Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. κ. ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑ​ΦΟ Γ. ΑΥΤΙΑ



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρίες και κύριοι, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε σήμερα στην εκπομπή μας τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κ. Σαμαρά. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ θερμά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εγώ ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά και σας μεταφέρω ένα βασικό ερώτημα. Και θέλω κατευθείαν να πάμε στα θέματα, γιατί κάνω μια κουβέντα με έναν άνθρωπο που ξέρει οικονομικά. Και αυτό είναι βασικό στοιχείο στην κουβέντα μας. Υπάρχει μια αγωνία. Το ελληνικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί; Τα παιδιά μας κοιτάνε στα μάτια και μας λένε, θα βγούμε από το ευρώ; Ο κόσμος ρωτάει και λέει, τι θα γίνει; Υπάρχει λύση, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Υπάρχει λύση. Ο κόσμος τι θέλει; Θέλει Ευρώπη - ευρώ να μείνουμε από τη μια πλευρά και από την άλλη, αλλαγή πολιτικής. Γιατί άλλο δεν πάει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Έρχομαι από τη Ρόδο, το είδα με τα μάτια μου, από το χωριό μέχρι την πόλη, δεν πάει άλλο. Ως εκ τούτου, ναι στην αλλαγή πολιτικής, αλλά σίγουρα μέσα στο ευρώ. Γιατί χωρίς το ευρώ, είναι καταστροφή. Και πότε γίνεται αυτό; Τη στιγμή που τώρα η Ευρώπη αλλάζει. Και μέσα στην Ελλάδα έχουμε αλλάξει. Κάποτε έλεγα επαναδιαπραγμάτευση και με κοιτάζανε περίεργα. Τώρα, όλοι μιλάνε για επαναδιαπραγμάτευση. Επομένως, είναι ανάγκη, μέσα στα πλαίσια τα ευρωπαϊκά, να υπάρχει μια γραμμή, η οποία θα δώσει την ανάπτυξη. Και, όταν λέω ανάπτυξη, κ. Αυτιά, εννοώ θέσεις εργασίας. Και εννοώ θέσεις εργασίας κάτω από δύο διαφορετικές πλευρές να το δούμε. Η μια, είναι οι θέσεις που πάνε να χαθούν, γιατί πάνε τώρα να κλείσουν και άλλα μαγαζιά και άλλα καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ύφεση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μικρών ή μεσαίων. Να μην κλείσουν και από την άλλη είναι καινούργιες θέσεις εργασίας, που πρέπει να δημιουργηθούν εκεί που είχαν κλείσει και εκεί που ο κόσμος είχε πέσει έξω στην προσωπική του εταιρία, στην προσωπική του δουλειά, λόγω της κρίσης. Αυτά πρέπει να ξαναφτιαχτούν. Ο Έλληνας πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια του. Και, αυτή τη στιγμή, η δική μας η πρόταση, αυτά τα οποία εμείς προτείνουμε είναι ότι, ναι μπορεί να γίνει. Και να πω και κάτι άλλο. Γιατί; Διότι, κ. Αυτιά, η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή, η ίδια αντιλαμβάνεται ότι πια αυτή η πολιτική που μας έδωσε, η πολιτική της λιτότητας της μονόπλευρης δεν πάει άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λάθος.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το βλέπει παντού. Το λάθος. Τη λάθος συνταγή. Το βλέπει παντού. Το βλέπει στην Ισπανία. Το βλέπει στην Ιταλία. Το είδε στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Βλέπουμε σήμερα την Καταλονία, για παράδειγμα, στην Ισπανία να πέφτει έξω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να μην έχει να πληρώσει.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τράπεζές τους ολόκληρες να πέφτουν έξω. Από την άλλη πλευρά, όμως, κυριαρχεί μια λογική. Η λογική της γνώσης ότι χωρίς ευρώ είμαστε όλοι χαμένοι. Παράδειγμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία. Είπαν ναι, έχουμε μαστιγωθεί από λιτότητα, ναι, θα περάσουμε ακόμα λίγο δύσκολα, αλλά, προς Θεού, υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και το φως αυτό υπάρχει μόνο όταν είμαστε μέσα στο ευρώ. Γι’ αυτό το λόγο ψηφίσανε ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε αυτή την πορεία ο Αντώνης Σαμαράς είναι μόνος ή τώρα πια στην Ευρώπη έχει στηρίγματα; Δηλαδή, όταν τους έλεγε, κύριοι είναι λάθος αυτό, δικαιώθηκε σε αυτή του την τοποθέτηση, μετά από ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, τώρα πια η Μέρκελ πως τον βλέπει; Πως τον παρακολουθούν οι άλλοι ηγέτες;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θυμάστε ότι είχαμε περάσει άσχημες στιγμές με αυτούς. Θυμάστε ότι ήμουν εκείνος τον οποίον τον είχαν βάλει όλοι στη γωνία και του λέγανε, γιατί είσαι εναντίον του Μνημονίου; Και εξηγούσα τη λάθος συνταγή, που είπαμε πριν. Τότε, δεν το είχαν καταλάβει. Ίσως χρειάστηκε να έρθει σε βοήθεια της Ελλάδος η εμπειρία των άλλων χωρών και να αντιληφθούν ότι αυτό πια δεν δουλεύει. Ίσως πίστευαν, για παράδειγμα, ότι αυξάνοντας τους φόρους, θα αυξάνανε τα έσοδα του κράτους. Και τι συνέβη; Όταν σε μια περίοδο ύφεσης, κ. Αυτιά, αυξάνεις φόρους, γράφεις τη θανατική καταδίκη του κόσμου, αλλά και των εισπράξεων του κράτους. Γιατί από ποιον θα πάρεις; Από εκείνον που πέφτει έξω; Από εκείνον που δεν έχει; Και είδαμε το φοβερό φαινόμενο, από το 2010 μέχρι σήμερα, να αυξάνουν συνέχεια τους φόρους -εσείς τα λέτε κάθε μέρα και τα γνωρίζετε καλύτερα από όλους- από τη βενζίνη, μέχρι το εισόδημα, από το ΦΠΑ μέχρι τα πάντα, όλοι οι φόροι ανέβηκαν. Και, τελικά, μέχρι σήμερα, οι φόροι που εισπράξαμε πέσανε, παρά το ότι τους σηκώσαμε, ενώ οι εισπράξεις για το κράτος πέσανε 9%. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Άλλα περίμεναν, άλλα είδαν. Το ίδιο έγινε στην Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία. Σου λέει πρέπει να αλλάξουμε τη συνταγή. Και τώρα, σιγά-σιγά βάζουνε, εκτός από τη στόχευση, που παραμένει -μην κάνουμε λάθος- παραμένει ότι πρέπει να ρίξουμε το έλλειμμα, παραμένει ότι πρέπει να ρίξουμε το χρέος, εκτός από αυτή τη στόχευση, βάζουν και μια 3η στόχευση, που είναι ανάπτυξη. Και το βλέπουμε και από μια άλλη πλευρά. Αν δεν αναπτυχθεί, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη, από ποιον θα περιμένουμε να μας τραβήξει το κάρο; Δηλαδή, ποια θα είναι η ατμομηχανή, που θα μας βάλει μπροστά, αν δεν είναι η Ευρώπη; Η Κίνα έχει αρχίσει και υποχωρεί στη δραστηριότητά της. Το ίδιο η Ινδία. Οι ΗΠΑ από την Ευρώπη περιμένουν να ανεβάσει ρυθμούς. Επομένως, η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη μέσα, η ίδια να πάρει τη μεγάλη απόφαση, η οποία θα είναι να ελαστικοποιήσει αυτή τη σκληρή πολιτική που ακολουθεί μέχρι τώρα και, επιτέλους, να δώσει ανάσες στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράδειγμα: Το ευρωομόλογο. Όταν εμείς το υποστηρίξαμε, από την πρώτη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το φθηνό χρήμα στις χώρες.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ακριβώς. Το θυμάστε πολύ καλά ότι όλοι κοιτάγανε περίεργα. Σήμερα εξελέγη ο Ολάντ στη Γαλλία. Εμένα δεν με νοιάζει αν είναι Σοσιαλιστής. Δεν το κοιτάω αυτό. Φύγαμε πια από το δίλημμα να είναι κάποιος δικός μου για να λέει τα σωστά. Εμένα με νοιάζει να λέει τα σωστά. Ο Ολάντ, αυτή τη στιγμή, έχει δίκιο. Παλεύει για το ευρωομόλογο. Παλεύουν και άλλοι μαζί. