Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πρωτοβουλία Κώστα Κόλλια για προώθηση Κορινθιακού ελαιολάδου στη Βόρεια Ελλάδα

Σε επαφή με Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από Νομούς της Βορείου Ελλάδας βρίσκεται ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, με στόχο τη μαζική προώθηση Κορινθιακού ελαιολάδου, σε χαμηλές τιμές, σε νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης. Σχετικά με το θέμα ο κ.Κόλλιας δήλωσε:
«Όταν πριν λίγο καιρό ξεκίνησε η απευθείας αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων, είχα δηλώσει ότι η κοινωνία μας ξεπέρασε.  Πολίτες, εθελοντές και αγρότες ανέλαβαν μια πρωτοβουλία με αμοιβαίο όφελος, παρέκαμψαν τους μεσάζοντες και, τολμώ να πω και την πολιτεία, η οποία με την αδράνεια και την αβουλία της λειτουργεί διαχρονικά ως εμπόδιο και όχι ως αρωγός για τους πολίτες.
Θεωρώντας ότι όλοι μπορούμε και πρέπει να βρούμε τρόπο να συνδράμουμε, ήρθα σε επικοινωνία με συναδέλφους μου Βουλευτές από τους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, με στόχο την προώθηση του ελαιολάδου της Κορινθίας στις μη ελαιοπαραγωγές περιοχές. Μαζί εντοπίσαμε Δημάρχους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να προμηθευτούν σε χαμηλή τιμή λάδι άριστης ποιότητας απευθείας από τους ελαιοπαραγωγούς της Κορινθίας. Έχω έρθει σε επαφή με Αγροτικές Ενώσεις, Συνεταιρισμούς και παραγωγούς του Νομού μας, οι οποίοι είναι και πρόθυμοι και έτοιμοι να συμμετάσχουν στην προσπάθεια.
Η αγορά ελαιολάδου βρίσκεται σε πανευρωπαϊκή κρίση. Οι τιμές παραγωγού είναι ιδιαίτερα χαμηλές και τα προγνωστικά είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά, τόσο λόγω της αυξημένης παραγωγής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και λόγω της κρίσης που πλήττει τις τέσσερις από τις πέντε ελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης.  Στην Ελλάδα η τιμή έχει κατρακυλήσει πολύ κάτω από τα δύο ευρώ για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η ζήτηση παραμένει καθηλωμένη και το καλλιεργητικό κόστος ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά οδηγούν τους παραγωγούς σε απόγνωση.
Ευρωπαϊκοί συνεταιρισμοί ζητούν ιδιωτική αποθεματοποίηση, πλην όμως, όπως έχω ξαναπεί αυτό είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο ανακούφισης της αγοράς και, κατ’ επέκταση των παραγωγών και, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, δεν μπορεί να θεραπεύσει τα χρόνια προβλήματα με τους μεσάζοντες, την ψαλίδα στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή, τις παράνομες εισαγωγές, το έλλειμμα στην τυποποίηση και στις εξαγωγές συσκευασμένου, πιστοποιημένου ελαιολάδου. Αντίθετα, πρωτοβουλίες για την άμεση συναλλαγή πολιτών και παραγωγών παρακάμπτουν πολλά από αυτά τα προβλήματα. Μάλιστα πιστεύω ότι μπορούν επιπλέον να διαφυλάξουν τις υγιεινές, ελληνικές διατροφικές συνήθειες, και τα αγνά, ποιοτικά προϊόντα, τα οποία λόγω κόστους απειλούνται από την οικονομική κρίση.
Θέλω τέλος να επισημάνω ότι οι απευθείας αγοραπωλησίες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σημαίνουν έκπτωση στην ποιότητα. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αδιάθετων προϊόντων πρώτης ποιότητας, όπως το έξτρα παρθένο κορινθιακό ελαιόλαδο. Όπως έχω ήδη διαβεβαιώσει τους Βουλευτές και τους ενδιαφερόμενους Δήμους, το λάδι του Νομού μας είναι απόλυτα εγγυημένο, τόσο σε ό,τι αφορά την ποιότητα, όσο και σε ό,τι αφορά την υγιεινή.
Έχω ξαναπεί ότι η κοινωνία δεν πρέπει να υποκαθιστά την πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να βρουν συνέχεια, σε θεσμικό επίπεδο, από την πολιτεία. Οι πολιτικές για τον αγροτικό τομέα έχουν μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας και είναι ζωτική ανάγκη να μπουν σε μία νέα πορεία με αναπτυξιακό προσανατολισμό.»