Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ραδιοφωνικό σταθμό REALFM και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή.

 Ντόρα Μπακογιάννη: Γεια σας Κυρία Μακρή, βασικά θυμωμένη είμαι.

 Δημοσιογράφος: Θυμωμένη είστε. Είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε την αιτία του θυμού σας, αν και την υποψιαζόμαστε νομίζω

.Ντόρα Μπακογιάννη: Ναι κοιτάξτε, πιστεύω ότι αυτό το οποίο παρακολουθούμε είναι το θέατρο του απόλυτου παραλόγου. Εμείς στη Δημοκρατική Συμμαχία οι οποίοι με πάθος θα έλεγα εδώ και ένα χρόνο υποστηρίζουμε ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη για μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα πέσει με πάθος στην δουλειά και θα κοιτάξει να διασφαλίσει καταρχήν τα ονομαζόμενα κεκτημένα, δηλαδή να διασφαλίσει τη νέα δανειακή σύμβαση και να κάνει δουλειά πέρα και πάνω από μικροκομματικές λογικές, βλέπουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο ακολουθεί μικροκομματικές λογικές, αλλά έχει μια σειρά υπουργών οι οποίοι, οι μεν έχουν μπει στη διαδικασία της δελφινολογίας και δελφινομαχίας ,οι άλλοι έχουν μπει στη λογική των προεκλογικών γραφείων και ουσιαστικά δουλειά δεν γίνεται.

Δημοσιογράφος: Κανένας δεν δουλεύει μα αυτό το καταλαβαίνουμε και το διαπιστώνουμε.

Ντόρα Μπακογιάννη: Είναι κάτι το απίστευτο Κυρία Μακρή. Από την κατάσταση που υπάρχει στα θέματα τάξης και ασφάλειας στην πόλη των Αθηνών, μέχρι την κατάσταση που υπάρχει σε οποιοδήποτε υπουργείο, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες να διευκολύνουν τους απλούς πολίτες την ώρα που αυτοί χάνονται και δεν λαμβάνονται. Και δεν λαμβάνονται όχι αποφάσεις οι οποίες αν θέλετε έχουν κόστος, χρηστής διαχείρισης αποφάσεις δεν λαμβάνονται. Είναι μοναδικό το φαινόμενο το οποίο παρακολουθούμε αυτές τις μέρες.

Δημοσιογράφος: Τώρα με δεδομένες αυτές τις διαπιστώσεις κυρία Μπακογιάννη που δεν νομίζω ότι κανείς  μπορεί να διαφωνήσει με αυτό που λέτε, έτσι ξεκίνησα και εγώ την εκπομπή. Κάνουμε αστείες συζητήσεις περί παράτασης ή μη του βίου της κυβέρνησης  Παπαδήμου και περί ανασχηματισμού ή μη όταν ουσιαστικά βουλιάζει το σύστημα. Συνεχίζει δηλαδή στα χειρότερά της η προηγούμενη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Με δεδομένες λοιπόν αυτές τις διαπιστώσεις, εσείς τι εκτιμάται ότι πρέπει να γίνει αφενός, ή τι θα γίνει αφετέρου.

Ντόρα Μπακογιάννη: Κοιτάξτε εκτιμώ ότι θα βρεθούμε στην πολύ μεγάλη δυσκολία 15 Ιανουαρίου, όπου για άλλη μια φορά θα έρθουν οι διάφοροι δανειστές, οι οποίοι θα διαπιστώσουν ότι για άλλη μια φορά δεν έχει γίνει τίποτα και από κει και πέρα η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Θα κληθούν τα κόμματα να δεσμευτούν με τη νέα δανειακή σύμβαση για την εφαρμοσμένη πολιτική που θα ακολουθήσουν και ελπίζω ότι από κει και πέρα εάν συμφωνήσουν οι δανειστές θα προχωρήσουν σε εκλογές, εάν δεν συμφωνήσουν οι δανειστές κυρία Μακρή τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.  

Δημοσιογράφος: Να προχωρήσουμε όμως σε εκλογές με ένα PSI ανοιχτό, δηλαδή με ένα κούρεμα ανοιχτό και μια δανειακή σύμβαση στον αέρα;

Ντόρα Μπακογιάννη: Αυτό αποκλείεται, αυτό αποκλείεται δεν γίνεται. Διότι αν προχωρήσουμε με τη δανειακή σύμβαση στον αέρα σε εκλογές, δεν θα έχουμε δανειακή σύμβαση. Εμείς η Δημοκρατική Συμμαχία που είμαστε οι μόνοι, επιτρέψτε μου, που λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και νομίζω ότι έχουμε δικαιωθεί τουλάχιστον στις προβλέψεις τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι τώρα, νιώθουμε την ανάγκη αυτό να το πούμε καθαρά και αυτό το οποίο μου κάνει φοβερή εντύπωση κυρία Μακρή είναι ότι αυτό δεν το ξέρετε εσείς και εγώ, το ξέρουν όλοι. Και ότι κάνουν σήμερα παιχνιδάκια  κυρίως τα δύο μεγάλα κόμματα στην πλάτη του ελληνικού λαού, είναι απαράδεκτο. Είναι απαράδεκτο, δεν έμαθαν τίποτα από την κρίση. Μα τίποτα. Πορεύονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο λες και βρισκόμαστε στο 2006-2007.

