Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Η Ιταλία πέρασε στα ημιτελικά, 4-2 στα πέναλτι την Αγγλία


Ο Νοτσερίνο μόλις έχει κάνει το 4-2 στα πέναλτι και οι συμπαίκτες του πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στα ημιτελικά
Έστω και στα πέναλτι αποδόθηκε «δικαιοσύνη» στον τελευταίο προημιτελικό του Euro2012, όπου οι Ιταλοί στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου λύγισαν στα πέναλτι τους Άγγλους με 4-2 μετά από 120 λεπτά αγώνα όπου η ομάδα του Πραντέλι έχασε πολλές ευκαιρίες για να σκοράρει, είχε δύο δοκάρια απέναντι στην Αγγλία που με φουλ «κατενάτσιο» κρατούσε με νύχια και με δόντια το 0-0. Ο Χότζσον που προφανώς «αντέγραψε» το στυλ παιχνιδιού της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, προσπαθούσε να κρύψει επιμελώς τις αδυναμίες της ομάδας του με κλειστό παιχνίδι επιλέγοντας το σύστημα των αντεπιθέσεων που σε κάποιες στιγμές πάντως λίγο έλειψε να φέρουν αποτέλεσμα. Στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, ο Ντιαμάντι στο τελευταίο πέναλτι για τους Ιταλούς έστειλε τη γείτονα χώρα στα ουράνια, ενώ νωρίτερα ο Μπουφόν είχε κάνει σπουδαία απόκρουση στο πέναλτι του Ασλεϊ Κόουλ. Την προσεχή Πέμπτη η Ιταλία θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος την Γερμανία σε έναν αγώνα που προοιωνίζεται συναρπαστικός!
Το παιχνίδι «ζεστάθηκε» από νωρίς: Ο Ντε Ρόσι πήρε την μπάλα αρκετά μέτρα έξω από την περιοχή και με απ΄ευθείας σουτ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Χαρτ, η μπάλα πήρε πολλά φάλτσα και σταμάτησε στο δεξί δοκάρι της αγγλικής εστίας!
Η «απάντηση» των Άγγλων ήρθε άμεσα, στο 5ο λεπτό, με τον Τζόνσον που από ιδανική θέση στο ύψος της μικρής περιοχής πλάσαρε, όμως ο Μπουφόν με ενστικτώδη επέμβαση έδειξε για ποιο λόγο θεωρείται μεταξύ των κορυφαίων γκολκίπερ στον κόσμο!
Στο 12΄ ο Τζόνσον έξω από την περιοχή πήρε την μπάλα από ασταθή απόκρουση με γροθιές του Μπουφόν, έπιασε το σουτ που πέρασε όμως άουτ από το αριστερό δοκάρι του Ιταλού πορτιέρο.
Δύο λεπτά αργότερα ο δραστήριος Τζόνσον με ωραία φαλτσαριστή σέντρα βρήκε τον Ρούνεϊ στην καρδιά της αγγλικής άμυνας, όμως ο Άγγλος επιθετικός δεν βρήκε την μπάλα όπως θα ήθελε με το κεφάλι και έφυγε πολύ πάνω από τα δοκάρια του Μπουφόν.
Οι Ιταλοί ξαναφάνηκαν επιθετικά στο 18΄ με ωραία «σκαφτή» μπαλιά του Μοντολίβο που είχε «στόχο» τον Κασάνο, όμως ο Χαρτ «διάβασε» σωστά την φάση και μάζεψε την μπάλα.
Το παιχνίδι είχε γρήγορο ρυθμό στο ξεκίνημα με την μπάλα να παίζεται πάνω-κάτω και τις δύο ομάδες να επιζητούν το γκολ που θα τους απελευθέρωνε από το άγχος.
Στο 25΄ η Ιταλία έφτασε μια ανάσα από το γκολ: Ο Πίρλο με βαθιά μπαλιά έδωσε στον Μπαλοτέλι που ήταν «ξεχασμένος» από την αγγλική άμυνα, όμως η αντίδραση του επιθετικού της Μάντεστερ Σίτι ήταν αργή και προτού προλάβει να σουτάρει ο Τέρι με σωτήριο τάκλιν έκοψε και απομάκρυνε τον μεγάλο κίνδυνο για την Αγγλία.
Στο 31΄ και πάλι ο Μπαλοτέλι βρέθηκε σε ιδανική θέση μέσα στην περιοχή από έξυπνη μπαλιά του Μοντολίβο στην πλάτη της άμυνας των Άγγλων, έπιασε δύσκολο σουτ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Χαρτ.
