Ο ΣΠΕΛΕΟ οργανώνει επίσκεψη στο σπήλαιο και σεμινάριο ανάβασης πίστας, για τις μέρες του φεστιβαλ.
Ο Σπηλαιολογικός Ελληνικός Εξερευνητικός Όμιλος, που φέτος κλείνει τα 30 του χρόνια, θα μας διαθέσει μια πολυμελή ομάδα,
που θα αναλάβει να οργανώσει την ασφαλή επίσκεψη στο μοναδικό σπήλαιο του Ερμή για όσους επισκέπτες το επιθυμούν.
Το σπήλαιο του Ερμή, ξεχωρίζει για το βάθος του και τους πολύχρωμους σταλακτίτες του.
Λόγω της σχετικής δυσκολίας στην κατάβασή του δεν είναι τουριστικά αξιοποιημένο, γεγονός που του προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη γοητεία.
Η είσοδος της σπηλιάς βρίσκεται σε μια ξεχωριστής ομορφιάς τοποθεσία, με φανταστική θέα στη Φλαμπουρίτσα.
Γνωρίστε το σπήλαιο μέσα απο τo ακόλουθo link, από παλαιότερη επίσκεψη-σεμινάριο που οργάωσε ο ΣΠΕΛΕΟ.
http://fysiolatres.blogspot.gr/2010/05/blog-post_7464.html
Δείτε και το ακόλουθο βιντεο φτιαγμένο από τον Γιάννη Αθανασίου, αντιπρόεδρο της σπηλαιολογίας Ναυπλίου.
http://www.youtube.com/watch?v=brjDaMDfumw&feature=player_embedded#!
Οι σπηλαιολόγοι του ΣΠΕΛΕΟ θα αναλάβουν να ασφαλίσουν με σχοινιά μερικά επικίνδυνα περάσματα, θα παρέχουν στους επισκέπτες κράνη και φακούς κεφαλής και βέβαια θα μας δίνουν συμβουλές ώστε η κατάβαση να είναι ασφαλής τόσο για εμάς όσο και για το σπήλαιο.
Όσοι θελήσετε να βιώσετε την ξεχωριστή εμπειρία της επίσκεψης στο σπήλαιο θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια για περπάτημα στο βουνό.
Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης θα ανακοινωθεί προσεχώς
Για τους πιο "τολμηρούς" ο ΣΠΕΛΕΟ θα οργανώσει και σεμινάριο ανάβασης σε τεχνητή πίστα που θα στήσει για το σκοπό αυτό στο σαλέ.
Ευχαριστούμε θερμά τον ΣΠΕΛΕΟ γι αυτή τη μοναδική χορηγία του.
Για να γνωρίσετε καλύτερα τον ΣΠΕΛΕΟ και τις δραστηριότητες του ομίλου επισκεφθείτε τη διεύθυνση
http://www.speleo.gr
Ακολουθεί απόσπασμα από κείμενο του Θανάση Πάνου, στη μνήμη των Άννα Πετροχείλου και Μάκη Δηλαρά
"… Το ότι θα ανεβαίναμε σε ένα από τα θεϊκά βουνά και ότι θα ατενίσουμε το θαυμαστό περίγυρο από το ίδιο σημείο που επόπτευε τον κόσμο ο Ερμής
ήταν για μας μια πρόκληση, μια κορυφαία ανάβαση στη μυθική αφετηρία της περιοχής μας.
Το σχέδιο μας ήταν απλό. Περπάτημα χαλαρό, προσεκτικό και φυσικά για κανένα λόγο να μην υπερεκτιμήσουμε τις δυνάμεις μας.
Το χιονισμένο τοπίο και ο παγωμένος αέρας μας συντροφεύουν στη πορεία αυτής της διαδρομής, στην απότομη ανατολική πλευρά της Φλαμπουρίτσας. Αριστερά μας και σε υψόμετρο 1.700 μέτρα σε ένα υπέροχο ξέφωτο,
μια σχισμή μας αποκαλύπτει την σπηλιά που διάλεξαν για τους έρωτές τους ο Ζεύς και η νύμφη Μαία, κόρη του Άτλαντα και της Πληιόνης,
για να αποφύγουν τη ματιά και την οργή της θεάς ΄Ηρας.
Κοιταζόμαστε… αφήνουμε τα πράγματά μας και με τη κάμερα προχωράμε προς την είσοδο.
Το πρώτο βήμα, μας γέμισε με ηρεμία και με μια απίστευτη ενέργεια που η Άννα είχε πει πως την κυριεύει κάθε φορά που εξερευνεί ή πατάει σε μη αξιοποιημένα τουριστικά μέρη.
Η ειρωνεία είναι πως όλα τα τουριστικά σπήλαια στην Ελλάδα αξιοποιήθηκαν από το δικό της έργο.
Ο Μάκης , μέλος και αυτός της Ελληνικής σπηλαιολογικής εταιρείας, με πρόεδρο την Άννα, ήταν αυτός που μου έδωσε αυτή τη μαγική ευκαιρία στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, να εξερευνήσω μαζί τους το σπήλαιο «Ερμή».
Ο κατηφορικός διάδρομος μετά την είσοδο και οι δύο επόμενοι θάλαμοι δεν παρουσίαζαν ενδιαφέρον και τους διασχίσαμε προχωρώντας στον πρώτο «μεγάλο θάλαμο». Κοιτάξτε την οροφή του, είπε η Άννα, είναι καλυμμένη με σπηλαιόγαλα.
Στην αρχή γέλασα με την λέξη αλλά ήταν ότι πιο φυσικό για την Ελληνική γλώσσα να περιγράψει με τέτοια γλυκύτητα αυτό το θαυμάσιο στολισμό που με τις κατάλευκες κολώνες, τους ογκώδεις σταλαγμίτες που υψώνονται ως την οροφή και τους χρωματιστούς σταλακτίτες συνεχίζεται και στους εφτά κλιμακωτούς θαλάμους.
Να λοιπόν, σκέφτηκα, γιατί ο Ερμής εκτός των άλλων μπορούσε να προλέγει τα μέλλοντα και να ρίχνει τα ζάρια!!
Να γιατί συμβολίζει τη γονιμότητα και τη δημιουργία.
Το αρχέγονο σπηλαιόγαλα είναι ακόμα εδώ!!
Αφού ξεκουραστήκαμε για μισή ώρα πίνοντας τσάι και τρώγοντας αποξηραμένους καρπούς, κρατήσανε τις σημειώσεις τους ο Μάκης και η Άννα και ξεκινήσαμε πάλι τη πορεία προς τη κορυφή.
Θαρρείς πως το βουνό μας πέρασε από την δοκιμασία «της κρύας αναπνοής» για να συντονιστούμε στη δική του «Κυλλήνια ανάσα» πριν μας δεχτεί στον ψηλό θρόνο του..."