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει. Φανταστείτε να ήμασταν εκτός Ευρώπης, εκτός ευρώ και να έρθει το ευρωομόλογο, αφού θα έχουμε φάει όλο αυτό το ξύλο, να μην μπορούμε να επωφεληθούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σωστή η παρατήρησή σας. Πάω στα 18 σημεία. Ακούστε, κ. Σαμαρά, πριν έρθω στο γραφείο σας γι’ αυτή την κουβέντα, πέρασα από τα στέκια της κοινωνίας. Βενζινάδικο, φούρνος, κόσμος, γειτονιά. Ξέρετε, όλα τα σημεία που αποτελούν αυτή τη μεσαία τάξη, η οποία έχει τσακιστεί στην κυριολεξία. Ακούει, λοιπόν, ο πολίτης από τον Αντώνη Σαμαρά, εγώ έχω 18 μέτρα. Αυτά τα 18 μέτρα αποτελούν τη βάση για να φύγουμε μπρος; Είναι ο θεμέλιος λίθος για να πει ο Έλληνας έχω να ακουμπήσω κάπου;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι αναλυτικά. Είναι κοστολογημένα. Είναι μοιρασμένα σε αυτά τα οποία θα διαπραγματευτώ και σε αυτά τα οποία μπορώ να κάνω μόνος μου, ασχέτως όλων των υποχρεώσεων της χώρας. Και, επομένως, είναι μέτρα, τα οποία στοχεύουν σε ένα πράγμα. Ποια είναι, δηλαδή, αυτή η αίσθηση, που υπογραμμίζει όλα τα μέτρα και αυτός ο στόχος που έχουμε βάλει; Δουλειές. Ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Αυτή είναι η στόχευσή μας. Τώρα, αυτά τα μέτρα δεν είναι παροχολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είπαν αυτό. Είναι αναγκαία για να στηριχθεί η χώρα, κ. Σαμαρά, ή παροχολογία;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ακριβώς. Είναι απολύτως αναγκαία για τη χώρα. Διότι, πρώτα απ’ όλα, είναι μέτρα τα οποία ορισμένες μεγάλες αδικίες που γίνανε, τις θεραπεύουν. Παράδειγμα: ο χαμηλοσυνταξιούχος. Δεν είναι δυνατόν, κ. Αυτιά, να σας πω κάτι -πρακτικά, που μιλάτε εσείς και μου αρέσει αυτή κουβέντα πολύ παραπάνω- κάποιος, ο οποίος έχει μια χαμηλή σύνταξη, όταν του την κόβεις, ότι του έκοψες -και βάλτε μέσα εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο, παππούδες, γιαγιάδες- ότι τους έκοψες, αφαιρέθηκε από την αγορά. Αυτοί το ξοδεύανε όλο. Και, γιατί ήταν λίγο το ποσό. Και, γιατί αν τους περίσσευε κάτι, παίρνανε ένα παιχνιδάκι για το εγγόνι τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστό. Ή τον εγγονό, το φοιτητή, ή οτιδήποτε άλλο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό, λοιπόν, τους το έκοψαν όλο. Δεν έβλαψε μόνο αυτούς, που είναι για μένα το πρώτο ζητούμενο, η μεγάλη αδικία που τους έγινε, έβλαψε και την αγορά. Διότι, όλα αυτά τα χρήματα εξανεμίστηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Σαμαράς τι κάνει εδώ;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εδώ πέρα, λοιπόν, εμείς τα δίνουμε πίσω στους χαμηλοσυνταξιούχους, το έχουμε κοστολογήσει. Δίνουμε, επίσης, χρήματα τα οποία απαιτούνται για ποια άλλα ζητήματα, προσέξτε. Δίνουμε για τα ειδικά επιδόματα, τα οποία είχαν κοπεί σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων. Παράδειγμα: Να σας πω για το Στρατό, για την Αεροπορία, για εκείνους οι οποίοι όλη την ημέρα είναι οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο φτερό.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στο φτερό. Είναι υποχρεωμένο το κράτος, αν θέλει να έχει αυτό που λέμε Άμυνα, ορισμένους ανθρώπους να μην τους ρίξει τελείως έξω. Δεν γίνονται πλέον αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και που χάσανε πολλά λεφτά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και πάνω από 30% έχουν χάσει, 35% σε μισθολόγια. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, τα ειδικά μισθολόγια στηρίζονται.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στηρίζονται ορισμένα ειδικά μισθολόγια. Θα κοιτάξουμε μετά για τα υπόλοιπα, τα άλλα. Από την άλλη πλευρά, δεν σας κρύβω ότι αυτό το οποίο θελήσαμε να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε να βοηθήσουμε ορισμένα ….(Δεν ολοκληρώνεται η απάντηση, κάνουν διακοπή και του ξανακάνει το ερώτημα)…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, θα έλεγα μια ενίσχυση στην κοινωνία και, μάλιστα, στα εισοδηματικά στρώματα, τα οποία επλήγησαν. Ξεκινήσαμε με τους συνταξιούχους. Πήγαμε στα ειδικά μισθολόγια. Και, βέβαια, υπάρχουν και οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι, στους οποίους έρχεται φόρος, κ. Πρόεδρε, από 700 έως 2.500 ευρώ, επειδή το παιδί έγινε τεκμήριο, κ. Πρόεδρε. Απίστευτο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έτσι είναι. Απίστευτο. Και κοιτάξτε στα ειδικά μισθολόγια δεν θέλω να κάνω την πλήρη ανάλυση τώρα, σας λέω είναι και η Αστυνομία, για παράδειγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αστυνομία, Αεροπορία και ου τω καθεξής.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε κάτι άλλο. Είναι οι πολύτεκνοι, οι οποίοι, πέραν από την προσφορά με τα παιδιά τους και τη συνέχιση, είναι και το θέμα το δημογραφικό, κ. Αυτιά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Ως κοινωνία δεν μπορούμε άλλο. Πρέπει, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους να μην τους ξεχνάμε ποτέ τους πολύτεκνους. Θα σας έλεγα και κάτι άλλο. Αυτά τα οποία εμείς έχουμε δώσει είναι κοστολογημένα, έχουμε βγάλει συγκεκριμένα ότι είναι 640 εκατ., έχουμε βρει τα ισοδύναμά τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια είναι τα ισοδύναμα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από πού ακριβώς θα τα πάρουμε. Κωδικούς συγκεκριμένους. Έχουμε πάρει 406 εκατ., συγκεκριμένους κωδικούς από υπουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Έχουμε ακριβώς από πού πρόκειται να έρθουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι περιστολή δαπανών, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Περιστολή δαπανών από δαπάνες. Από το σπάταλο κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κόβουμε από την πολυτέλεια του κράτους, από τη σπατάλη.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Παράδειγμα: ειδικές αμοιβές συμβούλων. Παράδειγμα: ειδικές αμοιβές για δημόσιες σχέσεις στα υπουργεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελειώνουμε με αυτά;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτά τα περιορίζουμε στο απολύτως αναγκαίο. Δεν έχει γίνει μέχρι τώρα. Υπάρχει πολύ λίπος του Δημοσίου να καεί ακόμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το οποίο έχετε εντοπίσει. Το κρατώ αυτό, κ. Πρόεδρε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το έχουμε ακριβώς και είναι 650 εκατ. τα οποία είναι εντοπισμένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, πάμε στην Ευρώπη και λέμε, δίνουμε στους συνταξιούχους αυτό, αλλά τα βρήκαμε από εκεί. Δεν θα έχουμε πρόβλημα με τον Τόμσεν και με τον έναν και με τον άλλον;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν θα υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τεκμήρια. Τι πράγμα είναι αυτό; Φορολογείται ο κόσμος, κ. Σαμαρά, για εισοδήματα που δεν έχει. Ή είχε ένα σπίτι, το απέκτησε πριν από 10 χρόνια και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά. Και του έρχεται φόρος 1.200 ευρώ. Και πρέπει να μαζέψει και αποδείξεις ο άνεργος. Εδώ, τι θα γίνει με αυτά τα εισοδήματα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εδώ πέρα έχουμε μια σειρά από εισοδήματα, τα οποία υπήρξαν και τώρα ξαφνικά θα έρθει μια σειρά από ένα τσουνάμι φόρων έρχεται τώρα από ΕΤΑΚ, από ΦΜΑΠ, από όλα αυτά τα οποία έρχονται μαζί με το εκκαθαριστικό, το οποίο θα υποχρεώσει έναν κόσμο να πληρώσει από εκεί που δεν έχει. Τι κάνουμε; Λέμε, εάν αυτά που θα σου έρθουν ξεπερνάνε το 25% του εισοδήματός σου, μέχρι το 25 θα πληρώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά, τα άλλα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τα υπόλοιπα, θα το κοιτάξεις με δόσεις. Δηλαδή, σου έρχονται, για παράδειγμα, έχεις εισόδημα 20 και σου έρχεται να πληρώσεις 10. Το 10 είναι 50%. Θα πληρώσεις 5 και θα πληρώσεις σε μια ρύθμιση άλλα 2,5 μετά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:. Σε συμφωνία με τον ίδιο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: 2,5, ούτως ώστε να μπορέσεις να το ξεπληρώσεις, αλλά να έχεις για να το ξεπληρώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να έχεις άνεση να το ξεπληρώσεις

