Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

«Εγγυήσεις προστασίας» ζητάει ο Παπανδρέου για να φύγει


Η αίσθηση ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αποφασίσει να αποχωρήσει και από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά κωλυσιεργεί επειδή «κάτι φοβάται» και στην ουσία διαπραγματεύεται, είναι ολοένα και πιο έντονη μέσα στο κίνημα και ιδιαίτερα μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και των δελφίνων.

Σύμφωνα μάλιστα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισε και ο Β. Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου την Τετάρτη, διάρκειας μιάμισης ώρας.

Αυτό εκμυστηρεύτηκε και σε στενούς του συνεργάτες.



Αυτό προκύπτει ακόμα και από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή στους πολιτικούς συντάκτες, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Γιώργου και εκ των πλέον εμπίστων του, ο Δημ. Ρέππας, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό, κομβικό ρόλο στην επώδυνη πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των διαδικασιών διαδοχής.


Φεύγει, λοιπόν, αλλά κωλυσιεργεί επειδή θέλει να διαπραγματευθεί, διότι «κάτι φοβάται». Και θέλει να λάβει όλες τις εγγυήσεις από τους πιθανούς διαδόχους του, αλλά και από τα κορυφαία στελέχη, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα έχουν κεντρικό ρόλο στην μετά τον Γιώργο εποχή.


Τι φοβάται, όμως, για την «επόμενη ημέρα» και τι θέλει να διασφαλίσει; Αυτοί που βρίσκονται κοντά του και είναι σε θέση να γνωρίζουν τις σκέψεις και τις προθέσεις του, εκτιμούν τα εξής:


- Φοβάται, ότι, αν κάτι δεν αλλάξει και δεν λάβει τις απαραίτητες «εγγυήσεις», θα αποχωρήσει ταπεινωμένος και από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.


- Φοβάται ότι αν δεν λάβει εγγυήσεις, μπορεί ακόμα και Ειδικό Δικαστήριο να περάσει, κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύτηκε η προσφυγή στο ΔΝΤ και τα επαχθή μνημόνια.


- Φοβάται ότι, αν δεν καλυφθεί, θα κινδυνέψουν και άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος για ορισμένες «δραστηριότητές» τους, που είχαν σχέση με διάφορες δουλειές και εμπλέκονταν στα πόδια όλων των υπουργών, δραστηριότητες «φίλων», ακόμα και λειτουργία τους ως υπουργών σε κρίσιμα ζητήματα…


- Φοβάται ότι, αν αποχωρήσει ταπεινωμένος, θα ακυρωθούν και οι σχεδιασμοί του για έναν διεθνή ρόλο.


- Φοβάται ότι, αν συμβούν τα παραπάνω ή ορισμένα από αυτά, θα είναι ο μοιραίος άνθρωπος της οικογένειας Παπανδρέου.


Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε στενότατος συνεργάτης του Γιώργου, «είναι εντελώς διαφορετικό να αποχωρήσει ο Γιώργος μέσα σε αποθέωση από 5.000 – 6.000 συνέδρους ενός συνεδρίου, βάζοντας υποθήκες για διεθνή καριέρα, και άλλο να φύγει λοιδωρούμενος και ταπεινωμένος».


Και αυτό, εκτιμούμε, απηχεί τις σκέψεις και τις απόψεις όλου του στενού επιτελείου του Γ. Παπανδρέου.


Το ζήτημα είναι πως μπορεί να διαπραγματευτεί μία αξιοπρεπή αποχώρηση και τη διασφάλιση της «προστασίας» του από τον διάδοχό του και το ηγετικό στελεχειακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ.


Πάντως, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ειδικό ρόλο στις –παρασκηνιακές- διαπραγματεύσεις για την μελλοντική αντιμετώπιση του Γιώργου διαδραματίζει άτομο της οικογένειάς του…


Νέο πολιτικό συμβούλιο και συνέδριο;


Στη συνεδρίαση του Π.Σ. που θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, μάλλον ο Γιώργος δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του. Σύμφωνα, όμως, με έγκυρες πληροφορίες, προτίθεται να προτείνει ορισμένες πρωτοβουλίες, που θα σηματοδοτούν προθέσεις:


- Αναβάθμιση του Π.Σ., ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο που θα είναι σε θέση να καθοδηγήσει μία διαδικασία διαδοχής επώδυνη.
Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την εκλογή νέου ΠΣ (από το Εθνικό Συμβούλιο) είτε με την δημιουργία ενός οργάνου στο οποίο εκτός από τα μέλη του υπάρχοντος ΠΣ θα συμμετέχουν και κορυφαία στελέχη (Βενιζέλος, Λοβέρδος, Χρυσοχοΐδης, Διαμαντοπούλου, Ρέππας, Σκανδαλίδης κ.α.).
- Διακήρυξη πρόθεσης για συνέδριο. Εδώ τα πράγματα περιπλέκονται επειδή, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ πρώτα εκλέγεται ο νέος πρόεδρος με κάλπες στη βάση κι έπεται μέσα σε έναν μήνα γίνεται το συνέδριο.


