Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

684 προσλήψεις σε εφορίες και Αστυνομία - ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣτΕ

Το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα για τους διορισμούς μετά τις διαβεβαιώσεις του υπ. Οικονομικών ότι οι σχετικές δαπάνες βρίσκονται εντός των ορίων του προϋπολογισμού. Μεταξύ άλλων θα προσληφθούν πτυχιούχοι Οικονομικών, νομικοί, ειδικοί υπολογιστών και βιοχημικοί
Τον δρόμο για την πρόσληψη 100 πτυχιούχων υψηλού επιστημονικού επιπέδου, οι οποίοι θα αναλάβουν ειδικά καθήκοντα στην Αστυνομία, κυρίως στον τομέα της πάταξης του οικονομικού εγκλήματος, άνοιξε χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας, που στο πρόσφατο παρελθόν είχε "μπλοκάρει" την έκδοση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος κρίνοντας ότι δεν είναι νόμιμο.
Τα προβλήματα νομιμότητας ξεπεράστηκαν, γιατί το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές δαπάνες (ύψους σχεδόν 12 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία) βρίσκονται μέσα στα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού, όπως τέθηκαν με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται άλλες 100 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων (31 αστυκτηνιάτρων, 10 ψυχολόγων, 59 υπαστυνόμων Β'). Παράλληλα από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και αναλυτική τεκμηρίωση γιατί το προσωπικό ειδικών καθηκόντων (και οι 100 προσλήψεις) είναι απολύτως αναγκαίο για την αντιμετώπιση της αντίστοιχα υψηλού επιπέδου εγκληματικότητας.
Το ΣτΕ με πρακτικά του Ε' Τμήματος και της Ολομέλειας διαταγμάτων είχε "κόψει" αρχικά το ΠΔ, γιατί ξεπερνούσε τις προβλέψεις δαπανών του Μεσοπρόθεσμου, στέλνοντας μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι στην κρίσιμη αυτή δημοσιονομική περίοδο δεν πρέπει να υπάρχουν υπερβάσεις από κανένα υπουργείο, διαφορετικά τα διατάγματα θα "μπλοκάρονται". Παράλληλα είχε κρίνει ανεπαρκείς τις απόψεις της Αστυνομίας για την αδήριτη ανάγκη των προσλήψεων.
Ωστόσο, οι συνταγματικές επιφυλάξεις για τα δημοσιονομικά ξεπεράστηκαν, αφού το Ε' Τμήμα υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο δέχτηκε την έγγραφη διαβεβαίωση του Φ. Σαχινίδη (αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών) ότι η δαπάνη (περίπου 2,4 εκατ. ευρώ ετησίως) είναι σύμφωνη με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου (Ν. 3985/11).
Αναγκαίοι
Οσον αφορά τις προσλήψεις, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ εξήγησε ότι είναι αναγκαίο αξιωματικοί αυξημένων προσόντων (κάτοχοι μεταπτυχιακού κ.λπ.) σε εξειδικευμένες διευθύνσεις οικονομικών, εγκληματολογικών ερευνών κ.λπ.
Οι 19 πτυχιούχοι Οικονομικών θα βοηθήσουν την Οικονομική Αστυνομία στη δίωξη εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων του κράτους και της εθνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό υψηλού επιστημονικού επιπέδου, σε θέσεις λογιστικής, χρηματοοικονομικής κ.λπ. Ανάλογα προσόντα χρειάζονται για 8 θέσεις βιοχημικών, βιολόγων στα εργαστήρια εγκληματολογικών ερευνών όπου γίνονται εξετάσεις DNA (αίματος, τριχών, σάλιου κ.λπ.) για τη διαλεύκανση εγκλημάτων όπου υπάρχει εξαιρετικός φόρτος και έλλειψη προσωπικού που προκαλεί μεγάλη δυσλειτουργία και καθυστέρηση στη διεκπεραίωση σοβαρών υποθέσεων.
Οι 4 ειδικοί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν εγκλήματα μέσω Διαδικτύου, ιδίως απάτες, παιδική πορνογραφία, πιστωτικές κάρτες, ναρκωτικά, εγκλήματα στα chat rooms.
Οι 20 νομικοί θα σταματήσουν την έκδοση πλημμελών διοικητικών πράξεων της ΕΛΑΣ, πειθαρχικών αποφάσεων κ.λπ., που προσβάλλονται συνεχώς επιβαρύνοντας τα δικαστήρια, ενώ θα αναλάβουν ρόλο δημόσιου κατήγορου.
Οι υπόλοιποι θα εφαρμόσουν σύγχρονες μεθόδους (μάνατζμεντ) για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μεθόδους ποιότητας, ενώ τεχνικοί (μηχανικοί, τοπογράφοι κ.λπ.) θα αξιοποιηθούν για την κατασκευή, συντήρηση κτιρίων (και κρατητηρίων) της ΕΛΑΣ, που δαπανά 23 εκατ. ευρώ ετησίως σε ενοίκια.
Ναρκωτικά
Το ΣτΕ "έκοψε" ρύθμιση του σχεδίου ΠΔ που προέβλεπε ότι είναι αδύνατη η πρόσληψη όποιου έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών, ανεξάρτητα αν του επιβλήθηκε ή όχι ποινή από δικαστήρια. Κατά το ΣτΕ (303/11) δεν είναι νόμιμη η διάταξη στο μέτρο που επεκτείνει το απόλυτο κώλυμα πρόσληψης αστυνομικού ειδικών καθηκόντων, αποκλείοντας ακόμα και όποιον με αμετάκλητη δικαστική απόφαση κρίθηκε ατιμώρητος για χρήση ναρκωτικών, γιατί το δικαστήριο διαπίστωσε ότι η πράξη ήταν συμπτωματική.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ethnos.gr