Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Δίστομο: Πολιτική απόφαση ζητεί ο δήμαρχος μετά το ΟΧΙ της Χάγης

Δεν είναι τελικά θετική για τους κατοίκους του Διστόμου η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, καθώς δέχθηκε την προσφυγή της Γερμανίας, που μιλούσε για ετεροδικία (έτσι χαρακτηρίζει η συν-εταίρος χώρα το Ολοκαύτωμα του Διστόμου).
Το Δικαστήριο, με ψήφους 12 υπέρ και 3 κατά, αποφάσισε τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα της ασυλίας της Γερμανίας και γιατί επέτρεψε αγωγές των θυμάτων των ναζί (όπως αυτών της Σφαγής του Διστόμου) και γιατί επέτρεψε την εφαρμογή στην Ιταλία της από το 1997  απόφασης του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, σύμφωνα με την οποία  καταδικάζεται το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες 218 θυμάτων της Σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.
Όπως εξηγεί, δε γνωματεύει για την απόφαση του ελληνικού Πρωτοδικείου, αλλά για τις αποφάσεις των ιταλικών δικαστηρίων (Εφετείο Φλωρεντίας/2008), τα οποία δέχθηκαν τις αγωγές των απογόνων-θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που ζητούσαν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος.
«Το Δικαστήριο θεωρεί ότι η άρνηση των ιταλικών δικαστηρίων να αναγνωρίσουν την ασυλία συνιστά παράβαση των υποχρεώσεών τους απέναντι στο γερμανικό κράτος», ανακοίνωσε ο δικαστής Χισάσι Οουάντα, κατά την ανάγνωση της απόφασης σε δημόσια συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ειρήνης στη Χάγη.
Ο δήμαρχος Διστόμου
Σε δηλώσεις του, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, ο δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Πατσατάρας τόνισε: «Η  απόφαση είναι συγκεκριμένη, είναι αρνητική. Συνεχίζουμε, όμως, καθώς όλα κρίνονται πλέον σε πολιτικό επίπεδο από εδώ και πέρα. Οι πολιτικοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και το γενικό συμπέρασμα από την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε όλα τα φόρα, συνεχίζουμε τον αγώνα, και οι πολιτικοί να φέρουν το θέμα στη Βουλή, όπως οδεύει και με την ερώτηση που κατέθεσαν οι 28 βουλευτές» (κλικ εδώ για να διαβάσετε την πρόταση).
Βουλή: Ερώτηση για παράσταση Ελλάδας
στο Ευρωδικαστήριο για γερμανικά εγκλήματα

Στο μεταξύ, ερώτηση προς τον υπουργούς Εξωτερικών Σταύρο Δήμα και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου υπέβαλαν το πρωί ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, οι βουλευτές του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουπλής για την παράσταση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην εξέταση προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ετεροδικία της Γερμανίας σε υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου.
Οι βουλευτές ρωτούν:
  • Πότε έλαβαν γνώση του προδικαστικού αιτήματος του δικαστηρίου της Μπρέσια και σε ποιές άμεσες ενέργειες προέβησαν, δεδομένων των στενών και ανελαστικών χρονικών περιθωρίων;
  • Έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση αίτημα προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συμμετάσχει ως ενδιαφερόμενο μέρος στη συζήτηση του προδικαστικού αιτήματος του δικαστηρίου της Μπρέσια, δεδομένου μάλιστα ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις αρχές του τρέχοντος μηνός;
  • Πώς προτίθεται να χειριστεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων σε θύματα ή συγγενείς θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας την περίοδο της κατοχής;

    Πατήστε εδώ για να διαβάσετε (αγγλικά) την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
    Για να διαβάσετε τι είπε ο δήμαρχος Διστόμου Γιάννης Πατσατάρας στην aftodioikisi.gr, πριν από την απόφαση του Διεθνές Δικαστηρίου της Χάγης, πατήστε εδώ.

    aftodioikisi.gr