Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Εσωτερική Διαβούλευση στη Νέα Δημοκρατία για θέματα Υγείας

Σε κοινή συνεδρίαση της Γραμματείας Προγράμματος με τον Τομέα Πολιτικής Ευθύνης για τα θέματα Υγείας συνεχίστηκε η διαδικασία Εσωτερικής Διαβούλευσης για την κατάρτιση του Κυβερνητικού Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Γραμματέας Προγράμματος και βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης για την Υγεία και βουλευτής Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Υγείας και βουλευτής Α’ Πειραιά & Νήσων κ. Παναγιώτης Μελάς, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης του Τομέα Υγείας και πρ. Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Αγγελάκας, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Γραμματέας Εθελοντισμού & ΜΚΟ  κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος πρ. Υφυπουργός Υγείας,  ο Διευθυντής της Γραμματείας Προγράμματος κ. Παντελής Σκλιάς, και οι ειδικοί επιστήμονες κ. Αντώνης Βασιλογιαννακόπουλος Διευθυντής Κλινικής Νοσοκομείου “Ερρίκος Ντυνάν” και παθολόγος – ιατρός, η κ. Τίνα Γκόλια Δικηγόρος, ο κ. Ιωάννης Κοντός Ειδικός Σύμβουλος Υφ. Υγείας (Μαθηματικός MBA) και ο κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου Πρόεδρος Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Η ομάδα εργασίας μετά από οδηγίες του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνη Σαμαρά κατέληξε στους βασικούς άξονες πολιτικής, υπό τον τίτλο «Υγεία: Η αξία της αλληλεγγύης».

Συγκεκριμένα η ομάδα εργασίας:

·         Κατέγραψε τις επιπτώσεις της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας.

·         Προσδιόρισε το όραμα της Νέας Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Υγείας και Φροντίδας για όλους. Ένα Εθνικό Δίκτυο που θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:
·         Το Ενιαίο Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
·         Την ελεύθερη επιλογή ιατρού.
·         Τη διαρκή εκπαίδευση, αξιολόγηση και πιστοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
·         Την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των Μονάδων Υγείας.


·         Πρότεινε τον επανασχεδιασμό της δράσης και της οργάνωσης του Δικτύου Υγείας καθώς και οριζόντια μέτρα για κάθε βαθμίδα Υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται καλύτερη ποιότητα Υγείας για Όλους.

·         Ανέλυσε τον τρόπο, που θα επιτευχθεί ο εξορθολογισμός των Οικονομικών της Υγείας.

·         Κατέληξε στις απαραίτητες αλλαγές, που απαιτούνται σε εξειδικευμένους κλάδους και τομείς Υγείας, όπως
o   η Ψυχική Υγεία,
o   η Στοματική Υγεία,
o   το Φαρμάκου και η Φαρμακευτική Πολιτική,

·         Αναγνώρισε τη σημασία του Ιατρικού Τουρισμού και τη συμβολή του στην Οικονομική Ανάπτυξη.

·         Ανέπτυξε τις προτάσεις της για την προστασία των Ευπαθών Κοινωνικών Ομάδων μέσα στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πρόνοιας.

·         Πιστεύοντας ότι είναι καλύτερο να προλαμβάνεις από το να θεραπεύεις, κατέληξε σε μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής.

·         Αναγνωρίζοντας χρονίζοντα προβλήματα, σχεδίασε τις απαραίτητες αλλαγές στην εκπαίδευση των επαγγελματιών Υγείας.

·         Καταλήγοντας στη σημασία του Εθελοντισμού, πρότεινε θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυσή του, σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη τον Εθελοντισμό περισσότερο από ποτέ.

Η Γραμματεία Προγράμματος συνεχίζει τη συμπλήρωση του Φακέλου Τεκμηρίωσης, που συνοδεύει την προγραμματική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία και τον Εθελοντισμό από εξειδικευμένες αναπτυξιακές ή θεματικές μελέτες.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε:

«Η Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμα της στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Δικτύου Υγείας και Φροντίδας, που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες για Όλους τους Πολίτες. Αξιοποιώντας καινοτόμες μεθόδους διοίκησης και διαχείρισης, εξορθολογίζονται οι δαπάνες και επιτυγχάνεται υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών, καλύτερη αποτελεσματικότητα και αποκέντρωση. Η ενιαιοποίηση του Συστήματος Παροχής Υπηρεσιών, η ελεύθερη επιλογή Ιατρού, η διαρκής εκπαίδευση, αξιολόγηση και πιστοποίηση του προσωπικού αλλά και των Μονάδων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, ώστε να παρέχεται ποιοτική υγεία για όλους και κυρίως για τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται έμπρακτα η προσήλωση της Πολιτείας μας στην Αξία της Αλληλεγγύης».


Ο Υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης για την Υγεία και βουλευτής Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος υπογράμμισε:

«Είναι τόσο απλές οι διαφορές πολιτικής μας στην υγεία από εκείνες του ΠΑΣΟΚ, ώστε να χωρούν σε μια απλή και λιτή διατύπωση. Η ΝΔ θα επιδιώξει απλά τον εξορθολογισμό της κραιπάλης που γίνεται στον τομέα υγείας και είναι πεπεισμένη ότι η εξοικονόμηση είναι τόσο σημαντική, ώστε να μην χρειάζονται περικοπές στις απαραίτητες παροχές εκείνων που έχουν ανάγκη. Τα προβλήματα που έλυσαν χώρες με μακρά και υψηλού επιπέδου υγειονομική παράδοση δεν είναι νοητό να μην λύνονται στην Ελλάδα. Απλούστατα, οι μηχανισμοί που τρέφουν τα τρωκτικά και τους κομματικούς άχρηστους έχουν μείνει ασύδοτοι. Το τέρμα της ασυδοσίας τους θα σημάνει και την ανανέωση του ΕΣΥ που άλλωστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που το ίδρυσε  σήμερα φαίνεται να το προδίδει».