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και να σας πω και κάτι άλλο; Υπάρχουν σε ορισμένα πράγματα και κάτι ανελαστικά, περίεργα, γραφειοκρατικά του Δημοσίου που τρελαίνεσαι. Να σας πω ένα παράδειγμα: πας σήμερα στο ΤΕΒΕ και λες τη δόση μου. Σου λέει πόση είναι η δόση; Έχω 400 ευρώ. Είναι 500. Δεν σου παίρνουν τα 400. Φεύγεις. Σε σβήνουνε. Σε περνάνε από όλα τα μαύρα κατάστιχα που έχουν. Ούτε το κράτος εισπράττει τίποτα, ούτε και εσύ μπορείς να του δώσεις μια διαδικασία δόσεων. Θέλω να πω δεν κυριαρχεί η λογική. Κυριαρχεί μια στημένη γραφειοκρατία, η οποία δεν βολεύει σε τέτοιες ώρες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τελειώνουνε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Δεν πάει άλλο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πολύ σημαντικό, κ. Πρόεδρε. Γιατί και ανάσα παίρνει ο πολίτης και το εισόδημά του το υπόλοιπο μπορεί και το χρησιμοποιεί για την αγορά, για τα παιδιά του, για χίλια δυο πράγματα, και, παράλληλα, και το κράτος μπορεί και εισπράττει. Ή για παράδειγμα ο συμψηφισμός, κ. Πρόεδρε. Μπήκαν στον Τειρεσία άνθρωποι, οι οποίοι είχαν λαμβάνειν από το Δημόσιο και τελικά γράφτηκαν στον Τειρεσία. Τι κάνουμε με αυτό;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο Τειρεσίας, πρώτα απ’ όλα θα αλλαχθεί. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στον Τειρεσία, για τα δύο, τουλάχιστον, τελευταία χρόνια. Και έχουν γίνει αδικίες μεγάλες εκεί. Πρέπει αυτό να το ξαναδούμε από την αρχή. Το έχουμε πει, είναι ένα από τα μέτρα τα οποία είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το τεράστιο θέμα, κ. Πρόεδρε, του συμψηφισμού. Τειρεσίας και συμψηφισμός. Αυτά είναι αλληλένδετα. Είναι ένα συγκοινωνούν δοχείο. Και εδώ, σας άκουσα στο ΕΒΕΑ, με μια πρόταση η οποία είναι ρεαλιστική, αλλά θέλω να την ξανακούσω πάλι.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Τειρεσίας. Εμείς τα όσα συνέβησαν, τα δύο τελευταία χρόνια, θεωρούμε ότι έχουν μέσα μεγάλες αδικίες. Πρέπει αυτό να το ξαναδούμε από την αρχή. Είναι ένα από τα μέτρα. Ο Τειρεσίας αλλάζει. Το δεύτερο, όμως, θέμα του συμψηφισμού είναι ένα ζήτημα το οποίο το έθεσα εξαρχής. Δηλαδή, για να είναι, κ. Αυτιά, το κράτος αυστηρό, πρέπει πρώτα να είναι δίκαιο. Ως εκ τούτου, όταν έχεις σε έναν συμψηφισμό να βάλεις μπροστά αυτά που χρωστάς εσύ στο κράτος και αυτά που σου χρωστάει εσένα το κράτος, θα πρέπει το κράτος να πει, πόσα έχεις να μου δώσεις για φόρους αύριο; 10. Σου χρωστάω εγώ 8, θα μου δώσεις 2. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Θέλω, δε, να γνωρίζετε ότι ένα από τα θέματα, το οποίο για εμάς είναι πολυσήμαντο είναι το γεγονός ότι από το 2010 και μετά δημιουργήθηκε, κ. Αυτιά, ένα εσωτερικό χρέος της χώρας, του κράτους του ελληνικού, προς τον Έλληνα πολίτη, που φτάνει το απίστευτο ποσό των 6,5 δισ. 4 δισ. θα πέσουν το ’12 άμεσα, που θα είναι μεγάλη ανάσα για τη ρευστότητα. Διότι, για να πούμε τον άλλο μεγάλο ασθενή, το αίμα της οικονομίας, είναι η ρευστότητα. Ρευστότητα σήμερα δεν υπάρχει. Δηλαδή, και μια υγιής επιχείρηση να είσαι, πας στην τράπεζα να κάνεις τις συνήθεις συνδιαλλαγές που έχεις μαζί της και δεν υπάρχει φράγκο. Έχει στεγνώσει η αγορά. Υπάρχει ανυδρία. Χρήμα δεν κυκλοφορεί καθόλου. Και σας ρωτώ: όταν ο κόσμος δεν ξοδεύει. Όταν και αυτός που έχει δεν ξοδεύει, είναι γιατί η ψυχολογία είναι έτσι. Είναι αυτό που λέμε παγίδα ρευστότητας. Έχεις μπει σε μια παγίδα, δεν ξοδεύει κανένας. Όταν δεν υπάρχει ξένη επένδυση. Όταν το ίδιο το κράτος έχει σβήσει τις μηχανές του και δεν ξοδεύει, αυτό που λέμε ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, έχει πάει σήμερα στο 1/5-1/6 εκείνου που έπρεπε να είναι. Δεν κάνει το κράτος μικρά ή μεγάλα εργάκια, τα οποία δίνανε μια ζωή, μια αναπνοή, ιδιαίτερα στην οικοδομή, στις τοπικές κοινωνίες. Η οικοδομή έχει 180 άλλες δουλειές γύρω της, που σβήσανε όλες. Εκεί είναι ο βαρύς θάνατος που έχει υποστεί και η επαρχία και η Αθήνα. Αλλά έρχομαι στο εξής: την ώρα που πρέπει να βάλουμε μπροστά αυτές τις μηχανές, έρχεσαι και λες, εσύ το κράτος, ότι αυτά που σου χρωστάω δεν στα πληρώνω. Τώρα, λοιπόν, αυτά θα πληρωθούν, θα είναι για τη ρευστότητα πολύ θετικό. Για τη ρευστότητα εμείς προτείνουμε, επίσης, στις τράπεζες, τώρα που επανακεφαλαιοποιήθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Που μπήκε το χρήμα μέσα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Που μπήκε το χρήμα μέσα, το καινούργιο χρήμα, από το δάνειο, να μπορέσουν οι τράπεζες να δεχθούν εκείνα τα χρήματα που δέχθηκαν οι άλλες, οι μη ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, που τώρα θα μπορούν, μια που έχουν κεφαλαιακή επάρκεια πλέον, να τα πάρουν, ούτως ώστε και εκείνοι να ξεκινήσουν -οι τράπεζες οι ελληνικές- να δίνουν προς τους πελάτες χρήμα, 2ος χώρος που περιμένουμε. 3ος χώρος, να αλλάξει η ψυχολογία. Με το που θα αλλάξει η ψυχολογία, θα δείτε τις καταθέσεις να επιστρέφουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μεγάλο το θέμα αυτό.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Που σήμερα τα έχουν κάτω από τα σεντούκια ή έξω ή κρυμμένα ή οτιδήποτε. Έξω τα έχεις, μέσα τα έχεις. Εμείς θα πούμε, αμνηστία, επαναφορά όλων των χρημάτων. Έγινε αυτό κ. Αυτιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σιγουριά καταθέσεων, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Σιγουριά καταθέσεων 100%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγγυάται ο Σαμαράς ότι η κατάθεσή σου στην τράπεζα είναι η κατάθεσή σου.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Προσέξτε. Αυτό συνέβη και στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη, με τον Μπερλουσκόνι. Είπαν, φέρτε τα χρήματα πίσω, ήρθαν τα χρήματα, αυξήθηκαν οι καταθέσεις των τραπεζών, έπαψε να υπάρχει το πρόβλημα. Γι’ αυτό το λόγο ο Μόντι, ο Ιταλός πρωθυπουργός, σοφός δάσκαλος οικονομικών, έκανε την πρόταση, την τελευταία φορά που ήμασταν έξω και αμέσως βγήκα και τον συνεχάρηκα και πήγα και τον είδα κιόλας -θα είδατε την τελευταία συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το είδα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και πολλές άλλες χώρες του είπαν συγχαρητήρια γι’ αυτό. Έκανε την πρόταση. Εγγύηση των ευρωπαϊκών τραπεζικών καταθέσεων όλων των χωρών της Ευρώπης από την ΕΚΤ και ένα μηχανισμό που ο ίδιος έχει σχεδιάσει, ούτως ώστε να φύγει αυτή η αγωνία του κόσμου. 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η σκιά.