 Δημοσιογράφος: Επειδή λοιπόν διαπιστώνετε και εσείς ότι πριν το PSI, την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, δεν υπάρχει περίπτωση να πάμε σε εκλογές, θα τιναχτούν όλα στον αέρα. Επειδή θα έρθουν οπωσδήποτε νέα μέτρα το Γενάρη ότι και να λέει ο κύριος Βενιζέλος ,εμείς το ξέρουμε ότι θα έρθουν και για την κάλυψη των αστοχιών του 2011, αλλά ενδεχομένως και για το πρόγραμμα του  2012-2015.Τι πιστεύετε ότι θα γίνει; Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία θα τα ψηφίσει ή θα βρει ένα τρόπο να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της κυβέρνησης και να αποχωρήσει; Ή και για τον κύριο Καρατζαφέρη. τη μια μέρα λέει έτσι την άλλη λέει αλλιώς.

Ντόρα Μπακογιάννη: Το πρόβλημα αυτό είναι. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν έγινε με καθαρή πολιτική θέση, ότι «κύριε αυτό είναι το μείζον θα το υπηρετήσουμε». Αλλά έγινε με μια ρητορική του δήθεν, δηλαδή πολιτική επικάλυψη χωρίς να μπαίνει στην ουσία ή οποία ουσία είναι ότι εδώ χρειάζεται στήριξη αυτό το πρόγραμμα ευρύτερα για να μπορεί να διορθώσει και αστοχίες του προγράμματος. Διότι εγώ πήγα στον κύριο Βενιζέλο στη Βουλή και του είπα μπορείτε να μου πείτε Κύριε Βενιζέλο μου, δεν μπορείτε να δώσετε πίσω τα λεφτά που χρωστάτε στις επιχειρήσεις. Μάλιστα. Γιατί δεν προχωρείτε το συμψηφισμό; Γιατί δεν προχωράτε το συμψηφισμό ο οποίος δεν σας κοστίζει τίποτα. Διότι ο συμψηφισμός σημαίνει απλώς ότι δεν βάζω φυλακή αυτόν που χρωστάει όταν του χρωστάει το ελληνικό κράτος. Απάντηση δεν έλαβα. Του λέω κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σας λέω συγκεκριμένα πράγματα τα οποία μπορούν και έπρεπε να είχαν  γίνει. Με στήριξη, αυτή τη στιγμή που είπαμε όλοι ότι δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουνε τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια, τα οποία θα στηρίξουν τους απελπισμένους οικογενειάρχες. Γιατί δεν προχωράει; Δεν καταλαβαίνω δηλαδή γιατί ορισμένα θέματα θεωρητικώς τα λένε τα διάφορα κόμματα και τώρα που είναι τρία κόμματα στην κυβέρνηση δεν μπορούν να το κάνουν.

Δημοσιογράφος: Να επιστρέψω στο ερώτημα το οποίο σας έκανα. Φοβάστε ότι αυτή η κυβέρνηση μπορεί να καταρρεύσει  το Γενάρη ας πούμε;

Ντόρα Μπακογιάννη: Αν αυτή η κυβέρνηση καταρρεύσει το Γενάρη και δεν έχει ολοκληρωθεί η δανειακή σύμβαση και το PSI, το κόμμα που θα έχει αναλάβει αυτή την ευθύνη θα έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δεν υπάρχει  αυτή τη στιγμή εναλλακτική λύση, παρά αυτή η κυβέρνηση πρώτον να καταλάβει ο κύριος Παπαδήμος ότι πρέπει να λειτουργήσει διαφορετικά και δεύτερον ότι ο κύριος Παπαδήμος  πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή του, που είναι η δανειακή σύμβαση και η εφαρμογή της πολιτικής .

Δημοσιογράφος: Μια και μιλάμε τα τελευταία 24ωρα για έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, υποθέτω ότι εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει αυτός, πρέπει να αφεθεί το πράγμα όπως είναι, μια διαφορετική πνοή χρειάζεται αυτή η κυβέρνηση;

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν πιστεύω ότι μπορείς να βάλεις έναν υπουργό για ένα μήνα και να είναι σοβαρός άνθρωπος. Αυτό όμως που σίγουρα μπορεί να κάνει ο κύριος Παπαδήμος είναι διώξει όλους τους υφυπουργούς. Πάρα πολύ απλό. Αυτομάτως μειώνει την κυβέρνηση, μένει με τους υπουργούς και από εκεί και πέρα καλεί και τους υπουργούς οι οποίοι θέλουν να υποβάλουν υποψηφιότητα ως αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ να αφήσουν τη δουλειά τους και να κάνουν τη δουλειά την οποία έχουν επιλέξει δηλαδή να γίνουν αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο κυρία Μακρή. Δεν γίνεται. Δεν μπορείς να είσαι υποψήφιος αρχηγός και να λες ότι η κυβέρνηση «είναι έτσι και γιουβέτσι». Να θέλεις  να μιλήσεις στη βάση του ΠΑΣΟΚ και να είσαι και υπουργός ο οποίος πρέπει να μειώσεις τα έξοδά σου. 

