Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η… βουλιμία για τη χρεοκοπία της Ελλάδας


Tου ΜΑΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Ακόμη και αδαής να είναι κανείς γύρω από την οικονομία, δύσκολα δεν θα διαγνώσει πίσω από τα διαρκή αδιέξοδα που προκύπτουν στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την κρίση χρέους της Ελλάδας, τη… βουλιμία ξένων συμφερόντων. Που ποντάρουν στη χρεοκοπία της Αθήνας και τη δραματική επιστροφή στο καθεστώς της δραχμής, για να εισπράξουν, όχι μόνο τα υπερκέρδη της ενεργοποίησης των CDS, αλλά και τα διαρκή οφέλη από μια υποτιμημένη χώρα. Την οποία θα μπορούν να «αγοράσουν»… μισοτιμής.
Η «Ημερησία» δίνει… διεύθυνση και τηλέφωνο σε κάποια από τα συμφέροντα αυτά, αποκαλύπτοντας ότι η μεγάλη επενδυτική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών, JP Morgan, συμβουλεύει τους πελάτες της να επενδύσουν στο ελληνικό real estate, με δάνειο που θα πάρουν από ελληνική τράπεζα. Έτσι ώστε όταν η Ελλάδα κηρύξει χρεοκοπία, την οποία η JP Morgan θεωρεί δεδομένη, οι πελάτες της, που θα έχουν αγοράσει δάνειο σε ευρώ, να το αποπληρώσουν σε δραχμή. Δηλαδή, στη μισή αξία του.
Η… ωδή στην κερδοσκοπία βέβαια δεν σταματά εδώ, καθώς έχει ως πρωταγωνιστές και άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, που βλέπουν την εθνική δυστυχία ως παράθυρο για τη δική τους οικονομική ευημερία, σε μια εποχή παγκόσμιας κρίσης και αβεβαιότητας.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η JP Morgan ήταν μια από τις τράπεζες-φετίχ των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατηγορούνται για… συζητήσιμο ρόλο στην υπόθεση της κατάρρευσης της Lehman Brothers το 2008. Τότε που άφησαν τη Lehman να χρεοκοπήσει, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μια συστημική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων. Η κρίση που ζούμε.

statesmen.gr