Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Εθνική ευκαιρία το Μνημόνιο ΙΙΙ

Ήταν μια εξέλιξη που μπορούσε κανείς να προβλέψει από τη στιγμή που η τρόικα των δανειστών της Ελλάδας αποφάσιζε να προχωρήσει στο Μνημόνιο ΙΙ για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας, λόγω της προφανούς αποτυχίας του Μνημονίου Ι: Το Μνημόνιο ΙΙΙ φαντάζει πλέον προ των πυλών, εφόσον φυσικά οι εκλογές της Κυριακής δεν οδηγήσουν στον απευκταίο εξοστρακισμό της Ελλάδας από την οικογένεια της Ευρώπης και του ευρώ.
Ο γερμανικός Τύπος, αλλά και ο διεθνής που αναδημοσιεύει τις σχετικές πληροφορίες, σχεδόν… βάζει στοίχημα ότι η επίσης προφανής αποτυχία του Μνημονίου ΙΙ, θα οδηγήσει στην αναγκαιότητα ενός νέου, τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα Μνημόνιο ΙΙΙ, που θα διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να… αποπληρώνει τους δανειστές της. Για τα υπόλοιπα, κυρίως δε για την ανάπτυξη, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή.
Η έντονη φημολογία για το νέο Μνημόνιο έρχεται σε αντίθεση με τις σκληρές δηλώσεις του Βερολίνου, αναφορικά με την υποχρέωση της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει. Ανοίγει ωστόσο και ένα παράθυρο ευκαιρίας για το μέλλον.
Μια χαραμάδα ελπίδας, καθώς το Μνημόνιο ΙΙΙ θα το διαπραγματευτεί μια νέα κυβέρνηση, με νωπή λαϊκή εντολή, χωρίς το ΠΑΣΟΚ στην κορυφή της, και με τη διεθνή συγκυρία να είναι υπέρ της Ελλάδας.
Όλοι μιλούν για την αναγκαιότητα αναπτυξιακών αντίβαρων στα μέτρα σκληρής λιτότητας που έχει επιβάλλει στην Ελλάδα η τρόικα. Ενώ, την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πλέον έντονες πιέσεις στην ευρωζώνη, για να… σοβαρευτεί η “παιδική χαρά” της ηγεσία της Ευρώπης. Η ευκαιρία είναι μπροστά μας.

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ / statesmen.gr