Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας...Έπειτα από δύο χρόνια Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ , το 2012 φέρνει για τον Έλληνα αγρότη νέα βάρη και περισσότερη φτώχεια.

O αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κορινθίας, κ. Κώστας Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έπειτα από δύο χρόνια Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και δύο αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ, το 2012 φέρνει για τον Έλληνα αγρότη νέα βάρη και περισσότερη φτώχεια.
Από την αρχή του νέου έτους ο τρόπος κατάταξης των ασφαλισμένων στις κατηγορίες του ΟΓΑ, οι οποίες πλέον διακρίνονται σε πέντε υποχρεωτικές και δύο προαιρετικές. Αυτό για τους ασφαλισμένους σημαίνει ότι:
-           Δεν θα μπορούν να διαλέγουν την κατηγορία που επιθυμούν, ανάλογα με τη δυνατότητα που έχουν να καταβάλουν τα ασφάλιστρα.
-           Θα κατατάσσονται υποχρεωτικά στην κατηγορία που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης, χωρίς δικαίωμα επιλογής, όπως ίσχυε έως τώρα
-           Σε πρώτη φάση, υπολογίζεται ότι το 75% των ασφαλισμένων στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή 525.000 αγρότες, θα περάσουν στη δεύτερη, με αύξηση του κόστους ασφάλισης 100 ευρώ το χρόνο.
-           Η υποχρεωτική αυτή αλλαγή θα σημάνει αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μέσο όρο 23%.
-           Σε βάθος χρόνου, οι εισφορές για τους ασφαλισμένους θα διπλασιαστούν.

Οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι φτωχοί αγρότες, εκείνοι που ένας στους τρεις αδυνατεί να βρει τα χρήματα για την ελάχιστη ασφαλιστική κάλυψη. 
Θέση μας είναι ότι οι θεσμοί αυτοί που απομυζούν το μόχθο του αγρότη πρέπει να αλλάξουν.
Πρέπει να αντικατασταθούν από παραγωγικές, αναπτυξιακές δομές που θα αναδείξουν τον Έλληνα αγρότη στο επίκεντρο μιας νέας παραγωγικής και οικονομικής βάσης».