Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Διαφωνία Μπεγλίτη με τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κέντρα προσωρινής κράτησης - Δεν υποσχέθηκα και δεν υπόσχομαι τίποτα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο Ρ/Σ FLASH, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας Πάνος Μπεγλίτης σχετικά με τις φήμες για την μετατροπή του 6ου ΣΠ στην Κόρινθο σε κέντρο κράτησης μεταναστών, ο κ. Μπεγλίτης διέψευσε αυτές τις φήμες, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τους χειρισμούς  της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη επισημαίνοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης επηρεάστηκε περισσότερο από την πολιτική συγκυρία και όχι από την σοβαρότητα του προβλήματος.
Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του κ. Μπεγλίτη στον FLASH.
(….)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Και πάμε λίγο στην περιοχή σας κ. Μπεγλίτη επιτρέψτε μου και στο μεταναστευτικό. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις στην περιοχή για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το 6ο Σύνταγμα Πεζικού εκεί στην Κόρινθο το στρατόπεδο, που είναι και τεχνικό και εξυπηρετεί κι άλλες δυνατότητες του στρατού, να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο κράτησης. Εσείς κρατάτε μία στάση άμυνας θα έλεγα, δηλαδή μια διαλλακτική στάση ή είστε σαφής;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Δεν κρατώ στάση άμυνας. Κρατώ στάση αρνητική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ξεκάθαρος.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Φοβάμαι ότι το θέμα, όπως προέκυψε, με τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κέντρα προσωρινής κράτησης, επηρεάστηκε περισσότερο από  την πολιτική συγκυρία και όχι από το βάθος και τη σοβαρότητα του ίδιου του προβλήματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την πολιτική συγκυρία που αφορά τον κ. Χρυσοχοΐδη ατομικά ή την πολιτική μας κατάσταση;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Λέω ενόψει εκλογών και με τη διαμορφούμενη πολιτική ατζέντα ενόψει των εκλογών. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε όχι στο κέντρο κράτησης στην Κόρινθο δηλαδή, έτσι; Με μια ξεκάθαρη απάντηση, γιατί τα γράφουμε και στο twitter τώρα ξέρετε.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως, λέω κατ΄ αρχήν όχι και θα το τεκμηριώσω και θα επιχειρηματολογήσω. Αλλά εκφράζω παράλληλα έναν έντονο προβληματισμό με τον τρόπο που αναδείχθηκε το θέμα των κέντρων προσωρινής κράτησης.
  Γιατί το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και στην Αθήνα και γενικότερα στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική κι όχι μεσοβέζικες και αγχωτικές προσεγγίσεις, λόγω της πολιτικής συγκυρίας και της πολιτικής συντηρητικής ατζέντας που διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα, με αφορμή το μεταναστευτικό.
Γιατί πρέπει να μιλήσουμε ακόμα και με τους πιο αυστηρούς όρους για το μεταναστευτικό, αφού πρώτα όμως έχουμε μιλήσει για τη φύλαξη, τη στεγανοποίηση των εξωτερικών συνόρων, για το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. Θα πρέπει να έχουμε μιλήσει για την πολιτική ασύλου και την υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας μας, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως μέλος Διεθνών Οργανισμών.
Θα πρέπει να έχουμε μιλήσει για πολλά άλλα και μέσα σε αυτά να δούμε και πώς εντάσσουμε το σχεδιασμό για τα κέντρα προσωρινής κράτησης.

Ο κ. Μπεγλίτης επεσήμανε παράλληλα την επιτακτική ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τη λήψη εκείνων των αποφάσεων που θα διασφαλίζουν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τα εξωτερικά σύνορα της χώρας, τονίζοντας πως με τα κέντρα προσωρινής κράτησης το πρόβλημα δεν λύνεται.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπεγλίτης σημείωσε στον FLASH:

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Πρέπει να συζητήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις -δυστυχώς δεν το κάνουμε- πως διασφαλίζουμε με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο, τα εξωτερικά σύνορα.
  Γιατί τι να μου κάνουν  τα κέντρα προσωρινής κράτησης, να φτιάξουμε 30 τώρα, να φτιάξουμε 300 σας λέω εγώ. Λύνεται το πρόβλημα; Όταν κάθε χρόνο μπαίνουν από τον Έβρο 130 χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα επίσημα στοιχεία είναι αυτά.
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως. Δηλαδή τι θα γίνει, η χώρα θα φτιάχνει συνεχώς κέντρα προσωρινής κράτησης, τα οποία φοβάμαι ότι μπορούν να εξελιχθούν ενδεχομένως και σε κέντρα μόνιμης κράτησης; Εγώ λέω την άποψή μου. Αυτό είναι υποχρέωσή μου. Υπερασπίζομαι την άποψή μου. Είμαι Βουλευτής με την υποστήριξη των πολιτών που με ψηφίζουν και έχω δικαίωμα και υποχρέωση να λέω την άποψή μου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κόρινθο τι σας λένε κ. Μπεγλίτη οι δικοί σας ψηφοφόροι οι αναποφάσιστοι; Ποια είναι τα παράπονά τους, δηλαδή δε σας βλέπουν σαν πρόσωπο της Κυβέρνησης;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Βεβαίως, αλίμονο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σας διαμαρτύρονται, σας ζητάνε να υποσχεθείτε κάτι, υπόσχεστε κάτι;
Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Όχι, δεν υποσχέθηκα ποτέ. Μπήκα στην πολιτική ως Βουλευτής το 2007. Δεν υποσχέθηκα και δεν υπόσχομαι τίποτα.
  Μόνο ειλικρίνεια, μόνο ανάδειξη με όρους αλήθειας και εντιμότητας των πραγματικών προβλημάτων, μόνο έκκληση στον κόσμο για λογική, για συλλογική προσπάθεια, να βγει η χώρα από την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
  Δεν υπόσχομαι απολύτως τίποτα. Παλεύω για να λύσω προβλήματα της Κορινθίας και πιστεύω ότι η συμβολή μου ήταν και θα είναι καθοριστική για κρίσιμα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών που έχουν σχέση  με το συλλογικό, με το δημόσιο συμφέρον. Αυτό έκανα και θα συνεχίσω να το κάνω.  Αλλά από κει και πέρα, καμία άλλη υπόσχεση δεν έδωσα και δεν πρόκειται να δώσω.
(….)