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτή η σκιά. Αν τα έχω εκεί, είναι σίγουρα ή δεν είναι σίγουρα; Επομένως, έρχεται η ίδια η Ευρώπη και αυτό το πρόβλημα τώρα να το λύσει. Πολύ μεγάλη υπόθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εγγύηση των καταθέσεων, κ. Πρόεδρε, είναι το πιο σημαντικό στοιχείο αυτή την κρίσιμη ώρα, γιατί λίγο πιο κάτω θα πάμε και στο θέμα του ευρώ ή της δραχμής. Κύριε Πρόεδρε, η ανεργία. Πολλά διαβατήρια από πλευράς νεολαίας. Φεύγουν, κ. Πρόεδρε, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί. Τα καλύτερα μυαλά. Φεύγουν στο εξωτερικό. Μάνα και πατέρας που μεγάλωσαν ένα παιδί με πείνα, με αγώνα, με αγωνία, τα βλέπουν να φεύγουν. Τι κάνει ο Σαμαράς εδώ; Τι κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Εκτός από τα ζητήματα της άμεσης προτεραιότητας που είναι για να υπάρξει κίνηση στην αγορά, εκτός από αυτά που είπαμε, για παράδειγμα, είναι και τα ΕΣΠΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε παρακάτω σε αυτό.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το πιο σημαντικό απ’ όλα έτσι; Γιατί αυτά δημιουργούν πραγματικές θέσεις εργασίας. Εκτός από αυτό, θα σας έλεγα, ότι η κρίσιμη λέξη είναι επένδυση, επενδύσεις. Και ρωτάω: Επενδύσεις από πού; Ποιος σήμερα θα σου κάνει επενδύσεις; Τι προσφέρουμε εμείς για επενδύσεις; Έχουμε, πρώτα απ’ όλα, μια περιουσία και έναν πλούτο εθνικό που δεν τον έχουμε προσέξει. Θέλουμε να πουλήσουμε ορισμένα, όχι ασημικά, άλλα ορισμένα πράγματα, τα οποία σήμερα κοιμούνται και κανείς δεν τα προσέχει. Παράδειγμα: έχουμε εκτάσεις σε νησιά, σε ολόκληρη την Ελλάδα, που τις ζητούν οι ξένοι, για να ‘ρθουν να κάνουν μια επένδυση, να αγοράσουν ένα μεγάλο κτήμα, πολλά στρέμματα, να κάνουν μια ξενοδοχειακή επένδυση. Εμένα, όταν είχα πάει στο Ισραήλ, μου ζητήσανε, έχετε στα νησιά σας μεγάλο χώρο για να κάνουμε μια επένδυση; Κοιμούνται αυτές οι ελληνικές εκτάσεις. Το κράτος νομοθετώντας μπορεί να τους δώσει αξία. Αν τους δώσει αξία παραπάνω, θα πληρώσουν παραπάνω γι’ αυτή την αξία την ελληνική, αλλά το κυριότερο που με νοιάζει εμένα, ιδιαίτερα τώρα, είναι να κάνουν την επένδυση, για να έρθουν τα χρήματα εδώ πέρα, να μπει μπροστά η δουλειά. Και όταν μπει μπροστά η δουλειά, σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, για τα νέα τα παιδιά τα οποία είπατε πριν. Είναι ο μόνος τρόπος, με επενδύσεις. Να πω την έκφραση, όπως την αισθάνομαι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα φάω τα σίδερα, θα γυρίσω όλον τον κόσμο, προκειμένου να έρθουν στην Ελλάδα επενδύσεις. Και επενδύσεις μπορούμε εμείς να έχουμε. Ένας από τους χώρους που μπορούμε να προκαλέσουμε επενδύσεις είναι ο τομέας των αποκρατικοποιήσεων, που τους βάλαμε μπροστά από την αρχή, που πιέζαμε τον κ. Παπανδρέου να προχωρήσει και δεν το έκανε, δυστυχώς, πουθενά. Και όχι μόνο τις αποκρατικοποιήσεις τις γνωστές, που έχουμε πει και που τις ξέρει όλος ο κόσμος, ΕΥΔΑΠ κλπ, αλλά επιπλέον, ακόμα και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εδώ, επιτρέψτε μου, να το βάλω πολιτικά διαφορετικά. Λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κρατικοποιώ και πάλι τα πάντα. Αυτό θυμίζει εποχή Σοβιετικής Ένωσης, πάμε στο 1960 πάλι όταν τσακωνόμασταν αν πρέπει τα πράγματα να είναι κρατικά ή να είναι ιδιωτικά. Αυτά έχουν λυθεί παγκοσμίως. Πείτε μου μια χώρα σήμερα, που να μην μάχεται για να κερδίζει επενδύσεις. Από την Τουρκία μέχρι το Βιετνάμ, από μεγάλες χώρες από την Κίνα μέχρι τη Ρωσία αγωνιούν για επενδύσεις. Όταν πήγα στη Ρωσία, το ερώτημα του Πούτιν ήταν μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάποια ιδιωτικοποίηση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η απάντηση;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, και ρώσικα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όταν πήγα και μίλησα με τους Κινέζους, οι Κινέζοι είπαν, θα θελήσετε να συνεχίσουμε ως Κίνα να αγοράζουμε εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε; Παράδειγμα: COSCO στον Πειραιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπου είχε γίνει όλη η φασαρία.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θυμίζω με τα χέρια ψηλά ο Παπανδρέου έλεγε δεν θα αφήσουμε τους ξένους. Και μετά τους χειροκροτούσαν. Εάν πάτε τώρα στον Πειραιά, θα δείτε ότι εκεί πέρα έχουν φτιαχτεί 800 καινούργιες δουλειές, γύρω στις 1500 δουλειές περιφερειακές από τις 800, ένας κόσμος ο οποίος αισθάνεται άνετος, αισθάνεται ότι έχει δουλειά, έχει αισιοδοξία, προχωράει μπροστά, υπάρχει χαμόγελο, ακριβώς γιατί έγινε μια ξένη επένδυση από ανθρώπους, οι οποίοι δεν θέλουν το κακό της Ελλάδας, νομίζω, οι Κινέζοι ή οι Ρώσοι ή οποιοιδήποτε. Αυτή τη στιγμή αγωνιζόμαστε για δουλειές. Επομένως, εάν μεθαύριο ο σιδηρόδρομος πάει στους Γάλλους ή πάει στους Κινέζους ή πάει στους Ρώσους, δεν τα λέω τα ονόματα τυχαία και οι τρεις θα το ήθελαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε δουλέψει αυτή την ιστορία.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και γίνει ένας διαγωνισμός κανονικά και όποιος δώσει τα περισσότερα και εμείς μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τις γραμμές μας, να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε από τον Πειραιά, που θα έρχεται το εμπόρευμα, να πηγαίνει προς την ενδοχώρα της Ευρώπης, που σήμερα δεν έχουμε βρει, για παράδειγμα, στη Ρωσία τη δυνατότητα να τους δίνουμε τα οπωροκηπευτικά μας, που έχουμε εμείς, τα ξινά μας κλπ, να τους προσφέρουμε, το λάδι μας και που το ζητάνε. Θα μπορούσαμε να υπάρχει μια γραμμή, ροή σιδηροδρόμου, που σήμερα -για να μαθαίνει ο κόσμος και να το ξέρει- είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που μόνο το 5% των μεταφορών γίνεται από το σιδηρόδρομο. Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 15%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε απόλυτα σαφής. Θα πάρουμε μια ανάσα, γιατί τώρα το πρωί ξέρετε τα οικονομικά δεν θέλουν αριθμούς, θέλουν πειθώ. Και αυτό για έναν συνομιλητή που ξέρει οικονομικά είναι μεγάλη υπόθεση. Δεν χρησιμοποιείται αριθμούς, χρησιμοποιείται επιχειρήματα. Και αυτό, όταν κουβεντιάζω με έναν που ξέρει οικονομικά, το χαίρομαι ιδιαίτερα. Θα πάμε σε ένα γρήγορο διάλειμμα, φίλες και φίλοι. Μπαίνουν δύσκολα ερωτήματα της επόμενης μέρας, γιατί σήμερα κουβεντιάζουμε την επόμενη μέρα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Εδώ είμαστε. 2ο μέρος της συζήτησης με τον κ. Σαμαρά, τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Πρόεδρε, τώρα, θα μπούμε στα ενδότερα. Θα πάμε στην καρδιά κάθε σπιτιού. Μισθός, δάνειο. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια, που να μην έχει μείωση μισθού 40%, μου λέγατε, πριν από λίγη ώρα, στα ειδικά μισθολόγια, 30% μείωση συντάξεων. 9 φορές μειώθηκαν οι συντάξεις. 9 έκτακτες εισφορές σε κάθε σπιτικό. 72 φορές αυξήθηκαν οι φόροι με την προηγούμενη κυβέρνηση. Και λέει ο κόσμος, έλεος. Τι θα γίνει με το θέμα αυτό; Πάμε στους μισθούς, κ. Πρόεδρε. Ξεκινάμε με αυτό που είπατε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Υπάρχει ένα μαρτύριο που έγινε με τους μισθούς. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί. Φόροι και μισθοί δεν είναι δυνατόν να ανέβουν άλλο. Ξεκάθαρα πράγματα. Και θα σας πω το εξής.

(ΓΙΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΕΡΩΤΗΣΗ)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 2ο μέρος της συζήτησης με τον Αντώνη Σαμαρά. Και, βέβαια, κ. Πρόεδρε, πάμε σε αυτό το θέμα το οποίο έκανε αίσθηση μεγάλη. Δεν μπορούν να πέσουν άλλο οι μισθοί. Όχι άλλη μείωση μισθών.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι άλλη μείωση. Και όχι άλλη αύξηση φόρων. Κοιτάξτε, πρέπει να είμαστε καθαροί σε αυτό. Δεν μπορεί να προχωρήσει καμιά οικονομία, δεν μπορεί να μας μετράνε σε όρους ΑΕΠ, δηλαδή, να λένε, πόσο είναι το έλλειμμά σου, πόσο είναι το χρέος σου; Το λένε ως ποσοστό τίνος;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Του ΑΕΠ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όταν το ΑΕΠ δεν ανεβαίνει και πέφτει συνέχεια, γιατί οι μισθοί πέφτουν, τα πάντα πέφτουν, δεν υπάρχει καμία οικονομική δραστηριότητα, ότι και να το κάνεις, πρόκειται να αυξηθεί το έλλειμμα και να αυξηθεί το χρέος. Επομένως, αυτό σταματάει, δεν γίνεται και είναι και άδικο πλέον. Δεν το σηκώνει η κοινωνία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Από την άλλη πλευρά, να σας πω κάτι. Η Τρόικα έλεγε πρέπει να μειωθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Κόμματα, σαν το ΣΥΡΙΖΑ, λένε, πρέπει να αυξηθούν οι μισθοί για να υπάρξει ανταγωνιστικότητα. Εγώ λέω, η Νέα Δημοκρατία λέει, πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη, χρήμα, για να ανεβούν οι μισθοί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διότι η Βουλγαρία, κ. Πρόεδρε, θα έπρεπε να ήταν ο παράδεισος.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και η Πορτογαλία. Και η Βουλγαρία. Χώρες που τους είχαν καθηλωμένους τους μισθούς πάρα πολύ χαμηλά, δεν είδαν προκοπή. Δεν είδαν να ξημερώνει μέρα Θεού. Είχαν προβλήματα μεγάλα. Επομένως, αυτό που είναι το σημαντικό, κατά την άποψή μου, είναι ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτό που λέγεται κίνηση στην οικονομία, διαδικασία, να υπάρξει χρήμα. Η ρευστότητα που λέγαμε πριν, το ΕΣΠΑ, οι επενδύσεις, να αρχίσει να κινείται η αγορά, να υπάρχει το χρήμα που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες, να δοθεί, αυτά τα 4 δισ. θα δοθούν το ’12. Επομένως, όλα αυτά, αν κάνετε τους οικονομικούς υπολογισμούς δεν είναι τώρα για τον κόσμο να τους κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα έχετε μετρήσει, όμως, έτσι δεν είναι;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ακριβώς. Τα έχω μετρήσει ακριβώς. Με τους πολλαπλασιαστές και με ακριβώς τις επιπτώσεις που θα έχουν πάνω στην αγορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Άνγκελα τι λέει για όλα αυτά; Όταν θα πάει ο Αντώνης Σαμαράς και θα της πει, κοιτάξτε να δείτε, κα Μέρκελ, αυτό και αυτό. Κουραστήκανε οι Έλληνες πια, 9 έκτακτες εισφορές, 72 αυξήσεις φόρων, 9 φορές μειώθηκαν οι συντάξεις, 5 φορές μειώθηκαν οι μισθοί, έχω ένα γονατισμένο λαό, κα Μέρκελ, δεν ξέρω αν θα το πείτε έτσι, αλλά έχω τη γνώμη ότι θα της το πείτε κοιτάζοντάς την στα μάτια. Και πει, Αντώνη, αυτό το σχέδιο δεν προχωράει, τι κάνουμε εκεί, κ. Σαμαρά;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όπως σας είπα, η Ευρώπη έχει αρχίσει και αλλάζει. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια διαδικασία που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα. Και σας είπα ότι το δικό μας το πρόβλημα έγινε και πρόβλημα άλλων χωρών. Επομένως, δεν θα είμαι μόνος μου, αυτή τη φορά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έχετε και το αντίβαρο, δηλαδή, ότι κόβω από εκεί, από τις δαπάνες.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Βρίσκω τα ισοδύναμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σταματώ. Δάνεια, κ. Πρόεδρε. Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει δάνειο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι πριν; Μου είπατε για τους μισθούς και τους φόρους κλπ. Φοβάμαι ότι υπάρχει μια κρυφή ατζέντα φόρων στην υπόθεση που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ. Και οφείλω να το πω στον ελληνικό λαό. Και για τις καταθέσεις αυτά που είπαν και για τους έκτακτους φόρους, που δηλώσαν ότι θα υπάρξουν. Είπαν, για παράδειγμα, ότι θα επιβληθεί έκτακτος φόρος σε όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 και για να καταλάβετε τι δουλειές στο γόνατο κάνανε και όχι κοστολογημένα πράγματα οικονομικά, όπως πρέπει, στοιχειοθετημένα, δηλαδή. Είπαν ότι αυτοί είναι περίπου 750.000. Και ζητάω από το φίλο μου, το Χρήστο Σταϊκούρα, για ψάξε στο υπουργείο Οικονομικών, πόσοι είναι αυτοί που έχουν πάνω από 50.000; Δηλωμένα έτσι; Και έβγαλε ότι είναι 33.000. Τους είχαν για 750.000. Έτσι πιστεύουν πως θα μαζέψουν φόρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φοβάστε φόρους κρυμμένους πίσω από το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν βγαίνει διαφορετικά αυτό το πρόγραμμα, το οποίο έχουν. Δεν βγαίνει με τίποτα και φοβάμαι ότι είναι, αν θέλετε, μια γονατογραφία, μια δουλειά η οποία δεν πρόκειται να κάνει καλό. Μιλάνε για έκτακτες εισφορές, μιλάνε μέχρι τους εφοπλιστές ότι θα κόψουν 2 δισ., έχουν υπολογίσει 500.000 επί 4.000 καράβια περίπου, ότι πρόκειται να πάρουν αυτά τα 2 δισ. Και ρωτώ εγώ: ο εφοπλιστής, όπως και ο άλλος που έχει τα χρήματά του έξω, μέσα, σήμερα είμαστε σε μια κοινωνία, όπου τα πάντα αλλάζουν σε ένα λεπτό μέσα, θα περιμένει να πας να τον φορολογήσεις; Δεν έχουν ακούσει ότι υπάρχουν και άλλες σημαίες εκτός της ελληνικής;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αντίθετα, εσείς για τη Ναυτιλία λέτε, ετοιμάζω υπουργείο Ναυτιλίας.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και Τουρισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είναι δεξιά μου η Ναυτιλία και αριστερά ο Τουρισμός.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ασφαλέστατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα σας έλεγα, μάλιστα, ότι ερχόμενος τώρα από τη Ρόδο, αντιλαμβάνεται κανένας τη δύναμη του Τουρισμού. Και, επειδή, μιλάμε για θέσεις εργασίας -εγώ μονότονα θα σας λέω θέσεις εργασίας, αυτό με νοιάζει, για τα νέα τα παιδιά, εκεί με πάει ο νους μου, που είπατε πριν- ξέρετε ότι για κάθε 10% που πέφτει ο Τουρισμός, χάνονται 75.000 θέσεις εργασίας. Και τον περασμένο Μάιο, σε σχέση με αυτό το Μάιο είχαμε 19% πτώση. Πτώση. Αν είναι δυνατόν. Γιατί; Διότι φτάσαμε στο σημείο η εταιρία TUI, αν δεν κάνω λάθος, να λένε στους Γερμανούς, προσέξτε, άμα πάτε Ελλάδα, να έχετε και κάτι έξτρα μαζί σας από χρήματα, από ευρώ, γιατί υπάρχει περίπτωση να μην έχουν οι τράπεζες να σας δώσουν. Ποιος τα έχει βγάλει αυτά; Ποιος είναι εκείνος ο οποίος ξαφνικά λέει, όχι στο ευρώ και φλερτάρισμα με τη δραχμή, θα καταγγείλω τα πάντα, προκειμένου να μην υπάρχει Μνημόνιο, να μην υπάρχουν δανειακές συμβάσεις, γιατί αρχιτέκτονας εναντίον του Μνημονίου ήμουν εγώ. Η δανειακή σύμβαση ήταν αυτό που υποχρεώθηκαν να κάνω. Και έπρεπε να το κάνω, για να κουρευτεί το χρέος, γιατί διαφορετικά πηγαίναμε και πάλι στο θέμα που λέγεται δραχμή και θα ήταν θάνατος της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι απαντάει ο Αντώνης Σαμαράς στο θέμα αυτό; Στο ευρώ ή δραχμή και σε όλα αυτά τα οποία κυκλοφορούν.