Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση Πάνου Μπεγλίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και εμπορίου για ρύθμιση αυθαιρέτων και για διαχείριση στερεών αποβλήτων

Κατά την ομιλία του,   επί του  ν/σ  για  την «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99 - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98 - Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ» στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Πάνος Μπεγλίτης, αναφερόμενος στο ν. 4014/2011 «Νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα κτίσματα», επεσήμανε την ανάγκη επανεξέτασής του μέσα από μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, υπό την πρόσφατη εμπειρία εφαρμογής του, αφού  η σημερινή επώδυνη οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων  ν’ ανταποκριθούν επαρκώς στην καταβολή των δόσεων που ο νόμος καθορίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βουλευτής Κορινθίας ζήτησε την αύξηση του αριθμού των δόσεων από 36 σε 48, ευελπιστώντας ακόμα και σε πιο γενναία  αύξηση, των 60 δόσεων, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα διευκολύνει χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους,  τονίζοντας κατά συνέπεια,  πως  αυτό  θα επιφέρει και μεγαλύτερες εισπράξεις στο κράτος .
Παρέμβαση Π. Μπεγλίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και εμπορίου για διαχείριση στερεών αποβλήτων

Κατά την παρέμβαση – ομιλία του, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που εξέταζε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σχετικά με την «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99 – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων  - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98 – Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ», ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, Π. Μπεγλίτης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου, που αναφέρεται στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Ο κ. Μπεγλίτης, καταρχήν, συμφώνησε με τον προτεινόμενο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με βάση τη νέα διοικητική δομή της χώρας, όπως επίσης και με την ανάδειξη του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, που θα συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του θέματος.
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι για να πετύχει τους στόχους της η εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου, θα πρέπει και το Υπουργείο Εσωτερικών, ως συναρμόδιο Υπουργείο, να εκπληρώσει την υποχρέωσή του, που έγκειται στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την καθιέρωση ενός διαβαθμιτικού συστήματος των φορέων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής  τόνισε: «Ένα σύστημα που θα εξυπηρετήσει την πολιτική του ΥΠΕΚΑ, όπως είναι οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, θα πρέπει να γίνεται σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και με τους Δήμους και όχι αποκλειστικά από τους Δήμους, γιατί, διαφορετικά, είναι σαν να γυρίζουμε στις παθογένειες του παρελθόντος».
Ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε, ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ισχυρό διαβαθμιτικό σύστημα Περιφέρειας – Δήμου, υπενθυμίζοντας τη διυπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την οποία ανατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου η διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, μέσα στο πλαίσιο συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.