Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κώστας Κόλλιας: «Ανυπολόγιστες οι κοινωνικές επιπτώσεις από το ειδικό τέλος ακινήτων»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, ζητώντας δραστικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Σχετικά με την παρέμβαση ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Οι οικονομικές, αλλά κυρίως οι κοινωνικές επιπτώσεις από το μέτρο του ειδικού τέλους ακινήτων, έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται και είναι δραματικές. Σε όλη τη χώρα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν το χαράτσι. Ιδιαίτερα για το 2011, που το ειδικό τέλος εισπράττεται σε δύο μόνο δόσεις, η αδυναμία καταβολής έχει σημάνει τον κίνδυνο χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μείνουν χωρίς ρεύμα.
Η Κυβέρνηση Παπανδρέου, μπροστά στην αδυναμία της να εφαρμόσει μία αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική, προχώρησε σε μία σπασμωδική κίνηση, χωρίς να λάβει καθόλου υπόψη της το κοινωνικό κόστος. Για το σύγχρονο νοικοκυριό, η διακοπή του ηλεκτρικού σημαίνει, χωρίς καμία υπερβολή, αδυναμία επιβίωσης. Από την τροφή μέχρι την υγιεινή, όλα απαιτούν ρεύμα. Και βεβαίως πλέον, με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα θέρμανσης με κλιματιστικά ή άλλα μέσα.
Ο εκβιασμός είναι προφανής. Τα νοικοκυριά θα βάλουν σε προτεραιότητα την πληρωμή των λογαριασμών της ΔΕΗ και, μαζί, του τέλους ακινήτων, προκειμένου να επιβιώσουν. Όμως υπάρχουν νοικοκυριά που δεν έχουν ούτε καν αυτή τη δυνατότητα. Υπάρχουν άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι που απλά δεν μπορούν να πληρώσουν. Υπάρχουν υπερήλικες και ανάπηροι, που δαπανούν όλα τους τα εισοδήματα προκειμένου να έχουν μία βοήθεια στο σπίτι.  Υπάρχουν επαγγελματίες χωρίς πελάτες και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες χωρίς τζίρο. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόνοια. Με το κράτος να απορροφά πλέον το σύνολο των εισοδημάτων δια της άμεσης, έμμεσης και έκτακτης φορολόγησης, δεν μένει τίποτα για την αγορά. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν από την ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας, από το βάρος των οφειλών και των δανείων που τρέχουν.
Αυτό το ντόμινο της εξαθλίωσης δεν πρόκειται να σταματήσει αν δεν παρθούν κάποια μέτρα ανακούφισης. Γι’ αυτό το λόγο, 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναλάβαμε την πρωτοβουλία να καταθέσουμε ερώτηση προς το Υπουργείο Οικονομικών, με συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητήσαμε κατ’ αρχήν να παρθούν μέτρα για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από την επιβολή του ειδικού τέλους. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ειδική πρόνοια για τις ευπαθείς ομάδες και μάλιστα όχι μόνο τις κοινωνικά ευαίσθητες, όπως οι υπερήλικες, οι ανάπηροι, οι πολύτεκνοι, αλλά και τις οικονομικά αδύναμες.
Επίσης, ζητήσαμε την υπαγωγή στον χαμηλότερο συντελεστή κάποιων ιδιοκτητών με συγκεκριμένα γεωγραφικά, οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και τη λήψη ειδικής μέριμνας για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του μέτρου. Τέλος, ζητήσαμε από το Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα να χορηγηθεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις, με προσωρινό πάγωμα των παλαιότερων υποχρεώσεών τους, εφόσον τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις των τελευταίων 2-3 μηνών.
Το Σύνταγμα αναφέρει ότι «οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους». Η συνεχής επιβολή οριζόντιων εισπρακτικών μέτρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φοροδοτική δυνατότητα κάθε πολίτη είναι ανάλγητη, για να μην πω αντισυνταγματική. Πρέπει να μπει φρένο σε αυτήν την πρακτική, να μπει ένα τέλος στις άδικες και δυσβάχτες επιβαρύνσεις, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την ύφεση, να επανεκκινήσει η οικονομία και να ορθοποδήσει η κοινωνία