Στην εξέλιξη της φάσης η ομάδα του Χότζσον βγήκε στην επίθεση, και ο Ρούνεϊ με καταπλητικό τακουνάκι έδωσε ωραία στον Γουέλμπεκ που μόνος απέναντι από τον Μπουφόν με πλασέ έστειλε την μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Ιταλού γκολκίπερ.
Ο Κασάνο στο 38΄ αφού προσπάθησε να ξεφύγει από το μαρκάρισμα αντιπάλου του έξω από την περιοχή, σούταρε και ο Χαρτ για άλλη μια φορά έδειξε πολύ καλά ρεφλέξ και απέκρουσε σωτήρια για την ομάδα του.
Οι Ιταλοί με τον Μοντολίβο, τον Πίρλο και τον Ντε Ρόσι πήραν τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή και πίεζαν ασφυκτικά από τα μέσα στου πρώτου ημιχρόνου.
Στο 42΄ ο Πίρλο με σέντρα προς τα δεξιά της περιοχής βρήκε τον Κασάνο που με κεφαλιά έστρωσε την μπάλα στα πόδια του Μπαλοτέλι, όμως «ως από μηχανής θεός» ο Λέσκοτ έδιωξε σε κόρνερ σε μια φάση που το γκολ φαινόταν σίγουρο για τους Ιταλούς!
Buffon England Italy 2012
Δεν άλλαξε η εικόνα του αγώνα στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου με τους Ιταλούς να πιέζουν ασφυκτικά τα καρέ του Χαρτ που είχε πολλή «δουλειά»: Στο 48΄ από φάση διαρκείας στην αγγλική άμυνα ο Μοντολίβο με κεφαλιά-πάσα έβγαλε τον Ντε Ρόσι μόνο απέναντι από τον Χαρτ, όμως έπιασε το σουτ εκτός ισορροπίας με αποτέλεσμα η μπάλα να φύγει άουτ από τα δύο μέτρα!
Στο 52΄ από ασταθή απόκρουση του Χαρτ ο Μπαλοτέλι έγινε αποδέκτης της μπάλας από το ύψος του πέναλτι όμως το σουτ που επιχείρησε αντί να σημαδέψει δίχτυα σημάδεψε τον Χαρτ που ενστικτωδώς απομάκρυνε προσωρινά εκεί όπου ο επερχόμενος Μοντολίβο με κοντινή προβολή την έστειλε πάνω από τα δοκάρια της Αγγλίας! Η άμυνα των Άγγλων πέρασε δύσκολες στιγμές, ωστόσο εύκολα ή δύσκολα κατάφερνε έστω και με «ηρωϊκές» προσπάθειες να κρατά μακριά τους κινδύνους για την εστία του Χαρτ. Η ομάδα του Χότζσον εκτός των άλλων είχε να αντιμετωπίσει και τις προωθήσεις του Αμπάτε από δεξιά που προκαλούσαν ρήγματα στην αριστερή πλευρά της άμυνας των Άγγλων.
Ο Χότζσον προκειμένου να φρεσκάρει κάπως την ομάδα του πέρασε μέσα στο 60΄ τους Γουόλκοτ και Κάρολ στην θέση των Μίλνερ και Γουέλμπεκ αντίστοιχα.
Στο 65΄ η Αγγλία μετά από πολύ ώρα βγήκε και πάλι απειλητικά μπροστά: Από σέντρα του Γουόλκοτ από δεξιά ο Αμπάτε έδιωξε απρόσεκτα μπροστά από τον Κάρολ, η μπάλα στρώθηκε ιδανικά στα πόδια του Άσλεϊ Γιανγκ που έπιασε το σουτ όμως η μπάλα κόντραρε στο πόδι του Αμπάτε και έφυγε κόρνερ.
Τα λεπτά κυλούσαν με την Αγγλία να κλείνεται όλο και περισσότερο στα καρέ της, θέλοντας πια να οδηγήσει το παιχνίδι στην ημίωρη παράταση.
Ο Πραντέλι που δεν ενθουσιαζόταν με αυτή την προοπτική, προχώρησε σε δύο αλλαγές: Έβγαλε τους Κασάνο και Ντε Ρόσι και έβαλε τους Ντιαμάντι και Νοτσερίνο.