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Μόνο ευρώ και τίποτα άλλο. Αλλά αυτό που θέλω να καταλήξω -και το είπα σαν παρένθεση για να σημάνω έναν κίνδυνο, ένα συναγερμό- δεν μπορεί να βγαίνει, Σταθάκης είναι το όνομά του, δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ τον άνθρωπο, του Συνασπισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καθηγητής οικονομικών στο ΣΥΡΙΖΑ.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο υπεύθυνος καθηγητής οικονομικών και να λέει, αυτές τις προτάσεις που κάναμε, που έκανε προχθές ο κ. Τσίπρας, δεν είναι κοστολογημένες. Είναι δυνατόν παραμονές των εκλογών να λέτε ότι έχετε καινούργιο πρόγραμμα, να το παρουσιάζετε στον ελληνικό λαό και να μην είναι κοστολογημένο; Για όνομα του Θεού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, κ. Σαμαρά, θα πάτε στην Ευρώπη, με τα μέτρα τα οποία προτείνετε, από αυτά τα 18 μέτρα, τα 10 είναι διαπραγματεύσιμα. Και λέτε ακριβώς δίπλα, τόσο κοστίζουν, αυτό είναι το αντίβαρο. Δηλαδή, δεν υπάρχει περίπτωση να μας πούνε, κοιτάξτε να δείτε παιδιά, πάρτε τα και επιστρέψτε στην Αθήνα. Δίνουμε μάχη στην Ευρώπη γι’ αυτά τα μέτρα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είναι ζήτημα αξιοπιστίας τα πάντα πλέον. Είναι ζήτημα αυτά τα οποία ετοιμάζεις, να τα έχει κανείς έτοιμα, να τα δείχνει, να μπορεί να τα συζητήσει οικονομικά, να έχει τα στοιχεία, τα νούμερα. Γιατί τα πάντα σήμερα, δυστυχώς, είναι οικονομικά νούμερα. Δεν μπορείς να λες θεωρίες στον αέρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σαφής. Δάνεια, κ. Πρόεδρε. Για τα δάνεια είπατε ότι μέχρι το 30, έως το 30% του εισοδήματος, σε ό,τι αφορά τη δόση.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα μπορεί να γίνει ρύθμιση, από εκεί και πάνω. Και αν είναι κανείς άνεργος, αποδεδειγμένα, μόνο τους τόκους να μπορεί να πληρώνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Α, υπάρχει και η 2η λύση για τον άνεργο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Άλλο η ρύθμιση και άλλο η διαγραφή του χρέους, που λέει το ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ τι συμβαίνει, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Οι δανειστές μας κούρεψαν το χρέος, κούρεψαν και τα ομόλογα που είχαν οι τράπεζες, ελληνικές και ξένες, αλλά μετά επανακεφαλαιοποίησαν με δάνειο τις τράπεζες. Επομένως, οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, είναι από πλευράς επάρκειας εντάξει, γιατί τα ξαναπήραν τα χρήματα αυτά με δάνειο, προκειμένου να μπορέσουν να δώσουν τη ρευστότητα την αναγκαία σε μια οποιαδήποτε οικονομία οποιασδήποτε χώρας. Εάν ξαφνικά τα δάνεια τα διαγράψεις και δεν υπάρχουν, θα πρέπει να επανακεφαλαιοποιηθούν για 2η φορά οι τράπεζες από ποιον; Ποια χρήματα; Θα δώσουν οι Ευρωπαίοι; 2η φορά; Δεν δίνουν. Εσύ από πού τα έχεις υπολογίσει κ. ΣΥΡΙΖΑ; Από πού; Θα πρέπει να δώσεις περίπου 4 δισ. για τους τόκους, 4,5, άλλα 2 για το έλλειμμα το οποίο θα είναι το πρωτογενές, θα πρέπει να δώσεις τα 4, προηγουμένως σας είπα ότι είναι επιστροφή από αυτά που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες, θα πρέπει να δώσεις περίπου άλλα 32 στις τράπεζες, εκτός από τα 18, τα οποία έχουν πάρει μέχρι τώρα. Από πού θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Δεν έχουν πουθενά. Αν μπορείτε να καταλάβετε, έγινε ανακοίνωση οικονομικού προγράμματος, χωρίς ένα στοιχείο αριθμητικό. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα του κόσμου θα είχε συμβεί επανάσταση, όχι από εμένα και τους αντιπάλους τους, από τους ίδιους μέσα. Που πάμε κύριοι; Και θέλετε να σας πω κάτι; Εγώ έζησα, γιατί βγήκα μικρός στην πολιτική. Βγήκα το ’77. Και έζησα τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου το ’81. Έζησα και τα «Τσοβόλα, δώστα όλα». Αλλά, τότε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τους είχε αφήσει χρήμα στο ταμείο. Υπήρχε χρήμα να δώσουν, υπήρχε δυνατότητα να δώσουν. Έδινε η Ευρώπη λεφτά αβέρτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή, είναι ακριβώς η αντίθετη φάση. Δεν υπάρχει τίποτα και το ξέρει και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη, ότι δεν υπάρχει τίποτα, ότι λεφτά δεν υπάρχουν. Και έρχονται, αυτή την ώρα, του «λεφτά δεν υπάρχουν» και λένε επί 100 του Γιώργου Παπανδρέου λεφτά υπάρχουν και δώστε; Μας ποιος μπορεί να τους πιστέψει αυτούς;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι ένα κορυφαίο ερώτημα αυτό, κ. Πρόεδρε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σου πω και κάτι άλλο, συγνώμη, γιατί όλα, τα πάντα, είναι ενοποιημένα, τίποτα πια δεν είναι μόνο του. Έχετε υπόψη σας ότι ο κόσμος πια είναι επίπεδος. Κάτι συμβαίνει στην Ασία, το μαθαίνει σε ένα δευτερόλεπτο η Αμερική, η Ευρώπη, η Αφρική, τα πάντα. Σε ένα δευτερόλεπτο μαθαίνονται τα πάντα. Γιατί το λέω αυτό; Εντάξει, δεν θες την Ευρώπη, δεν θες το ευρώ. Πες μας τι θέλεις. Πες μας που μας πας. Έρχεσαι, επιπλέον, και λες δεν θέλω και το ΝΑΤΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό τι σημαίνει για εσάς;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όπα, ούτε ΝΑΤΟ, ούτε ευρώ. Τι περισσεύει; Κίνα; Ρωσία; Μα, σας είπα πριν. Αυτοί είναι στη νοοτροπία των ιδιωτικοποιήσεων, όχι των κρατικοποιήσεων, που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ποιους θα πας; Ποιοι περισσεύουν; Κανένας. Έφτασε στο σημείο, θυμάστε το Μάη του ’68, ο κόκκινος Ντάνι, ο Ντάνι Κον Μπεντίτ, αυτός που σήμερα είναι αρχηγός των πρασίνων, αριστερό κόμμα, στη Γερμανία και του είπε, λες ανοησίες. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με το χέρι στην καρδιά, υπάρχει κίνδυνος δραχμής;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Με το χέρι στην καρδιά, στις 17 Ιουνίου, ο κίνδυνος αυτός είναι μπροστά στην κάλπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Το λέει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος, πολύ πιθανό, πιθανότατα, αυριανός πρωθυπουργός, το λέει ο Αντώνης Σαμαράς, ότι υπάρχει κίνδυνος δραχμής και αυτός είναι μπροστά στην κάλπη. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Έχει βαρύνουσα σημασία.