Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Κώστας Κόλλιας: «Εξαιρετικά αμφίβολη η αποζημίωση του περονόσπορου μέσω ΠΣΕΑ»

Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την μελέτη της Ομάδας Εργασίας για την προσβολή από περονόσπορο, η οποία παραδόθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα τέλη του Μαρτίου, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Έπειτα από σχεδόν ένα χρόνο εκδήλωσης της καταστροφικής επιδημίας του περονόσπορου που έπληξε τα αμπέλια της Κορινθίας εδέησαν επιτέλους οι αρμόδιοι να παραδώσουν ένα πόρισμα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γύρω από το οποίο θα συσταθεί και ο σχετικός φάκελος που θα στείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση των ΠΣΕΑ για την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών.
Διασταύρωσα τα δημοσιεύματα με πληροφορίες από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΛΓΑ και οφείλω να δηλώσω ότι είμαι εξαιρετικά ανήσυχος για την έκβαση των αποζημιώσεων. Πηγαίνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έναν φάκελο ήξεις αφήξεις, ο οποίος είναι αμφίβολο αν θα εγκριθεί, καθώς ελάχιστο βάρος ρίχνει στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη ραγδαία εξάπλωση του περονόσπορου, αποδίδοντας ευθύνες κυρίως στους παραγωγούς.
Κατ’αρχήν η μελέτη περιγράφει το ποσοστό ζημίας ως ότι «πλησιάζει ή και υπερβαίνει το 45-50%» με μοναδική εξαίρεση του βιολογικούς αμπελώνες – πράγμα αναμενόμενο αφού η δυνατότητα φυτοπροστασίας των βιολογικών είναι πολύ περιορισμένη. Με δεδομένο ότι ο κανονισμός των ΠΣΕΑ προβλέπει ότι η ζημιά αποζημιώνεται μόνο σε ποσοστό 80%, καθώς το 20% είναι το ποσοστό της απαλλαγής, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν το πολύ για ζημιά 40% και αυτό με την προϋπόθεση ότι η παραγωγή του γεωργού τη συγκεκριμένη χρονιά θα είναι μικρότερη από τον μέσο όρο της προηγούμενης τριετίας. Επομένως τα ποσά των αποζημιώσεων αναμένονται δραματικά μικρότερα της πραγματικής καταστροφής.
Δεύτερο πρόβλημα αποτελούν οι διαπιστώσεις της Ομάδας Εργασίας σχετικά με τα αίτια της εξάπλωσης της επιδημίας. Όπως προανέφερα, ως πρώτο αίτιο αναφέρονται οι μετεωρολογικές μεταβλητές που παρουσίασαν σχεδόν ακραίες τιμές σε ορισμένες τουλάχιστον αμπελουργικές περιοχές. Αυτή η περιγραφή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκλειστούν περιοχές εάν κριθεί ότι οι συνθήκες δεν ήταν ακραίες – το πόρισμα αφήνει άλλωστε αυτό το υπονοούμενο. Το χειρότερα όμως ακολουθούν: τα υπόλοιπα οκτώ αίτια που αναφέρονται είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν αντιρρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ενδεικτικά αναφέρω από τη μελέτη: Ανεπαρκής αντιμετώπιση των αρχικών γενεών του παρασίτου από μερίδα παραγωγών, συνύπαρξη περιποιημένων και εγκαταλελειμμένων αμπελώνων, μη επαρκής παρακολούθηση από τους παραγωγούς των γεωργικών προειδοποιήσεων, έλλειψη εμπειρίας γεωπόνων και παραγωγών στην αντιμετώπιση του περονόσπορου σε ορισμένες περιοχές, αναμενόμενη χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων η οποία αποθάρρυνε τους παραγωγούς στην εφαρμογή των απαιτούμενων πολυδάπανων ψεκασμών, υψηλή τιμή αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων και δομή και οργάνωση των αμπελώνων.
Όσοι συνέταξαν αυτή τη μελέτη προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τους παχυλούς μισθούς τους εις βάρος των κατεστραμμένων αμπελοκαλλιεργητών. Είναι προφανές ότι δεν διαθέτουν ούτε την εμπειρία ούτε τη γνώση για να τεκμηριώσουν με πραγματικά στοιχεία μία πραγματική ζημιά και ρίχνουν ουσιαστικά την ευθύνη στους αγρότες. Διερωτώμαι εάν ο φάκελος που θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέχοντας αυτό το πόρισμα θα έχει καμία τύχη έγκρισης. Θα παρακολουθώ τις εξελίξεις και δεσμεύομαι ότι θα δώσω μάχη προκειμένου να δικαιωθούν οι αγρότες μας με οιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.»