Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

«ΗΧΟΣ, DATA ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕΣΩ ΣΥΖΕΥΞΙΣ 2


«Πολυδιάσκεψη», «τηλεδιάσκεψη», «τηλεσυνεργασία», «video streaming»: Λέξεις άγνωστες σήμερα για το Δημόσιο, που ο νέος υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης και οι συνεργάτες του επιχειρούν να τις κάνουν καθημερινότητα στο ελληνικό κράτος σ' ένα διάστημα τριών ετών από σήμερα.
Μέσο τους το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ο διάδοχος του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι που έχει στόχο να συνδέσει οκτώ φορές περισσότερα δημόσια κτίρια από τον προκάτοχό του (34.000, δηλαδή, σχεδόν το σύνολο των κτιρίων έναντι 4.500) όχι μόνο μέσω τηλεφώνου αλλά και μέσω προηγμένων υπηρεσιών φωνής, δεδομένων και εικόνας.
Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Τζωρτζάκης, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση της τεχνολογίας που άφησε πρόσφατα μία επιτυχημένη πορεία στον ιδιωτικό τομέα για το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και την πολιτική ήταν μέσω της εταιρείας που ίδρυσε, της Forthnet, ένας από τους βασικούς πυλώνες στη λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι.

Τζωρτζάκης: Εξοικονόμηση 150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο
Τι είναι όμως το ΣΥΖΕΥΞΙΣ; Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ αποτελεί τυπικό έργο παροχής τηλεπικοινωνιακών και τηλεματικών υπηρεσιών μεγάλης έκτασης και κλίμακας και αναφέρεται-καλύπτει φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, οι ανάγκες των οποίων δεν περιορίζονται σε απλές τηλεφωνικές συνδέσεις αλλά επεκτείνονται περιλαμβάνοντας προηγμένες υπηρεσίες φωνής, δεδομένων και εικόνας. Και ενώ το ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι κάλυπτε το στενό δημόσιο τομέα, με την ένταξη σε αυτό 4.500 κτηρίων, έρχεται πλέον το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ, να καλύψει το κενό που υπάρχει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με την ένταξη σε αυτό... 34.000 (!) κτηρίων, που αφορούν από δημοτικά κτήρια έως σχολεία κτλ. Πέραν αυτού, στοχεύσει στην αναβάθμιση του «προκατόχου» του, στην αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων υπηρεσιών, αλλά και στην παροχή νέων υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας.
«Το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αποτελεί στρατηγικό, οριζόντιο έργο για τη λειτουργία του Κράτους, εξυπηρετεί δημοσιονομικούς στόχους περιστολής δαπανών, αναβάθμισης και βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών, και παράλληλα τους στόχους της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αφού αφορά το σύνολο των φορέων της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης (34.000 δημόσια κτήρια). Για την υλοποίησή του, επιδιώξαμε και επιτύχαμε, την κατά το δυνατόν μεγιστοποίηση της χρηματοδότησης από κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ)», δήλωσε αποκλειστικά στην aftodioikisi.gr ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Παντελής Τζωρτζάκης.
«Η ωφέλεια για το κράτος από τη λειτουργία του είναι διπλή», συνεχίζει και εξηγεί: «Αφενός εξασφαλίζει σημαντική οικονομία λόγω της "άθροισης της ζήτησης", που θα ανέλθει ετησίως στο 50% (από πλέον των 300 εκατ. ευρώ, η τελική ετήσια δαπάνη θα μειωθεί στα 150 εκατ. ευρώ), και αφετέρου αποτελεί τη βάση όλων των ενεργειών προς την κατεύθυνση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, λόγω της ενιαίας λογικής των υποδομών ασφάλειας & ευρυζωνικότητας που παρέχει».
Τα 34.000 προτεινόμενα κτήρια/φορείς καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των δημοσίων υπηρεσιών (με εξαίρεση το διαβαθμισμένο δίκτυο ΕΣΕΘΑ του Ελληνικού Στρατού και το δίκτυο NETVIS του Υπουργείου Εξωτερικών).
Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ αποτελεί «έργο πυρήνα» για τη συγκρότηση του Δικτύου Δημοσίου Τομέα (ΔΔΤ), περιλαμβάνει την προμήθεια όλων των απαραίτητων υποδομών καθώς και την προμήθεια όλων των απαραίτητων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και θα καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεπικοινωνιακών αναγκών του δημόσιου τομέα για ένα διάστημα τουλάχιστον 3 ετών.
Πώς θα γίνει η υλοποίηση των στόχων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ; Με την υλοποίηση 5 δράσεων που αφορούν σε 14 υποσυστήματα:
  • 9 Νησίδες-Υπηρεσία Πρόσβασης & Τηλεφωνίας φορέων
  • 2 Ασύρματες Νησίδες-Υπηρεσίες Κινητικότητας
  • Υπηρεσία Ασφάλειας και διαχείρισης του SLA
  • Υπηρεσία Διασύνδεσης Νησίδων - SIX και Data Centers Δικτύου
  • ISP Υπηρεσίες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την κατανομή του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ανά υπουργείο και ανάλογα με το είδος των υπηρεσιών που θα λάβουν.

