Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Νταλάρα: «Παύση» της διαβούλευσης με την κυβέρνηση για το PSI! - Νέα συνάντηση;

Νταλάρα: «Παύση» της διαβούλευσης με την κυβέρνηση για το PSI! - Νέα συνάντηση;

Την «παύση» της διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση για το εθελοντικό «κούρεμα» των ομολόγων διότι δεν αποδέχονται τους όρους της,  ανακοίνωσαν το απόγευμα οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσάρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ. Λίγη ώρα νωρίτερα, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι απλώς η δεύτερη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της IIF έληξε χωρίς να λυθούν σημαντικές “λεπτομέρειες” για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI και ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Τετάρτη. Μετά όμως τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Τραπεζών, όλα είναι πλέον στον «αέρα»!
Νταλάρα: Τέλος στη διαπραγμάτευση
Σε κοινή τους δήλωση οι επικεφαλής της επιτροπής των ιδιωτών πιστωτών, Τσάρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ, αναφέρουν:
«Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ' όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου».

«Κάτω απ΄ αυτές τις συνθήκες οι συζητήσεις με την Ελλάδα και τον επίσημο τομέα έχουν σταματήσει για διαβουλεύσεις σχετικά με τα οφέλη της εθελοντικής προσέγγισης. Ελπίζουμε παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρωζώνης, θα είναι σε θέση να επαναδεσμευθεί επικοιδομητικά με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να ολοκληρωθεί μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία για την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, συμβατή με τη συμφωνία της 26ης/27ης Οκτωβρίου, για το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης».
Τη στήριξή της στις ελληνικές πιέσεις εκφράζει η δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δήλωσε πως «η συμφωνία της Ελλάδας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την μείωση του χρέους της θα πρέπει να εναρμονίζεται με τους όρους που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης στις 26 Οκτωβρίου». Προσέθεσε πως «υπάρχουν ακόμα συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και του IIF. Φυσικά, οι θεσμοί της ΕΕ, και ιδιαίτερα η Κομισιόν παρακολουθούν στενά αυτές τις συζητήσεις. Ο βασικός στόχος αυτής της παρακολούθησης είναι φυσικά να διασφαλιστεί ότι όποια συμφωνία προκύψει από αυτές τις συζητήσεις θα είναι απολύτως σύμφωνη με τους όρους και τη δήλωση της 26ης Οκτωβρίου».
Από την πλευρά του ο  Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Π. Καψής δήλωσε   στο Reuters, πώς «δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων».

eklogika.gr