Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Βασικά σημεία της μιλίας του εισηγητή της Ν. Δ., βουλευτή, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Βασικά σημεία τοποθέτησης του εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή, κ. Κωστή Χατζηδάκη, για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που συζητείται στη Βουλή των Ελλήνων:

Το νομοσχέδιο αυτό, όπως μαρτυρεί και ο τίτλος του, είναι πολυθεματικό. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει ζητήματα που σε κάποιες περιπτώσεις σχετίζονται με υποχρεώσεις απέναντι στην Τρόικα και σε κάποιες άλλες συνδέονται με την καθημερινότητα της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας.

Σε πολλές, όμως, περιπτώσεις είναι φανερή η σχέση με εσφαλμένες επιλογές της τελευταίας διετίας. Επιλογές των οποίων οι αρνητικές συνέπειες επιχειρείται να απαλυνθούν.

Κάτω από την πίεση, λοιπόν, έκτακτων συνθηκών για τη χώρα καλούμαστε να διαχειριστούμε τα αποτελέσματα μέτρων της τελευταίας διετίας με τα οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν έρχονταν για ψήφιση, δεν συμφωνούσαμε.

Λαμβάνοντας υπόψη τη διαφωνία μας σε πολιτικές για την αποτυχία των οποίων είχαμε προειδοποιήσει, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ενδεχομένως μια προσέγγιση του τύπου “έτσι όπως τα κάνατε, διαχειριστείτε τα τώρα”.

Όμως, η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εθνικής ευθύνης. Υπέρτατος νόμος για μας είναι να σταθεί όρθια η Πατρίδα μας μέχρι να ξεπεραστούν οι μεγάλες οικονομικές εκκρεμότητες  και να οδηγηθούμε με ασφάλεια σε εκλογές.
Γι’ αυτό και θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο επί της αρχής. Αυτό επιβάλλουν οι κρίσιμες περιστάσεις που διέρχεται ο Τόπος. Πρωταρχικός, άλλωστε, σκοπός την ώρα αυτή είναι η ομαλή λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών, προκειμένου να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό η ρύθμιση της ανταλλαγής των ομολόγων, η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και η διενέργεια των εκλογών.
Θα στηρίξουμε, λοιπόν, τις διατάξεις που συμφωνούμε και θα αντιταχθούμε σε διατάξεις που θεωρούμε επιβλαβείς, παρουσιάζοντας φυσικά τις δικές μας αντιλήψεις. Ιδιαίτερα για θέματα που είναι κοινωνικά ευαίσθητα. Έτσι:
-       Ως προς τις ενδοομιλικές συναλλαγές (που αποτελούν μια από τις βασικές αιτίες ακρίβειας και φοροδιαφυγής), θεωρούμε ότι το προέχον είναι, όχι η ρύθμιση που έρχεται προς ψήφιση, αλλά η σφαιρική και πρακτική αντιμετώπιση του ζητήματος.
-       Στο ζήτημα των συγχωνεύσεων οργανισμών για τον περιορισμό του σπάταλου κράτους, θα παρουσιάσουμε δικές μας ολοκληρωμένες, εναλλακτικές προτάσεις, διότι οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι εμβαλωματικές.
-       Σε σχέση με τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, θεωρούμε πως το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, στο πλαίσιο του γενικού φορολογικού νομοσχεδίου, με βάση τις ήδη διατυπωθείσες θέσεις της Νέας Δημοκρατίας.
-       Ως προς την εμπλοκή χρηματιστηριακών εταιρειών για τα θέματα αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις από τον Υπουργό Οικονομικών.
-       Πειστικές απαντήσεις πρέπει να δοθούν και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για τα ζητήματα των δικηγορικών εταιρειών.
-       Απορίας άξιον, επίσης, είναι γιατί το υπουργείο Οικονομικών θέλει να χρησιμοποιήσει τη Βουλή σαν “πλυντήριο” για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών της Ο.Α.

Τονίζουμε ότι, σε καμία περίπτωση, δεν θα συμβάλουμε, με τη στάση μας, έτσι ώστε να διαγραφούν ή να παραγραφούν ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της προηγούμενης διετίας.
Ευθύνες που συνδέονται με τα 15 φορολογικά νομοσχέδια, που το ένα τροποποιούσε το άλλο, οδηγώντας από τη μία σε “φοροκαταιγίδα” και από την άλλη σε ύφεση, άρα και σε μη επίτευξη των στόχων για τα έσοδα.
Ευθύνες που σχετίζονται με τον απολύτως πρόχειρο και αναποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, που δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση, έχοντας τελικά από μηδαμινά έως μηδενικά αποτελέσματα.
Ευθύνες που εκτείνονται και στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης – τον οποίον, επίσης, αφορά το παρόν νομοσχέδιο – όπου, ενώ θεωρητικά είχε δήθεν λυθεί το θέμα το 2010, στη συνέχεια ακολούθησαν αλλεπάλληλα μέτρα, δείχνοντας πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε πυξίδα και κατεύθυνση γι’ αυτό το μείζον κοινωνικό ζήτημα.

Δεν ισχυριστήκαμε ότι για όλα αυτά τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα υπάρχουν μαγικές συνταγές. Ούτε θεωρούμε πως εμείς στο παρελθόν δεν διαπράξαμε κάποια λάθη. Πιστεύουμε, όμως, ότι μεταξύ του 2009 και του σήμερα, η κατάσταση έχει χειροτερεύσει δραματικά. Δεν το λέμε μόνο εμείς, το παραδέχονται και οι φανατικοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ώρα όμως, το προέχον είναι η σωτηρία της Πατρίδος. Και μ’ αυτό το πνεύμα θα τοποθετηθούμε στις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου.