Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Ο Πάγκαλος παρεμβαίνει στη διαδοχή

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος παραμένει μια από τις πλέον εμβληματικές φυσιογνωμίες στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Από τα στελέχη που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, χωρίς ωστόσο να χάσει ποτέ την ανεξαρτησία της προσωπικής άποψης και της διαφωνίας με τον ιδρυτή του Κινήματος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος διαδραμάτισε κομβικό ρόλο σε κάθε σοβαρή κρίση, και αλλαγή ηγεσίας.
Το 1996, ήταν εκείνος ο οποίος έκανε πίσω, προκειμένου να προωθηθεί ο Κώστας Σημίτης ως υποψήφιος πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την «ομάδα των τεσσάρων». Το 2004, επέλεξε τη σιωπή, αντί να αμφισβητήσει ευθέως την επιλογή του Κώστα Σημίτη να δώσει με «απευθείας ανάθεση» το δαχτυλίδι της διαδοχής στον Γιώργο Παπανδρέου. Το 2007, στάθηκε στο πλευρό του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, ορθώνοντας φράγμα στις φιλοδοξίες του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Σήμερα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος φέρεται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, να διαφωνεί με την προοπτική «μιας και μόνης» υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν φυσικά εκείνη του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Και διερευνά παρασκηνιακά τις ισορροπίες που τείνουν να διαμορφωθούν στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαπιστώσει τι προοπτικές θα συγκέντρωνε μια αντίπαλη υποψηφιότητα. Του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, του Χρήστου Παπουτσή ή… κάποιου άλλου.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΡΡΗΣ/ statesmen.gr