Η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, θα διεξαχθεί αύριο, Παρασκευή. Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία έχει προτείνει τον Ευ. Μεϊμαράκη. Για την εκλογή του προέδρου απαιτείται η πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών -τουλάχιστον 151 ψήφοι. Αν κανένα πρόσωπο δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους (σχετική πλειοψηφία). Σύμφωνα με τον κανονισμό, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες και δεν γίνεται συζήτηση πριν από την ψηφοφορία.
Ερωτηματικό παραμένει ακόμη το θέμα με τον έβδομο αντιπρόεδρο που πρέπει να προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης» δηλαδή τη Χρυσή Αυγή. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές της ΧΑ, μόνοι τους, δεν επαρκούν για την πλειοψηφία που ορίζει το άρθρο 67 του Συντάγματος (όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής για την εκλογή των αντιπροέδρων), εκτός εάν θεωρηθεί «πλειοψηφία» ο οποιοσδήποτε αριθμός θετικών ψήφων, καθώς για τις θέσεις των αντιπροέδρων δεν υπάρχουν ανθυποψήφιοι. Σημειώνεται επίσης, φαίνεται πως υπάρχουν σκέψεις μεταξύ των βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής να υποστηρίξουν υποψηφιότητα Β. Πολύδωρα, κόντρα σε εκείνη του Ευ. Μεϊμαράκη.
Πρόβλημα με το πού θα καθίσουν οι βουλευτές
Στο μεταξύ, πριν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα Βουλή, έχει προκύψει και το πρώτο πρόβλημα, το οποίο έχει να κάνει με τα έδρανα των βουλευτών και το πού θα τοποθετηθεί κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Πιο συγκεκριμένα, ο πρόβλημα έχει να κάνει με τα έδρανα του ΚΚΕ, τα οποία τα διεκδικούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά.
Ο πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας φέρεται να κάλεσε τα τρία εμπλεκόμενα μέρη «να τα βρουν μεταξύ τους», ενώ συνέστησε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ να μην πειράξουν το ΚΚΕ, το οποίο καταλαμβάνει από τη μεταπολίτευση έως σήμερα τα πρώτα έδρανα της αριστερής πτέρυγας.
Ωστόσο, το ΚΚΕ είναι πλέον η έβδομη κοινοβουλευτική δύναμη, διαθέτει μόλις 12 βουλευτές και υπολείπεται των υπόλοιπων αριστερών κομμάτων. Πάντως ο Περισσός δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να αφήσει αμαχητί τη θέση αυτή, την οποία όμως διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ για λόγους δικού του πολιτικού συμβολισμού, καθώς ένα κόμμα τη αριστεράς βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Έθνος», αναφέρουν ότι η λύση που προκρίνεται είναι να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα μπροστινά έδρανα της αριστερής πτέρυγας, το ΚΚΕ να πάρει τα πίσω έδρανα της ίδιας πτέρυγας, ενώ η ΔΗΜΑΡ να πάρει τα μπροστινά δεξιά των εδράνων του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά την τελετή της ορκωμοσία, πάντως, οι βουλευτές του ΚΚΕ κάθισαν στις πρώτες θέσεις της αριστερής πτέρυγας.
eklogika.gr