Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Πάνος Μπεγλίτης: Ιδιαίτερη τιμή αλλά συγχρόνως είναι και μεγάλη ευθύνη ο ορισμός μου ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ

Δήλωση του Εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτή Κορινθίας, Πάνου Μπεγλίτη σχετικά με τον ορισμό του ως Εκπρόσωπος Τύπου:


«Aποτελεί για μένα ιδιαίτερη τιμή αλλά συγχρόνως είναι και μεγάλη ευθύνη ο ορισμός μου ως εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ. Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την χώρα μας. Ο αγώνας συνεχίζεται για την υπέρβαση της κρίσης, για τη σωτηρία της χώρας, για την αποτροπή της χρεοκοπίας και συγχρόνως ο αγώνας συνεχίζεται για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ . Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσέλθει συντεταγμένα και ενωτικά στις επόμενες εκλογές.
Ο ρόλος μου είναι σημαντικός και ευαίσθητος σε αυτή την πολύ ρευστή περίοδο.  Σέβομαι τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή που μου έκανε, όπως επίσης και όλα τα στελέχη του κινήματός μας, τα οποία αγωνιούν και προσπαθούν να συμβάλλουν, καθένας με τον τρόπο και με τις δυνατότητές του, σε μια νέα συντεταγμένη πορεία. Αυτό που με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα, είναι να συμβάλω στην ενότητα της δημοκρατικής  παράταξης.
 Η δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες  στην Ελληνική Κοινωνία. Έχει μια μεγάλη διαδρομή με κορυφαίες στιγμές που άλλαξαν την φυσιογνωμία της χώρας, αλλά και με πλευρές,  δυστυχώς προβληματικές, με πράξεις και παραλείψεις που πλήγωσαν την κοινωνία, τον λαό και τα κοινωνικά στρώματα που υποστήριξαν διαχρονικά το κίνημά μας. Όμως, όπως σας είπα, οι ρίζες είναι βαθιές. Θα ξαναβρούμε την χαμένη μας ορμή με την πολιτική μας φυσιογνωμία, την πολιτική μας ταυτότητα, ένα νέο δυναμικό πολιτικό λόγο. Γιατί οι Έλληνες πολίτες, όπως και οι συμπατριώτες μου εδώ στην Κορινθία, πρέπει να γνωρίζουν ότι η μάχη που δώσαμε ήταν μια μάχη γενναία κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε βαθιά κρίση, με την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως πυξίδα και σε βαθιά στρατηγική κρίση.
 Άρα λοιπόν απέναντι σε αυτή την συστημική κρίση οφείλουμε ως δημοκρατική παράταξη σε συνεργασία με άλλα  προοδευτικά κινήματα στην Ευρώπη και με τη συμμετοχή της ίδιας της κοινωνίας, να αλλάξουμε την ατζέντα στην Ευρώπη. Να αλλάξουμε τη στρατηγική της Ευρώπης, να αποτρέψουμε να μετασχηματιστεί η Ευρώπη σε μια «γερμανική Ευρώπη». Το πρόβλημα που ζεί σήμερα η χώρα μας ασφαλώς έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Είναι προβλήματα δικά μας, οφείλονται όμως και στην ελλειμματική στρατηγική που έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξ’ αιτίας της εμμονής της Γερμανίας να επιβάλει τους δικούς της όρους. Έτσι όμως δεν μπορεί να προχωρήσει η Ευρώπη, δεν μπορεί να προχωρήσει η Ελλάδα. Άρα χρειάζονται νέοι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, όπως χρειάζεται και μια νέα δυναμική κεντροαριστερά, μια νέα προοδευτική δυναμική στην χώρα μας. Γι’ αυτά θα παλέψουμε την επόμενη περίοδο συντεταγμένα, με ενότητα, με σεβασμό ο ένας στον άλλο, με σεβασμό και κατανόηση στις όποιες φιλοδοξίες εκδηλώνονται από τα στελέχη του κινήματός μας.»