Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Η “δεύτερη ευκαιρία” του Κοσκωτά

Tης Μαρίκας Λυσιάνθη

Η λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, με τα ονόματα όσων χρωστούν τεράστια ποσά στο ελληνικό δημόσιο, επιβεβαιώνει πόσο μακριά από την πραγματικότητα συνεχίζει να κινείται το σύγχρονο πολιτικό δυναμικό της χώρας. Καθώς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί φορείς των υπουργείων.
Η λίστα περιλαμβάνει 4.151 ονόματα. Και το συνολικό ύψος των χρωστούμενων προς το ελληνικό δημόσιο, ανέρχεται στα επίπεδα των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα ερωτήματα είναι πολλά και προφανή, και προκύπτουν αβίαστα: Ποιοι ήταν οι αρμόδιοι, τα προηγούμενα χρόνια, που επέτρεψαν σε τόσους πολλούς, να χρωστούν τόσα πολλά;
Και κάτι ακόμη: Έχει σκεφτεί κανείς για πόσο μεγάλη κοινωνική ανακούφιση μιλάμε, στην περίπτωση που τα χρέη αυτά εισπράττονταν; Λίγο δύσκολο θα ήταν να επέμενε η τρόικα σε νέα, σκληρά και ανάλγητα μέτρα, όταν θα προέκυπτε το δημοσιονομικό ισοδύναμο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η λίστα βέβαια αποδεικνύει ότι σε όλους, αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Όπως για παράδειγμα, στον Γιώργο Κοσκωτά. Ο… πρόεδρος της καρδιάς κάθε αγνού Ολυμπιακού, εμφανίζεται να χρωστάει στο ελληνικό δημόσιο 2,42 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, ο αδελφός του, Σταύρος Κοσκωτάς, τα ίχνη του οποίου έχουν χαθεί από το μακρινό 1989, οφείλει 2,41 εκατομμύρια ευρώ.
Αν λοιπόν τα αδέλφια Κοσκωτά αποφάσιζαν να αποδώσουν στο ελληνικό δημόσιο, τα συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν, δεν θα διεκδικούσαν δικαιωματικά μια θέση στη λίστα των εθνικών ευεργετών;

statesmen.gr