ΔΡΑΣΗ 1 - 9: Νησίδες,
Υπηρεσία Πρόσβασης & Τηλεφωνίας φορέων
Αφορά στην παροχή, λειτουργία και διαχείριση δικτυακών υπηρεσιών για το σύνολο των κτιρίων & φορέων του νέου δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (34.000 περίπου κτίρια) ταξινομημένων σε 9 γεωγραφικές Νησίδες.
Περιλαμβάνει :
  • Την υπηρεσία δικτυακής πρόσβασης των κτηρίων
  • Την υπηρεσία τηλεφωνίας νησίδων (on-net & off-net)
  • Την υπηρεσία δικτύου διανομής νησίδας
  • Την υπηρεσία διασύνδεσης με τους κεντρικούς κόμβους (SIX) του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
  • Την προμήθεια & την λειτουργία υποδομών τηλεφωνίας (υποδομές VoIP) για τους φορείς του δικτύου καθώς και ενεργών και παθητικών στοιχείων καλωδίωσης επιλεγμένων φορέων του Δημοσίου
  • Την προμήθεια & λειτουργία συστημάτων τηλεδιάσκεψης σε επιλεγμένους φορείς καθώς και στη λειτουργία κεντρικής υποδομής πολυδιάσκεψης.
Ο διαχωρισμός σε 9 γεωγραφικές νησίδες παρουσιάζεται στο παρακάτω σχήμα:
Αναλυτικά, οι νησίδες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ περιλαμβάνουν τους παρακάτω νομούς:

  • Νησίδες 1 και 2 - Νόμος Αττικής.
  • Νησίδα 3 - Ν. Εύβοιας, Ν. Βοιωτίας, Ν Φωκίδας, Ν. Φθιώτιδας, Μ. Μαγνησίας, Ν. Κυκλάδων.
  • Νησίδα 4 - N. Koρινθίας, Ν. Αχαίας, Ν. Αιτωλοακαρνανίας, Ν. Ευρυτανίας, Ν. Άρτας, Ν. Πρεβέζης, Ν. Κεφαλληνίας, Ν. Λευκάδας.
  • Νησίδα 5 - Ν. Αργολίδας, Ν. Αρκαδίας, Ν. Λακωνίας, Ν. Μεσσηνίας, Ν. Ηλείας, Ν. Ζακύνθου, Ν. Χανίων, Ν. Ρεθύμνης.
  • Νησίδα 6 - Ν. Λαρίσης, Ν. Πιερίας, Ν. Καρδίτσας, Ν. Τρικάλων, Ν. Ιωαννίνων, Ν. Θεσπρωτίας, Ν. Κέρκυρας.
  • Νησίδα 7 - Ν. Γρεβενών, Ν. Κοζάνης, Ν. Καστοριάς, Ν. Φλωρίνης, Ν. Ημαθίας, Ν. Πέλλας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Λασιθίου.
  • Νησίδα 8 - Ν. Θεσσαλονίκης, Ν. Χαλκιδικής, Ν. Κιλκίς, Ν. Σερρών, Ν. Δράμας.
  • Νησίδα 9 - Ν. Καβάλας, Ν. Ξάνθης, Ν. Ροδόπης, Ν. Έβρου, Ν. Λέσβου, Ν. Χίου, Ν. Σάμου, Ν. Δωδεκανήσου.

ΔΡΑΣΗ 2: Ασύρματες Νησίδες
-Υπηρεσίες Κινητικότητας
Περιλαμβάνει την παροχή κινητών υπηρεσιών τηλεφωνίας & δεδομένων για το ελληνικό δημόσιο χωρισμένες σε δύο ασύρματες νησίδες, καθώς και υπηρεσία μαζικής αποστολής και λήψης σύντομων μηνυμάτων (sms και mms).\

ΔΡΑΣΗ 3: Υπηρεσία Ασφάλειας
και διαχείρισης του
SLA
Αφορά στο υποσύστημα ασφάλειας και στο υποσύστημα SLA Management του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
Περικλείει μέσω κατάλληλων συστημάτων:
  • την εγκατάσταση, διαχείριση & λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού πρόσβασης/ασφάλειας των 34.000 κτηρίων των νησίδων
  • την εγκατάσταση, διαχείριση & λειτουργία των κεντρικών υποδομών ασφάλειας
  • την παρακολούθηση του συνόλου του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών
  • την παρακολούθηση και διαχείριση του SLA όλων των δράσεων και υπηρεσιών του δικτύου
  • την υπηρεσία υποστήριξης χρηστών helpdesk / call center.

ΔΡΑΣΗ 4: Υπηρεσία Διασύνδεσης Νησίδων
-
SIX και Data Centers Δικτύου
Πρόκειται για την Κεντρική Υποδομή Διασύνδεσης των παραπάνω 11 Νησίδων του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ (9 επίγειες και 2 ασύρματες) και τη φιλοξενία των κεντρικών υποδομών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ σε Κέντρο/α Δεδομένων (Data Center). Το υποέργο περιλαμβάνει:
  • Υποδομή διασύνδεσης & διαλειτουργικότητας των δικτύων νησίδων
  • Υποδομή / διεπαφή για διασύνδεση της τηλεφωνίας νησίδων
  • Διεπαφές του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με εξωτερικά δίκτυα
  • Κεντρική υποδομή πολυδιάσκεψης/τηλεδιάσκεψης
Φιλοξενία υλικού των υποσυστημάτων:
- κεντρικής ασφάλειας,
- SIX - διασύνδεσης & διαλειτουργικότητας των δικτύων νησίδων,
- διασύνδεσης της τηλεφωνίας νησίδων & υποδομής πολυδιάσκεψης,
- διεπαφών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ με εξωτερικά δίκτυα
- κεντρικών ISP υποδομών,υποδομών SLA,
- πρόσθετων κεντρικών υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας

ΔΡΑΣΗ 5: ISP Υπηρεσίες του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ
Η δράση αφορά στην παροχή, λειτουργία & διαχείριση ISP υπηρεσιών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας όπως η τηλεσυνεργασία και το video streaming.

Χρηματοδότηση προγράμματος
Η χρηματοδότηση του έργου προσδιορίζεται σε:
  • 460 εκατ. ευρώ εθνικούς πόρους (τακτικός προϋπολογισμός) για τα 3ετή λειτουργικά έξοδα (μέρος των Υποσυστημάτων 1-9 και τα υποσυστήματα 10 & 11),
  • 175 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΨΣ για τα έργα υποδομών (μέρος των Υποσυστημάτων 1-9 & Υποσυστήματα 12-14 - ΕΣΠΑ - Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»),
  • 5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ «Διοικητική Μεταρρύθμιση» για υποστηρικτικά δορυφορικά έργα - ΕΣΠΑ - Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση»).

    ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι
    Το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι αφορά στη διασύνδεση, όπως προαναφέρθηκε, 4.500 δημοσίων κτηρίων και καλύπτει υπουργεία, εφορείες, τελωνεία κ.λπ. Το έργο παραδόθηκε σε παραγωγική λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2006 και η διάρκειά του ήταν μέχρι 31/12/2009. Από τότε μέχρι σήμερα και για 6 συνεχόμενα χρόνια, αν χωρίς επίσημη ανάθεση - καθώς από 1-10-2010 οι σημερινοί ανάδοχοι ΟΤΕ και FORTHNET δεν καλύπτονται συμβατικά-, λειτουργεί κανονικά.
    Το έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι χαρακτηρίστηκε ως «σημαντικής οικονομικής και τεχνολογικής αξίας» (ΦΕΚ 1878/Β/1-12-2010) και ακολούθως συστάθηκε διακομματική επιτροπή για τις διαδικασίες ανάθεσής του (Γ.Γ.Εμπ./Π1/2000/25-5-2011) προεδρεύοντος του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Π. Τζωρτζάκη, για να καλυφθεί το χρονικό κενό από την 1η του 2010 και μέχρι την προκήρυξη του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, και να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά το δίκτυο.
    Ήδη, έπειτα από ενέργειες της διακομματικής, έχει νομιμοποιηθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το υπουργείο Οικονομικών η έλλειψη σύμβασης και έχει εγκριθεί η πληρωμή των υπηρεσιών που έχουν παράσχει οι ανάδοχοι, με σημαντικές εκπτώσεις, για το α' εξάμηνο του 2010. Παράλληλα, γίνονται και όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου, μέχρι και την παραγωγική λειτουργία του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ.
    Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις «νησίδες» του ΣΥΖΕΥΞΙΣ 1.