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να σας πω κάτι; Εγώ λέγομαι Αντώνης Σαμαράς, αλλά δίπλα είναι και ένας άλλος κύριος ο οποίος λέγεται Αλέκος Αλαβάνος, ο μέντορας του κ. Τσίπρα, ο πρώην αρχηγός του, ο οποίος του είπε ότι, εάν καταγγείλετε το Μνημόνιο, όπως και το εξήγγειλε χθες στη δήλωσή του, σημαίνει, φεύγουμε από το ευρώ. Δεν το λέω μόνο εγώ. Δεν λέω κάτι το διαφορετικό. Όλος ο κόσμος το λέει. Αυτός είναι ο κίνδυνος σε αυτές τις εκλογές. Αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα. Εγώ δεν θέλω να λέω, όμως, μόνο το αρνητικό. Προσέξτε. Ψηφίστε εμένα, επειδή αυτός κάνει τζιζ ή θα τινάξει την Ελλάδα στον αέρα. Είναι αλήθεια αυτό, θα γίνει. Αλλά θέλω, ταυτόχρονα, να δώσω και λύση. Θέλω να είμαι θετικός. Θέλω ο άλλος να πάει στην κάλπη και να ξέρει ότι από εμάς θα υπάρχει ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, δουλειές για τα παιδιά του. Αυτό είναι το μεγάλο το ζητούμενο. Και είναι ευρωπαϊκό ζητούμενο, αυτή τη στιγμή. Και αυτή είναι, αν θέλετε, η μεγάλη κινδυνολογία, για την οποία συζητούν οι πάντες, ως κάτι κακό, ενώ είναι η πρώτη φορά που αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτότατος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αντώνης Σαμαράς, λοιπόν, λέει, είμαι εδώ, είμαι μέσα στο ευρώ, δίνω τη μάχη μου μέσα από το ευρώ, εγγυώμαι τις καταθέσεις σου και θέλω 17 του μηνός από εσένα να μου δείξεις εμπιστοσύνη στο πρόγραμμά μου. Αυτό λέτε σήμερα, από την εκπομπή μας, στον κόσμο.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό λέω. Και λέω ότι, ταυτόχρονα, να θέλετε να σας μιλήσω και πολιτικά, είναι κρίμα που η Αριστερά, η οποία, πρώτη φορά, εκφράζεται, πλέον, ως κόμμα κάποιας πιθανής εξουσίας, διεκδικητής εξουσίας, που δεν το είχε μέχρι τώρα στην Ελλάδα, είναι πολύ κρίμα, που έχει πέσει σε αυτόν τον παραλογισμό και σε αυτή την αναξιοπιστία. Θα περίμενε κανένας από ανθρώπους, οι οποίοι έχουν οικονομολόγους, δεκάδες μέσα εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καλούς οικονομολόγους.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Να μην είναι της νοοτροπίας «Τσοβόλα, δώστα όλα». Θα περίμενε κανείς να έχουν οικονομολόγους, οι οποίοι θα κάνανε ένα πλαίσιο στοιχειοθετημένο, μέσα από υποστηρίξεις οικονομικών θέσεων, αριθμών, που να αποδεικνύουν αυτά τα οποία λένε. Αντ’ αυτού, υπάρχει μια διαδικασία ότι εμείς θα τα δώσουμε όλα και θα τα βρούμε. Δεν έχει σημασία από πού θα τα βρούμε, θα τα βρούμε. Που θα τα βρεις; Αν δεν σε βοηθήσει η Ευρώπη, πείτε μου που θα τα βρεις;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μικρή κυβέρνηση ευέλικτη, με λίγα υπουργεία;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν είναι μόνο η μικρή κυβέρνηση, κ. Αυτιά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει γενικότερα η δημόσια διοίκηση να αλλάξει. Εγώ δεν θέλω να πω μεγάλες λέξεις. Αλλά σας διαβεβαιώ για το εξής: ότι από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε θα είναι να μπει μπροστά η διαδικασία της αλλαγής του Συντάγματος του ίδιου. Να ξέρουμε εσύ τι κάνεις κ. Αυτιά; Νομοθετική εξουσία είμαι, βουλευτής. Εσύ τι κάνεις, κ. Παπαδόπουλε; Κάνω εκτελεστική εξουσία, είμαι υπουργός. Τα δύο δεν τα μπερδεύω. Εσύ τι κάνεις; Είμαι δικαστής. Δικαστική εξουσία. Ανεξάρτητο το ένα από το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, θα δούμε και υπουργούς που δεν είναι βουλευτές;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα δούμε και υπουργούς που δεν είναι βουλευτές, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, για να φτάσουμε κάποια στιγμή με την αλλαγή του Συντάγματος να μην μπορείς να είσαι βουλευτής και υπουργός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι σημαντικό αυτό, γιατί ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει να είναι, όμως, για να μη φύγω από την ερώτησή σας, ευέλικτη, μικρή κυβέρνηση, θα πρέπει να περιοριστούν τα υπουργεία, παρά το γεγονός ότι εμείς θα προσθέσουμε αυτόνομο το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Τουρισμού, που είναι απολύτως αναγκαία, αλλά θα είναι λιγότερα τα υπουργεία. Θα πρέπει να γίνουν ενοποιήσεις. Και σε 2η φάση θα φτάσουμε στο μαγικό νούμερο για μένα των 15 υπουργείων, που θα πρέπει να είναι πια στην Ελλάδα. Ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αν στις 17 το βράδυ, σας δοθεί η εντολή από τον ελληνικό λαό, τα 3 πρώτα μέτρα ποια θα είναι;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Το πρώτο που πρέπει να σπάσουμε αμέσως είναι η γραφειοκρατία. Δηλαδή, θεωρώ ότι αν σήμερα μου πείτε ποιος είναι ο πρώτος εχθρός της χώρας, αν δεν είχαμε αυτή την οικονομική κρίση, γιατί τα πρώτα μέτρα, προφανώς, θα είναι να προσπαθήσω, με κάθε τρόπο, μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση, αυτά τα οποία είπαμε και αυτά τα οποία είπα ότι μπορώ να τα κάνω χωρίς την επαναδιαπραγμάτευση, να τα βάλω μπροστά. Αυτό είναι το πρώτο αναγκαίο. Το 2ο, θα σας έλεγα, όμως, ότι είναι η γραφειοκρατία. Να τη χτυπήσουμε στο κεφάλι. Με κάθε τρόπο. Έχουμε, ήδη, φτιάξει ομάδες, οι οποίες θα δουλέψουν και από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή, άμα κάνεις λιγότερα υπουργεία χτυπάς από πάνω προς τα κάτω, που κάτω προς τα πάνω είναι το πιο σημαντικό, που θα κάνουμε ομάδες ειδικές, που θα πλαγιοκοπήσουν εκεί που υπάρχει πρόβλημα, να το ξέρουμε, γιατί δίνουμε μια εντολή να γίνει κάτι και ακολουθούν 5 μήνες και δεν μιλάει κανένας και μέχρι να το ξαναθυμηθείς, άλλοι 5 μήνες. Και, τελικά, έρχεται ένας τρελός και το κάνει. Αυτά να γίνουν συντονισμένα από πριν με ειδικές ομάδες εργασίας, που έχουμε φτιάξει ακριβώς γ’ αυτό και με προβλέψεις νομοθετικές. Παράδειγμα: να μπορούν ιδιωτικές εταιρίες να μας δίνουν δικούς τους ανθρώπους ειδικούς, ειδήμονες, επαΐοντες, σε ένα συγκεκριμένο θέμα και μόλις τελειώσει το έργο, να τον δίνω πίσω στην εταιρία, ευχαριστώντας τη για το καλό που έκανε και μας έδωσε κάποιον ειδικό. Τέτοια πράγματα, τα οποία έχουν γίνει αλλού. Δεν εφευρίσκουμε εμείς την πυρίτιδα. Το άλλο, το μεγάλο ζήτημα, και στο οποίο πάλι υπάρχει χαώδης διαφορά με αυτό που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ, είναι το θέμα που λέγεται λαθρομετανάστευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τεράστιο θέμα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αυτό θα το χτυπήσουμε, κ. Αυτιά, από την πρώτη μέρα. Αλλαγή του νόμου Ραγκούση. Θα πάψει η Ελλάδα να είναι ο μαγνήτης που τραβάει τους ξένους εδώ. Άκουσα τώρα, αν είναι δυνατόν και αυτό, δεν το πίστευα όταν μου το είπαν, ότι πρόκειται να δώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα σε εκείνους που θέλουν να φύγουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό απαγορεύεται από την Ευρώπη.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και ρωτώ: ταξιδιωτικά έγγραφα είναι, αν θέλετε, η ταυτότητα και είναι το διαβατήριο. Δεν κατάλαβα, δηλαδή, θα τους κάνουμε Έλληνες για να φύγουν; Δηλαδή, αν εγώ είμαι Γάλλος και δω ότι εσύ έχεις κάνει 100 Πακιστανούς ή δεν ξέρω εγώ ποιους Έλληνες για να ‘ρθουν στη Γαλλία, γιατί με το ελληνικό διαβατήριο πάει ο άλλος στη Γαλλία, δεν θα αφήνουν ούτε και τον Έλληνα να πάει στη Γαλλία. Γιατί θα τον ψάχνουν μήπως δεν είναι Έλληνας. Αυτά είναι αστειότητες. Επομένως, αυτό το οποίο χρειάζεται είναι να γίνουν απελάσεις μαζικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άμεσα;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Και είμαι σκληρός και δεν μου αρέσει να είμαι έτσι, για τον πόνο του άλλου, αλλά είναι μεγαλύτερος ο πόνος των Ελλήνων. Πολύ μεγαλύτερος, πλέον, ο πόνος των Ελλήνων. Και η ανασφάλεια την οποία νοιώθει ο κόσμος. Επομένως, θα πρέπει πάση θυσία αυτό να το αλλάξουμε. Να γίνουν και μαζικές απελάσεις. Επιτέλους, η Ευρώπη να αντιληφθεί και προς αυτή την κατεύθυνση είδα τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, τον Ισπανό πρωθυπουργό, τον Κύπριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Μαλτέζο πρωθυπουργό και τον Ιταλό πρωθυπουργό και τους παρακάλεσα να υπάρχει μια κοινή συντονισμένη πολιτική των νοτίων χωρών της Ευρώπης. Ώστε, επιτέλους, να έχουμε και μια κοινή πολιτική, να μην κάνει ο καθένας του κεφαλιού του. Αλλά εμείς δεν αντέχουμε άλλο. Ούτε και αντέχουμε να συνεχίζει η Τουρκία προκλητικά να βάζει 60.000 κόσμο μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζω από τη Σάμο, κ. Πρόεδρε.