Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Η Νέα Δημοκρατία σε οδό αυτοδυναμίας


Η δημοσκόπηση της Public Issue, που δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής», δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει εισέλθει… ανεπιστρεπτί στην οδό της επίτευξης αυτοδυναμίας στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση. Κάτι που σημαίνει πως θα είναι εκείνη, η οποία θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της χώρας, σε μια εθνικά οριακή συγκυρία.
Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτελεί αυτή τη στιγμή τη μόνη σταθερά σε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Ακόμη και με φόντο προβλέψεις για σημαντική αποχή, όσοι κινητροδοτηθούν να προσέλθουν στην κάλπη, εμφανίζονται αποφασισμένοι να στηρίξουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους τη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων είναι μπολιασμένη και με την παράμετρο της «ψήφου πάνω στην κάλπη». Δηλαδή, την τάση ενός ποσοστού ψηφοφόρων, να αποφασίζει την ημέρα των εκλογών. Και παραδοσιακά, να πηγαίνει με τον διαφαινόμενο νικητή, διευρύνοντας το μέγεθος της επικράτησής του. Αυτό άλλωστε συνέβη και το 2009, με αποτέλεσμα η «ψαλίδα» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία να είναι μεγαλύτερη από όσο προέβλεπαν οι μετρήσεις.
Παράλληλα, τα κόμματα της Αριστεράς δεν αυξάνουν επί της ουσίας τις δυνάμεις τους, κάτι που θα συνέβαινε αν έδιναν κίνητρο σε πολίτες οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες, να αλλάξουν στάση, να ψηφίσουν, και να στηρίξουν την Αριστερά. Απλώς «ανακυκλώνουν» τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν περνούν στην απέναντί όχθη, αλλά επιλέγουν να στηρίξουν κυρίως τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη.
Η δε συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αποτιμάται ως εθνικά υπεύθυνη στάση, και ιδιαίτερα με την εκπροσώπησή της στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας, δια των δυο αντιπροέδρων της, απαντά στο ερώτημα περί της ύπαρξης στελεχών να σηκώσουν το βάρος της διακυβέρνησης.
Όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές λοιπόν, και με δεδομένη την τάση της κοινωνίας να ζητήσει «πολιτική αλλαγή», η Νέα Δημοκρατία θα ενδυναμώνει την προοπτική αυτοδυναμίας της.

STATESMEN