Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Σταθερό διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ

Ακόμα μία έρευνα, της εταιρείας Vprc (π. Επίκαιρα, 22/12), βεβαιώνει το σταθερά μεγάλο διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ στις εκλογικές προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Προβάδισμα που στη συγκεκριμένη έρευνα εκτιμάται στις 12,5 μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικής επιρροής που κάνει η εταιρεία, η ΝΔ συγκεντρώνει 30,5%, ενώ το ΠΑΣΟΚ περιορίζεται στο 18%. Ακολουθούν, ΚΚΕ 13%, ΣΥΡΙΖΑ 11%, Δημοκρατική Αριστερά 8,5%, ΛΑΟΣ 7% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι οριακά με 3%. Τα υπόλοιπα κόμματα (Δημοκρατική Συμμαχία, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών κλπ.) που δεν ξεπερνούν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή συγκεντρώνουν αθροιστικά 9%, ενώ η εκπεφρασμένη βούληση για αποχή στις επόμενες εκλογές καταγράφεται στο 28%.      
Η εκτίμηση αυτή, που αποδίδει πλέον σταθερά ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ έναντι όλων των άλλων κομμάτων, καταγράφεται σε ένα περιβάλλον εντεινόμενης και καθολικής σχεδόν ανησυχίας και ανασφάλειας των πολιτών, όπως διατυπώνεται από το 91% που απάντησαν ότι δεν νοιώθουν καμία σιγουριά για το μέλλον. Παράλληλα, 78% απάντησε ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, έναντι μόλις του 10% που απάντησε «σωστή κατεύθυνση», με πολύ χαρακτηριστική τη μεγάλη μεταστροφή που σημειώνεται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όπου οι αντίστοιχες απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα της ίδιας εταιρείας ήταν 52% «λάθος κατεύθυνση» και 32% «σωστή κατεύθυνση».        
Η εντεινόμενη ανασφάλεια των πολιτών αντικατοπτρίζεται άλλωστε και στη σημειούμενη ραγδαία απομείωση της εμπιστοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου η οποία περιορίζεται σήμερα στο 26%, με το 65% να απαντά ότι δεν την εμπιστεύεται, ενώ τον προηγούμενο μήνα ο βαθμός εμπιστοσύνης είχε μετρηθεί στο 48% με μόνο το 38% να εκφράζει την αντίθετη άποψη. Είναι προφανές ότι, καθώς ο καιρός περνάει, το μόνο που προσλαμβάνουν οι πολίτες είναι οι παλινωδίες των προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ (που από τη μία μεριά μετέχουν στην κυβέρνηση και από την άλλη διαγκωνίζονται για την επόμενη μέρα του «κινήματος») σε συνδυασμό με τις διάφορες «φωνές» που θέτουν από την «πίσω πόρτα» θέμα επ’ αόριστον παραμονής της σημερινής κυβέρνησης. Ο περίγυρος αυτός οδηγεί εκ των πραγμάτων σε ανασφάλεια και απογοήτευση. Οι πολίτες αναμένουν από την, ειδικού σκοπού και περιορισμένου χρόνου, σημερινή κυβέρνηση να κάνει σωστά τη δουλειά της ώστε το συντομότερο δυνατόν να έρθει η ώρα της κάλπης, όπως έχει ρητά συμφωνηθεί.


Πολιτικό Παρατηρητήριο No 75