 Δημοσιογράφος: Κυρία Μπακογιάννη παρακολουθώντας τις δημοσκοπήσεις αλλά  και διαβάζοντας και τη δική σας συνέντευξη την περασμένη Κυριακή στην RealNews αυτό το οποίο κατάλαβα είναι ότι έχετε βάλει αρκετό νερό στο κρασί σας για το ενδεχόμενο μίας συνεργασίας με τον κύριο Σαμαρά μετά τις επόμενες εκλογές. Είπατε για την ακρίβεια ότι όσο έρχεται σε πιο γήινες και  ρεαλιστικές και πραγματικές θέσεις, δεν είναι απίθανο να συμβεί αυτό.

Ντόρα Μπακογιάννη: Μα βεβαίως δεν είναι απίθανο διότι εγώ δεν έχω προσωπικά με τους ανθρώπους. Έχω διαφορές στην πολιτική. Όταν λοιπόν εγώ επέλεξα τότε να πω την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να ψηφίσω τη δανειακή σύμβαση την πρώτη,  διεγράφην από τη ΝΔ αν θυμάστε καλά. Τώρα ο κ. Σαμαράς ψήφισε και τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου που είχε καταψηφίσει και για την έκτη δόση της ίδιας δανειακής σύμβασης έκανε κυβέρνηση. ¶ρα ο κ. Σαμαράς εκ των πραγμάτων έχει έρθει σε μία πιο ρεαλιστική βάση. Εγώ δεν του λέω ότι με διέγραψε εμένα γι’ αυτό το οποίο κάνει σήμερα. Τώρα λοιπόν για το μέλλον λέμε ότι από την ώρα που υπάρχει μια ευρύτερη συμφωνία των κομμάτων ότι αυτή είναι μια πολιτική η οποία πρέπει να ακολουθηθεί με διορθωτικές κινήσεις, λέω εγώ που δεν ανήκω στην κυβέρνηση, τις οποίες έχω προτείνει όμως και κατά τη γνώμη μου έχουν γίνει δεκτές από την τρόικα. Εάν λοιπόν με αυτές τις διορθωτικές κινήσεις μπορεί η Ελλάδα να βγει από την κρίση, δεν έχω αντίρρηση να συνεργαστώ με οποιονδήποτε υπηρετεί αυτή την πολιτική. 

Δημοσιογράφος: ¶ρα λοιπόν δεν το βρίσκεται απίθανο μετά τις εκλογές να έχουμε μια κυβέρνηση της λεγόμενης κεντροδεξιάς πολυκατοικίας, δηλαδή που να απαρτίζεται από τη ΝΔ τον κ. Καρατζαφέρη και εσάς, αν είστε στη Βουλή. 

Ντόρα Μπακογιάννη: Πιστεύω ότι αυτό το οποίο θα γίνει είναι να ξαναέχουμε μία κυβέρνηση η οποία θα επιλέξει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Και εκεί θα υπάρξουν πάρα πολλές διεργασίες ακόμα. 

Δημοσιογράφος: Σε επίπεδο προεκλογικής ατζέντας θα συμφωνήσετε ή σε επίπεδο μετεκλογικής συνεργασίας;

Ντόρα Μπακογιάννη: Προγραμματικής βάσης. Αυτό το οποίο έχει σήμερα ανάγκη ο τόπος είναι να έχει ανθρώπους οι οποίοι θα λένε και θα κάνουν τα ίδια πράγματα. Δεν μπορείς να λες άλλα πράγματα και να κάνεις άλλα. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι το χρωστάμε στους έλληνες πολίτες. Και ότι το χρωστάμε σε αυτές τις μανάδες οι οποίες σήμερα έχουν τα παιδιά τους άνεργα.  Το χρωστάμε σε αυτή τη νέα γενιά η οποία δεν ξέρει τι της ξημερώνει. Το ελάχιστο που χρωστάμε ως πολιτικός κόσμος είναι να μπορέσουμε  να τους παρουσιάσουμε την προοπτική εξόδου από την κρίση. Αλλά αυτή να βασίζεται σε αλήθειες και όχι σε φαντασιώσεις. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Και γι’ αυτό λέω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία είναι ένας παράγων κεντρομόλος του πολιτικού συστήματος ο οποίος μπορεί να προσφέρει