Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

«Ο Προϋπολογισμός θέτει στόχους, δεν υποδεικνύει τα μέσα»

 - Άρθρο του Κώστα Κόλλια


 για την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2012

Την Πέμπτη, ο τέως Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους Υπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. Στις μεταξύ τους συζητήσεις, χαρακτήρισαν τη Νέα Δημοκρατία ως «συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση», εκτιμώντας ότι, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2012 θα τους ασκηθεί δριμεία κριτική. Αυτά ειπώθηκαν με επικριτική διάθεση, προφανώς διότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όταν συστήθηκε η μεταβατική Κυβέρνηση, πίστεψαν ότι θα τους δοθεί συγχωροχάρτι.
Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία πρόθεση να αναλάβει τις ευθύνες της για την καταστροφική πολιτική των τελευταίων δύο χρόνων. Αντίθετα, είδε τη μεταβατική κυβέρνηση ως μία ευκαιρία να ξεχαστούν οι φοροεπιδρομές, η εκτίναξη της ανεργίας, η αποτυχία σε όλους τους δημοσιονομικούς στόχους, η ύφεση και η εξαθλίωση της κοινωνίας. Μάλιστα οι «δελφίνοι», όλοι αυτοί που θα διαγκωνιστούν για την προεδρεία στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι, μετέχοντας σε αυτήν την Κυβέρνηση, διατηρούν την περίοπτη κομματική τους θέση, αποποιούμενοι ταυτόχρονα τον καταμερισμό της ευθύνης για τις πράξεις τους κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια.
Εάν περιμένουν από τη Νέα Δημοκρατία να τους διευκολύνει στις φιλοδοξίες τους κάνουν λάθος. Δεν θα σιωπήσουμε στον Προϋπολογισμό του 2012, διότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με όσα έχουν ή δεν έχουν γίνει από το 2009. Ο Προϋπολογισμός του 2012 είναι δυσάρεστος, διότι απεικονίζει τις αστοχίες των δύο προηγούμενων. Η φορομπηχτική πολιτική, που εξάντλησε τα ελληνικά νοικοκυριά, αντί να αυξήσει τα έσοδα, τα μείωσε στο πρώτο δεκάμηνο του 2011. Οι ανάλγητες περικοπές στο κοινωνικό κράτος, αντί να μειώσουν τις δαπάνες, τις αύξησαν. Η ύφεση του 5,5%, η ανεργία του 16%, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στο μείον 37% , το δημόσιο χρέος στο 162% του ΑΕΠ – αυτοί είναι οι λόγοι που ο Προϋπολογισμός του 2012 δεν θα μπορούσε ποτέ να τύχει της άνευ όρων αποδοχής μας.
Από την άλλη, βεβαίως, αυτός ο Προϋπολογισμός απεικονίζει και τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει ως χώρα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να προσβάλει τη συνέχεια και τη συνέπεια του κράτους. Αυτές είναι πρακτικές του ΠΑΣΟΚ, που έχουμε δει πλείστες όσες φορές και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με αποκορύφωμα την πρόσφατη αχαρακτήριστη δήλωση του κ. Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, που ναρκοθέτησε το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν αμφισβητούμε τους στόχους για τη μείωση του χρέους και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Επάνω σε αυτούς τους στόχους έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες δεσμευθήκαμε να τηρήσουμε, για να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα και την προοπτική της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι για την επίτευξη αυτών των στόχων. Όπως υπάρχουν και άλλοι τρόποι υλοποίησης ενός προϋπολογισμού. Υπάρχει ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η περιστολή των δαπανών, χωρίς αύξηση των φόρων και χωρίς οριζόντιες περικοπές. Υπάρχουν όλα αυτά που δεν έκανε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και η επένδυση στην ανάπτυξη.
Ο Προϋπολογισμός του 2012 θέτει στόχους. Όμως τα μέσα για την επίτευξή τους θα τα προσδιορίσει η επόμενη, εκλεγμένη Κυβέρνηση, όχι η τωρινή μεταβατική. Η Νέα Δημοκρατία έχει διαφορετικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και, εφόσον λάβει την εντολή από τον ελληνικό λαό, θα ηγηθεί της χώρας με γνώμονα τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.»