Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Δημοσκόπηση στον Τύπο της Κυριακής: Μόνη βεβαιότητα, το προβάδισμα της ΝΔ



Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές κι ενώ η πρωτοφανής ρευστότητα παραμένει ο μεγάλος «πρωταγωνιστής» του πολιτικού σκηνικού, δύο σημαντικά ευρήματα της δημοσκόπησης Pulse που δημοσιεύει ο Τύπος της Κυριακής δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να βγει ισχυρή από την κάλπη της 6ης Μαΐου: η εντυπωσιακή μείωση της αποχής καταδεικνύει τη βούληση των πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες αντί να γυρίσουν την πλάτη και να κλείσουν τα αφτιά στον προγραμματικό λόγο των κομμάτων, ενώ το κυρίαρχο κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσουν δεν είναι πια η διαμαρτυρία -όπως συνέβαινε πριν από ένα μήνα στην αντίστοιχη δημοσκόπηση- αλλά η ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι παρά τα χαμηλά ποσοστά του δικομματισμού -που καταγράφηκαν έως την ημέρα προκήρυξης των εκλογών- ο «δρόμος» για να πείσει η Ν.Δ. τους πολίτες να την εμπιστευθούν είναι ανοιχτός, χωρίς τα «αγκάθια» που έχει το ΠΑΣΟΚ με τα «βάρη» και τα εγκληματικά λάθη της περιόδου 2009-2012.
Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου, την ημέρα που ανακοινώθηκε η διενέργεια των εκλογών, η Ν.Δ. -παρά το κλίμα γενικότερης δυσπιστίας και ρευστότητας- παραμένει το πρώτο κόμμα με διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή των αναποφάσιστων, προηγείται με έξι ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η «ακτινογραφία» των άλλων κομμάτων δείχνει κάμψη για τη Δημοκρατική Αριστερά, άνοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σταθερό το ΚΚΕ, σε πτώση τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η Χρυσή Αυγή καταγράφουν άνοδο, στο όριο του 3% κυμαίνονται οι Οικολόγοι Πράσινοι, ενώ σε σταθερά ποσοστά και εκτός Βουλής βρίσκεται, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Δημοκρατική Συμμαχία.
Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η μείωση της αποχής, η οποία, ενώ τον Νοέμβριο -πριν από την κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου- βρισκόταν στο 23,5%, σήμερα έχει «πέσει» στο μισό και αγγίζει το 12%. Το εύρημα αυτό αποτελεί για τους πολιτικούς αναλυτές το πιο κρίσιμο στοιχείο στο δρόμο προς την κάλπη, καθώς δείχνει την πρόθεση των πολιτών να μη δείξουν αδιαφορία ή ανοχή αλλά να προσέλθουν στις κάλπες. Στο εύρημα αυτό βασίζεται και το μεγάλο στοίχημα της Νέας Δημοκρατίας: να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι η μόνη λύση για τη χώρα την επόμενη μέρα των εκλογών, για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα και να μπουν στέρεα θεμέλια ανάκαμψης.
Το κρίσιμο επίσης στοιχείο που μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο «σύμμαχο» της Ν.Δ. είναι το κύριο κριτήριο ψήφου. Ο πίνακας αυτός έχει κυριολεκτικά «ανατραπεί», αφού τον Μάρτιο η διάθεση τιμωρίας έφτανε το 47%, ενώ η καλύτερη επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας μόλις το 38%. Σήμερα, τα δεδομένα άλλαξαν και η ψήφος με στόχο τη διακυβέρνηση «ψηφίζεται» από το 44% των ερωτηθέντων, ενώ η επιλογή της διαμαρτυρίας χάνει έδαφος και βρίσκεται στο 41%.


Η «ακτινογραφία» της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ - μέσα από τους πίνακες συσπειρώσεων και μετακινήσεων- δείχνει ότι οι «γαλάζιοι» έχουν πολλά περιθώρια να προσελκύσουν τους ψηφοφόρους τους, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ με το πρωτοφανές 28% «πιστών» ψηφοφόρων δεν έχει πολλά να περιμένει ούτε καν από το χώρο των αναποφάσιστων…
Η συσπείρωση της Ν.Δ. αν και χαμηλή (46%) μπορεί να ενισχυθεί εντυπωσιακά αν «προσελκύσει» τη δεξαμενή του 17% που αθροίζουν η αποχή και οι αναποφάσιστοι. Οι εκλογικοί αναλυτές υπενθυμίζουν ότι το 2009 ένα μεγάλο ποσοστό «γαλάζιων» ψηφοφόρων επέλεξε να μην ψηφίσει στις εκλογές και όπως επισημαίνουν, με την παρούσα τάση που είναι η προσέλευση στα εκλογικά κέντρα, η στρατηγική της Ν.Δ. μπορεί τόσο να προσελκύσει τους «απογοητευμένους» της ψηφοφόρους όσο και να φέρει πίσω εκείνους που επιλέγουν σήμερα τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή, ποσοστά που επίσης αθροίζουν το 17%.
Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι δύσκολα αφού ο πυρήνας των ψηφοφόρων του είναι εξαιρετικά χαμηλός, ενώ η αποσυσπείρωση είναι εντυπωσιακή: 5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιλέγουν τόσο τη Ν.Δ. όσο και το ΚΚΕ, το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχεται από τη Δημοκρατική Αριστερά (11%), ενώ διαρροές υπάρχουν ακόμη και προς τη Χρυσή Αυγή (3%).
Στην ερώτηση της Pulse τι είδους κυβέρνηση είναι καλύτερη για τον τόπο, το 64% απαντά «συνεργασίας», ενώ το 21% «αυτοδύναμη μονοκομματική».

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e-typos.com

Τύπο της Κυριακής