Στο 89΄ η Ιταλία έχασε (άλλη) μια σπάνια ευκαιρία για να «καθαρίσει» το ματς και την πρόκριση: Από έξοχη μπαλιά του Μοντολίβο, ο Νοτσερίνο μπήκε «σφήνα» στην άμυνα των Άγγλων, έπιασε το σουτ, όμως ως φύλακας άγγελος ο Τζόνσον κόντραρε την μπάλα, γλυτώνοντας την ομάδα του από του «Χάρου τα δόντια»!
Στο 90΄ ο Πραντέλι έβγαλε από το γήπεδο τον διακριθέντα Αμπάτε (σ.σ. λάθος επιλογή) και πέρασε μέσα τον Μάτζιο.
Η τελευταία φάση του 90λεπτου ανήκε πάντως τους Άγγλους: Από αριστερά ο Κόουλ έβγαλε γλυκιά σέντρα για τον Κάρολ που με κεφαλιά έδωσε στον Ρούνεϊ. Ο άσος της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ δοκίμασε ένα φιλόδοξο ανάποδο «ψαλίδι» που όμως πέρασε άουτ.
Rooney England Italy 2012
Το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή δεν ανέδειξε νικητή και ο 4ος προημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση!
Στο 4ο λεπτό της παράτασης ο Πάρκερ αντικαταστάθηκε από τον Χέντερσον, θέλοντας ο Χότζσον να ανανεώσει τη μεσαία γραμμή της Αγγλίας. Ούτε και έτσι όμως τα «τρία λιοντάρια» μπόρεσαν να απειλήσουν την ιταλική άμυνα στα πρώτα λεπτά της παράτασης, ενώ οι Ιταλοί επιθετικά, ενώ είχαν κατοχή μπάλας δεν έφταναν πια, με την ίδια ευκολία στην περιοχή του Χαρτ.
Ο μόνος που φαινόταν να έχει δυνάμεις μπροστά ήταν ο Μπαλοτέλι που στο 100΄ σούταρε με καλές προϋποθέσεις βρίσκοντας ωστόσο σε ετοιμότητα τον Χαρτ.
Στο 101΄ λίγο έλειψε από μια φαινομενικά ακίνδυνη φάση να ανοίξει το σκορ η Ιταλία: Ο Ντιαμάντι με φαλτσαριστή μπαλιά «γέμισε» προς την περιοχή του Χαρτ, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στη ρίζα του δεξιού κάθετου δοκαριού και έφυγε άουτ!
Στο 114΄ ο Νοτσερίνο με κοντινή κεφαλιά έστειλε την μπάλα μεν στα δίχτυα, όμως ο επόπτης είχε έγκαιρα υποδείξει (σωστά) τον Ιταλό παίκτη σε θέση οφσάϊντ.
Μέχρι το τέλος δεν άλλαξε κάτι και ο αγώνας οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι! Οι Ιταλοί είχαν τις ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη στα 120 λεπτά του αγώνα, ήταν σαφώς καλύτεροι, όμως τώρα στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» ρισκάρουν να χάσουν ή να κερδίσουν τα πάντα!
Η σειρά των πέναλτι:
Μπαλοτέλι 1-0
1-1 Τζέραρντ
Μοντολίβο άουτ
1-2 Ρούνεϊ
Πίρλο 2-2
Δοκάρι Γιανγκ
Νοτσερίνο 3-2
Απόκρουση Κόουλ
Ντιαμάντι 4-2
Η Ιταλία προκρίθηκε στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι, οι παίκτες του Πραντέλι πανηγύρισαν έξαλλα την δίκαιη πρόκρισή τους στη ημιτελικά της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσουν τη Γερμανία την προσεχή Πέμπτη.
Διαιτητής: Πέντρο Προένσα (Πορτογαλία)
Κίτρινες: Μπαρτζάλι, Μάτζιο
ΑΓΓΛΙΑ (Ρόι Χότζσον): Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Μίλνερ (61΄ Γουόλκοτ), Τζέραρντ, Πάρκερ (94΄ Χέντερσον), Γιανγκ, Ρούνι, Γουέλμπεκ (61΄ Κάρολ)
ΙΤΑΛΙΑ (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Αμπάτε (+90΄ Μάτζιο), Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Μπαλτζαρέτι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Μοντολίβο, Ντε Ρόσι (80΄ Νοτσερίνο), Μπαλοτέλι, Κασάνο (78΄ Ντιαμάντι)

ERT