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ξέρετε ότι και την Αλγερία και το Μαρόκο η Τουρκία τους δίνει πια ανοιχτά, χωρίς βίζες, τίποτα, και μπαίνουν. Δεν είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να συνεχιστεί. Και να δέχονται μόνον 1.000 να επαναπατρίζουν κάθε χρόνο. Αυτά πρέπει να πάμε και να παλέψουμε. Εγώ, κοιτάξτε κάτι, είναι ο τύπος μου αυτός, εγώ δίνω τη μάχη, αν την πιστεύω, εγώ ήμουν σπίτι μου 11 χρόνια, επειδή το πίστευα. Το θέμα είναι να το πιστέψεις. Αν το πιστέψεις και το ακτινοβολούν τα μάτια σου, αν το πιστέψεις και αισθάνεσαι ότι εκείνη την ώρα κάνεις αυτό που είναι το καλό για την πατρίδα, θα πας να δώσεις μάχη. Δεν σημαίνει ότι θα την κερδίσεις ή θα κερδίσεις τη μισή ίσως, θα φας και εσύ δυο χαστούκια, εντάξει, αλλά προχωράς, δίνεις μια μάχη. Αυτά είναι θέματα μαχών που πρέπει να δώσουμε. Δεν πάει άλλο η λαθρομετανάστευση. Δεν υπάρχει η Αθήνα που ξέραμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αστυνόμευση, για παράδειγμα.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν υπάρχει η Πάτρα που ξέραμε. Δεν υπάρχει η Θεσσαλονίκη που ξέραμε. Να σας πάω σε χωριά, που δεν είναι όπως τα ξέραμε. Που τα βράδια ο κόσμος κλειδαμπαρώνεται, για να μην τον κλέψουν. Αυτά πρέπει να τελειώσουν. Και η χαμηλή και διάχυτη, πλέον, εγκληματικότητα, η οποία υπάρχει παντού. Όχι μόνο η υψηλή εγκληματικότητα και η χαμηλή εγκληματικότητα και τα ναρκωτικά. Αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε. Και πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Αυτά θα τα ξεκινήσουμε αμέσως. Και το θέμα της διαδικασίας της εκκίνησης για την ΑΟΖ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα μεγάλο, που έχει εγκαταλειφθεί.

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρέπει να το ξεκινήσουμε σιγά-σιγά, με σωστά βήματα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να ελέγξουμε τι έχουμε ως αποθέματα, ως πλούτο, το φυσικό μας πλούτο, πλουτοπαραγωγικές πηγές μεγάλες. Και να ξέρετε, ότι αν έχουμε εμείς τελικά αυτά που πιστεύω και εύχομαι να έχουμε, τότε θα είμαστε και ο πρώτος συντελεστής παροχής ενέργειας στην ίδια την Ευρώπη. Δεν υπάρχει άλλη χώρα ευρωπαϊκή που να το έχει αυτό. Και πρέπει εκεί να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αυτός ήταν ο λόγος που είχα πάει στο Ισραήλ. Η μικρή Κύπρος μαζί με το Ισραήλ και τους Αμερικανούς κάνανε μια εταιρία τη NOBEL, η οποία, χωρίς αναταράξεις στο Αιγαίο, αντιλαμβάνεστε τι εννοώ, κάνανε τη δουλειά τους. Πρέπει και εμείς να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ένα τελευταίο ερώτημα. Έχετε τους ανθρώπους, που διαθέτουν αυτό που βλέπω εγώ μπροστά μου. Έναν άνθρωπο, που λέει, κοιτάξτε να δείτε, εγώ ήμουν 11 χρόνια στο ψυγείο, 11-15, δεν ξέρω πόσα ήμουν, αλλά βγήκα και έχω όρεξη. Θέλω να τραβήξω μπροστά. Τους έχετε, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πρώτα απ’ όλα, σας είπα ότι θα ψάξουμε με ένα κριτήριο τους καλύτερους, τους πιο άξιους. Είναι κρίμα που μπήκαμε σε μια φάση, που ο κάθε επιχειρηματίας κοιτάει να σώσει την επιχείρησή του. Θα είχα πάρει πολλούς τέτοιους από πριν να τους έχω κλείσει για καίριες θέσεις. Και ζήτησα από πολλούς, αλλά ήταν σε ώρα ανάγκης να περισώσουν εκείνα που έχουν. Γιατί μην κάνετε λάθος, και οι υγιέστερες ελληνικές επιχειρήσεις σήμερα δοκιμάζονται και βλέπουν ότι μπορούν να πέσουν έξω. Και δεν ξέρω πόσο ακόμα θα αντέξουν. Και όταν μου λέγανε εμένα γιατί, κ. Σαμαρά, ήθελες να κάνεις γρήγορα εκλογές; Ήθελα να κάνω γρήγορα εκλογές, γιατί έβλεπα αυτό που γινόταν, αυτή την καταβαράθρωση, αυτό το τσουνάμι, αυτή την απογείωση της φτώχειας. Και έπρεπε να προλάβουμε, αλλάζοντας πολιτική. Αλλά επιστρέφω. Εκτός από αυτούς τους ανθρώπους, που θα βρούμε ότι πρέπει από τους άξιους που να τυχαίνει να μην είναι πολιτικοί, γιατί υπάρχουν και πάρα, πάρα, πάρα πολλοί πολιτικοί άξιοι για τέτοιες θέσεις. Θα βρούμε τους καλύτερους. Εμένα δεν με νοιάζει το ποιος είσαι, από πού είσαι, τι είσαι. Είσαι καλός γι’ αυτή τη δουλειά; Έλα αγόρι μου, κάτσε στην καρέκλα να σε μετρήσω, να σε δω, εδώ θα βγουν τα αποτελέσματα και ανάλογα ο καθένας θα προσφέρει. Έχουμε βρει και έχει η Νέα Δημοκρατία τεράστια αποθέματα ανθρώπων. Αλλά, ταυτόχρονα, να σας πω κάτι: μπήκαμε σε αυτή την απίστευτα θετική φάση για την Ελλάδα, που ο άλλος δεν κοιτάει για να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία ή για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή για να ψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ εάν η ιδεολογία του ή η καταγωγή του, τι ψήφιζε η μάνα του ή ο παππούς του, είναι εκείνα τα οποία μετράνε. Κοιτάει τι λες, αν τα πιστεύεις και αν αυτά προσφέρουν κάποια λύση. Και, επομένως, αυτή τη στιγμή, πετάμε πάνω από τα κόμματα. Και τσιμπάμε τους καλύτερους από όλη την Ελλάδα. Και η Ελλάδα έχει Έλληνες της Ελλάδας, Έλληνες του εξωτερικού, Έλληνες σε όλον τον κόσμο. Πρέπει να τους βρούμε και πρέπει ο καθένας εκεί που μπορεί να αποδώσει τα καλύτερα, να τα αποδώσει, γιατί αυτή τη στιγμή η Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο. Και δεν βρίσκεται σε κίνδυνο, μόνον με αυτά που λένε ορισμένοι για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, βρίσκεται και σε κίνδυνο και να μην τα λέγανε τα επικίνδυνα αυτά. Είναι η κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Και στην έκτακτη αυτή κατάσταση χρειάζονται έκτακτες λύσεις και παλικάρια τα οποία θα δώσουν τη μάχη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τον κ. Τσίπρα θα βρεθείτε μαζί σε debate, κ. Πρόεδρε;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ναι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε έτοιμος;

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Πιστεύω ότι στο debate ο καθένας θα πει εκείνα που πιστεύει. Αυτά δεν μπορεί να αλλάξουν μέσα μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά. Έτσι έχουν τα πράγματα, φίλες και φίλοι, μάθαμε καινούργια πράγματα, ακούσαμε από πρώτο χέρι τι σκέφτεται, τι θέλει να κάνει και κρατήστε στο πίσω μέρος του μυαλού σας αυτό το οποίο είπε, ότι αυτή την ώρα δίνεται μια μεγάλη μάχη ή μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ ή εκτός ευρώ και δραχμή. Άλλωστε είναι αυτό το οποίο κουβεντιάζουν όλοι οι Έλληνες στα καφενεία, τα σπίτια και παντού.