- Ίσως και εκλογή νέου γραμματέα, δεδομένου ότι ο Μιχ. Καρχιμάκης έχει έρθει σε σύγκρουση με ορισμένα κορυφαία στελέχη (π.χ. με τον Μ. Χρυσοχοΐδη) και εκτιμάται ότι δεν μπορεί να διαδραματίσει τον ενωτικό, συνθετικό ρόλο που απαιτούν οι περιστάσεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, πιθανότερος για νέος γραμματέας είναι ο Δημ. Ρέππας.


- Προγραμματισμός για σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά τις γιορτές.


Σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ερμηνευτεί και ο διορισμός του Π. Μπεγλίτη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ.


Μάλιστα, δεν λείπουν και εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες αυτός ο διορισμός έγινε σε συνεννόηση του Παπανδρέου με τον Βενιζέλο, με τον οποίο ο Μπεγλίτης είχε άψογη συνεργασία όταν ήταν και οι δύο στο υπουργείο Άμυνας.


Πάντως, ο Μπεγλίτης την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου είχε αποστασιοποιηθεί από τον κύκλο των «κηπουρών»…


Κατάρρευση Γιώργου και ΠΑΣΟΚ


Στη ροή των εσωκομματικών εξελίξεων θα μετρήσει πολύ και το γενικότερο πολιτικό κλίμα.


Και είναι αυτό που «δείχνει» στον Γιώργο την πόρτα της εξόδου.


Τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι τραγικά. Και όλα δείχνουν ότι, αν το ΠΑΣΟΚ πάει στις επόμενες εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο, θα υποστεί την συντριπτικότερη ήττα του, με ποσοστά που δεν αποκλείεται να κυμανθούν γύρω στο 12% (και αυτή είναι λίαν επιεικής πρόβλεψη…).


Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ είναι γενική και σε πανελλαδική κλίμακα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κάποια περιοχή στην οποία να στέκεται έστω και αξιοπρεπώς. Ενδεικτικά, στην Β’ Αθηνών (την μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας και μία περιοχή προνομιακή κάποτε για το ΠΑΣΟΚ) σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο κόμμα και… ολισθαίνει διαρκώς!


Σε τραγική κατάσταση είναι και η δημοφιλία του ίδιου του Γ. Παπανδρέου. Πλέον κυμαίνεται σε μονοψήφιο ποσοστό (και πολύ μικρό…), όπως προκύπτει από μυστικές δημοσκοπήσεις!


Όλα, επομένως, συνηγορούν στο ότι ο Γιώργος, αν δεν αποχωρήσει, θα είναι ο μοιραίος για το ΠΑΣΟΚ άνθρωπος, ο οποίος θα σηματοδοτήσει την διάσπαση και την συντριβή του.


Πηγή: Εφ. «Παρόν»
Σχόλιο ιστολογίου: Τα καλύτερα θα συμβούν από την επόμενη ημέρα της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου. Όλοι οι δελφίνοι γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως με έναν μόνο τρόπο ενδέχεται να διασωθούν και οι ίδιοι. Μόνο εάν αρχίσουν να «μιλάνε» για τα έργα, τις ημέρες και άλλα πολλά γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου. Διόλου απίθανο, μάλιστα, να είναι οι πρώτοι που θα θέσουν αίτημα προσαγωγής του «σκεπτόμενου» σε Ειδικό Δικαστήριο. Βλέπετε, ο αγώνας για διάσωση (πολιτική και φυσική) θα βγάλει τα «θηρία» από τα κλουβιά τους και θα εγκαταλειφθεί οποιοδήποτε είδος «συντροφικότητας» και «αλληλεγγύης». Ο Γιώργος Παπανδρέου το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και γι αυτόν τον λόγο, άλλωστε, τοποθέτησε τον κ. Καρχιμάκη στη θέση του γ.γ. του κινήματος… Γενικά, η επόμενη ημέρα, η μετά ΓΑΠ ημέρα, θα είναι ημέρα εκκίνησης "ανθρωποφαγίας"... Και τότε οι Έλληνες πολίτες θα μάθουν πολλά και με... ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, αφού θα ισχύει το ρητό "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"...

kostasxan.blogspot.com
logia-starata.blogspot.com