Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Παπανδρέου: Παραίτηση, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI και «ρήξη» με Βενιζέλο;

Νέα πρόταση Παπανδρέου: Παραίτηση, αλλά μετά την ολοκλήρωση του PSI. Τι ειπώθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο

Πρόταση για εκλογή νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στις 25 Μαρτίου κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο Πολιτικό Συμβούλιο, που τελείωσε πριν από λίγο, επιβεβαιώνοντας τις φήμες ότι θα παραιτούνταν από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.
Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και τα στελέχη που τον στηρίζουν, διαφωνούν με την πρόταση του κ. Παπανδρέου και ίσως αύριο να καταθέσουν άλλη πρόταση στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου τη «ρήξη» στη σχέση των δύο κορυφαίων του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε απογευματινό δημοσίευμα του Vima.gr, σύμφωνα με τον οποίο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πριν από τη συνεδρίαση οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Ευάγγ. Βενιζέλος, υπήρξε «εμπλοκή» και αδυναμία συμφωνίας, στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν για τη «διαδοχή» στην προεδρεία του κόμματος.  Το ίδιο δε δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι  τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που στηρίζουν τον κ. Βενιζέλο αποφάσισαν να μην πάρουν θέση στην αποψινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και να μιλήσουν όλοι στο Εθνικό Συμβούλιο. Καταλήγει δε με τη φράση πώς «η κατάσταση οδηγείται σε ρήξη και ενισχύονται οι πιθανότητες ο κ. Ευ. Βενιζέλος να μην είναι υποψήφιος για αρχηγός του ΠαΣοΚ»...
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συνεδρίαση του Πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που δημοσιεύει το newsbeasdt.gr, μετά την ομιλία Παπανδρέου, η πρότασή του για εκλογή αρχηγού στις 25 Μαρτίου έγινε αποδεκτή από τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, που είναι υποστηρικτές του και από τον Γ. Μίχα, που φαίνεται ότι στηρίζει τον Α. Λοβέρδο, ενώ επιφυλάχθηκαν  τα στελέχη που στηρίζουν τον Ε. Βενιζέλο, κάποιοι από τους οποίους δεν τοποθετήθηκαν καν.
Ωστόσο ανάλογη πρόταση με αυτή του κ. Παπανδρέου που συμπίπτει χρονικά με την 25η Μαρτίου, είχε διατυπωθεί και από την Άννα Διαμαντοπούλου στην πρόσφατη επιστολή της προς το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει εκφράσει την άποψη ότι η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου πρέπει να γίνει αφού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και η νέα δανειακή σύμβαση.
Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι θεωρούν ότι οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα για να μη χαθεί καθόλου χρόνος. Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε σήμερα, Παρασκευή, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» η Σ. Μερεντίτη, η οποία υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να είχε παραιτηθεί ήδη, καθώς «η θητεία του έχει λήξει ήδη» και ζήτησε εφαρμογή του καταστατικού άμεσα, δηλαδή «σε μια - δυο εβδομάδες». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει οι υποψήφιοι για τη διαδοχή να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, η κ. Μερεντίτη εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ο Ευ. Βενιζέλος μπορεί και θα τα καταφέρει» σε όλες του τις υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε και ο Στέφανος Τζουμάκας (για περισσότερες λεπτομέρειες, δείτε εδώ).

eklogika.gr