Στην Κ.Ο. του κόμματός του θα ανοίξει τα χαρτιά του ο Αντώνης Σαμαράς. Η Κ.Ο. της ΝΔ συνεδριάζει στις 11 και αναμένεται να πει το ναι σε μια κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Ωστόσο, υπάρχει ένα περίεργο κλίμα, αφού πολλοί βουλευτές θέλουν να πάρουν τον λόγο και να εκφράσουν αυτά που πιστεύουν για τις εξελίξεις. Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές, εαν τελικά θα μιλήσει μόνο ο Πρόεδρος του κόμματος και όχι οι βουλευτές.Η ΝΔ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι τόσο δογματική όσον αφορά την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στο σχήμα αυτό και είναι έτοιμη να αποδεχτεί για τη θέση του πρωθυπουργού πρόσωπο που θα προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς.
Αν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, έντονη είναι η ανησυχία πολλών «γαλάζιων» βουλευτών ότι θα βρεθούν εκτός Βουλής μετά τις νέες εκλογές, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο η ΝΔ να χάσει το μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το πρώτο κόμμα. Τουλάχιστον όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Όσον αφορά τις εσωκομματικές βολές που έχουν αρχίσει να καταγράφονται για την καθίζηση του κόμματος ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ.Μιχελάκης, τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ».
Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς αποχώρησαν από τη Βουλή χωρίς να κάνουν δηλώσεις.
Κατά τη συνάντηση, ο κ. Σαμαράς κατέθεσε στον κ. Βενιζέλο δύο προτάσεις. Η πρώτη πρόταση έχει να κάνει με το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και μοναδικούς όρους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου. Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ, αλλά με την ανοχή της. Ο μόνος όρος που έθεσε ο κ. Σαμαράς για το ενδεχόμενο αυτό, είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
Το απόγευμα, στις 19.00, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ συντάσσεται με την άποψη της Δημοκρατικής Αριστεράς ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο, ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο να συμβεί. Σημειώνεται ότι την πρόθεσή τους να μην προσέλθουν στις συναντήσεις με τον κ. Βενιζέλο δημοσιοποίησαν ο Π. Καμμένος και η Αλ. Παπαρήγα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, το απόγευμα, μετά τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστερά Φ. Κουβέλη, παρουσιάστηκαν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο κομμάτων (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ), το οποίο δημιούργησε ελπίδες για το σχηματισμό κυβέρνησης, αν και ο κ. Κουβέλης θέτει ως προαπαιτούμενο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο να συμβεί.