο ζεστές ημέρες, τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

2 Στη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο μέχρι την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, τους 39 και κατά τόπους στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 40 χωρίς να αποκλείεται μεσοβδόμαδα να αγγίξει και τους 41 βαθμούς Κελσίου.

3. Ειδικότερα για την Αττική, η θερμοκρασία αναμένεται από την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, να φτάσει τους 39 και πιθανόν από την Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012 τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας του καύσωνα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, κυρίως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσει η ζέστη, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Καλό θα ήταν να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες. Να φορούν ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά), αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα, ενώ θα πρέπει να χρησιμοποιούν καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθενται στον ήλιο.
newsit.gr